Skocz do zawartości

WAT na koniec studiow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam wszystkich

mam takie pytanie, w tym roku koncze studia- licencjat i zastanawiam sie nad wyjazdem do usa na WaT ale opcja przenoszenia pracy licencjackiej na pazdziernik odpada rowniez falszywy papierek o tym ze przekladam obrone na pazdziernik nie wchodzi w rachube.

i pytanie jest takie czy jak jestem na ostatnim sem to w legitymacji mam przybite waznosc do czerwca czy normalnie jak w innych latach do pazdziernika? pytam bo w jednym z biur powiedziano mi ze jesli mam pieczatke w legitymacji ze mam status studenta do pazdziernika to nie musze przedkladac dokumentow o przesunieciu obrony tylko bez problemow powinnam dostac wize. tylko sie zastanawiam czy mi tak nie powiedzieli w biurze tylko dlatego ze nawet jak mi odmowia wizy to oni i tak sobie potraca jakis procent tej kasy ktora wplace na program czy na prawde tak jest ze sie nie beda czepiac.

czy ktos byl w takiej sytuacji i dostal wize lub mu odmowili?

z gory dziekuje za odpowiedzi

pozdr

Napisano

Hej

Sprawa wyglada tak, ze moga Cie poprosic o pokazanie papieru z uczelni o przelozeniu obrony, ale rzadko to robia. Czesto zazwyczaj wystarcza legitymacja z pieczatka do pazdziernika, ale ja jak lecialam rok temu bedac na ostatnim roku to w biurze mi powiedzieli, ze musze zalatwic ten papier o przelozeniu obrony i faktycznie czasem prosili o jego pokazanie moich znajomych, ale raczej jest tak, ze nie kaza tego pokazywac. Sprobuj sobie zalatwic ten dokument, to nic trudnego, a obronic sie mozesz przed wylotem, wazne zeby Ci wczesniej taki papierek ktos podpisal.

pozdr

Napisano

Wcale nie trzeba sie bronic przed wylotem bo nie maja mozliwosci w konsulacie sprawdzenia czy ktos sie obroni w czerwcu czy w pazdzierniku, jedyne co jest niby wymagane to zaswiadczenie o przelozeniu terminu obrony, znam wiele osob od ktorych tego nawet nie chcieli w konsulacie, wiec jesli bardzo Ci zalezy na tym wyjezdzie to ja bym ryzykowala, nie takie rzeczy ludzie robia :D

• 2 tygodnie później...
Napisano

z tegoco wiem to teraz sie przepisy zmienily - w listopadzie 2006 i mozna leciec na wat po obronie w czerwcu tylko trzeba przekonac konsula ze sie wroci.

ja nie wiem.. biura to zatajaja ?czy jak? bo ja sie od paru znajomych tego dowedzialam a zero info od agencji. a propo tez mam podobna sytuacje bo jestem na 5 roku ale mam plan sie obronic i tak w pazdzierniku. raz sie zyje, obrona nie zajac a ostatnia mozliwosc wyjazdu do usa... w sumie... czy moze ktos ma podobnie? :roll:

Napisano

wynika ze tak:

http://www.jobster.pl/

"Uwaga studenci ostatniego roku !

Studenci ostatniego roku, którzy ukończą studia przed wyjazdem do USA mogą również brać udział w programie Work and Travel. Studenci Ci będą musieli przedstawić swoje plany na przyszłość, aby przekonać konsula o ich intencjach powrotu do kraju. "

http://www.columbusclub.pl/

2007-01-26 14:03 |

Uwaga! Zmiana przepisów dla studentów na ostatnim roku.

Uwaga! Nastąpiła zmiana w przepisie regulującym udział studentów ostatniego roku w programie Work America. Studenci mogą wyjeżdzać do USA, bez konieczności przekładania obrony pracy na termin powakacyjny.

Napisano

BTC 26.01.2007-

otrzymaliśmy informację z Ambasady USA, że w tym sezonie osoby będące na ostatnim roku studiów (zarówno 5-letnich magisterskich, 3-letnich licencjackich oraz 2-letnich policealnych) mogą wziąć udział w programie nawet, jeśli kończą naukę przed wyjazdem do USA (tzn. zdają egzaminy lub "bronią" pracę magisterską/licencjacką). Oznacza to, że nie ma już konieczności przekładania egzaminów, czy też obrony pracy na okres po powrocie z USA.
Napisano

czesc ciesze sie bardzo ze potwierdziliscie te informacje, bo myslalam ze mnie kolega wpuszcza w maliny z tymi wyjazdami dla tych ktorzy koncza bez przenoszenia pracy:) ale skoro tak to nie ma co sie wiecej zastanawiac tylko........welcome America :)

tylko ciekawe jak to na prawde wyjdzie w praktyce, jak trzeba bedzie sie nameczyc zeby przekonac konsula ze sie wroci do polski :/ ale miejmy nadzieje ze bedzie dobrze ;)

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...