dzikidzik Posted January 25, 2007 Report Share Posted January 25, 2007 Jestem w kropce i bardzo proszę o rady. W zeszłym roku byłam na W&T i mój pracodawca bardzo chce, bym wróciła znowu (chce mnie sponsorować). Pracowałam jako kelnerka, i szczerze mówiąc pracowało mi się świetnie i marzę o powrocie. Jestem na 5 roku i to w sumie ostatnia szansa na W&T, zresztą wydaje mi się, że tak najłatwiej dostać wizę. No i chcę wyjechać w tym roku z mężem, który jeszcze w USA nie był. On też jest na 5 roku, jest informatykiem i ma niezłe doświadczenie zawodowe. Tak naprawdę chcielibyśmy zostać w USA na dłużej, spróbować sobie może ułożyć tam życie. Wierzę, że mój mąż dostałby pracę w swoim zawodzie, natomiast ja chciałabym chyba pójść w USA na jakieś studia/ew. stypendium. Czy myślicie, że jest jakaś szansa na to, aby po W&T zostać legalnie w USA i realizować te plany? Czy może starać się od razu w Polsce o wizę pracowniczą? Czy wtedy da radę załatwić się to wszystko przed wakacjami? Z góry dziękuję za rady! Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted January 29, 2007 Report Share Posted January 29, 2007 hej, witam:) proponuję bardzo proste rozwiązanie - niech mąż jako informatyk i to jeszcze z doświadczeniem stara się o wizę h1b:) ma ogromne szanse zważywszy na to, że co rok dla informatyków jest przeznaczana dodatkowa ilość wiz tego typu. Postarajcie się znaleźć firmę, która potrzebuje informatyków. Nie powinno być z tym problemów, wszystko zależy od waszej determinacji:))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamaz Posted January 29, 2007 Report Share Posted January 29, 2007 radze najpierw skonczyc studia. z wyzszym wyksztalceniem mozecie oboje ubiegac sie o wize h1b. Najlepsza wiza jezeli chcecie tam zostac i ubiegac sie o gc. najpierw jednak trzeba znalezc pracodawce, potem zatrudnic prawnika i wylozyc okolo 5000$ od jednej aplikacji o h1b. aplikacje sklada sie od kwietnia, limity sie szybko wyczerpuja, ale jak sie zalapiecie to bedziecie mogli zaczac prace od pazdziernika. Najwiekszymi plusami tej wizy sa mozliwosc pracy przez 3 lata (plus 3 lata przedluzenia), mozliwosc sponsorowania na gc przez pracodawce i niemal pewnosc wyjazdu (do tej wizy niw odnosi sie artykul 214(, czyli koniecznosc udowadniania zwiazkow z polska i przekonywania konsula o checiach powrotu do kraju, co jest najczestrzym powodem odmowy wydana wizy w ambasadzie). Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzikidzik Posted January 30, 2007 Author Report Share Posted January 30, 2007 Dzięki za odpowiedzi, wszystko fajnie, ale ja niestety kończę zawodowo marny kierunek - politologię :/ I jeśli dla mojego męża praca by może się znalazła, to nie bardzo widzę perspektywy dla siebie na h1b. Gdzie miałabym się zgłosić, do gazet? Problem z moimi studiami jest taki, że właściwie w żadnym kraju nie widzę dla siebie perspektyw zawodowych, a znaleźć firmę w USA chcącą zatrudnić polskiego politologa wydaje mi się zadaniem nie do przeskoczenia. Pracodawca, o którym pisałam, oczywiście zatrudniłby mnie na stanowisku kelnerki. Pracowało mi się tam super, więc naprawdę nie miałabym nic przeciwko, to było eleganckie miejsce, w pięknej okolicy :wink: Ale czy jakikolwiek inny program wizowy, oprócz W&T pozwala na pracę jako kelnerka? Czytałam, że np. na internshipie nie bardzo, nie wydaje mi się też, żeby ktoś mi dał wizę pracowniczą dla takiego stanowiska. Czekam na dalsze rady i pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.