pawel0702 Napisano 11 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2007 Witam W tamtym roku byłem w stanach dostałem Social Security Number i tu jest moje pyt. czy ten nr jest na całe zycie przyznany nawet jak juz nie bede studentem to czy moge na niego pracować np. wiza pracownicza, czy ten nr jest przydzielany tylko na okres wyjazdów na w&t czyli wize J-1 (bo ostatnio coś takiego słyszałem).
lipski Napisano 11 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2007 wg mnie to masz na 3 lata. i nie ważne czy na j-1 czy na h2b po prostu ważność 3 lata i tyle
tissaya Napisano 11 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2007 SSN jest przyznawany na cale zycie, tak jak u nas PESEL czy NIP. poczytaj na forum,bylo o tym kilka watkow.
kubakj Napisano 11 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2007 SSN raz wydany pozostaje wazny do konca twojego zycia. Nie zabieraja go, nie wygasa i nigdy nie trzeba go odnawiac. Adnotacja na SSN jest tylko w celach informacyjnych dla pracodawcy, ktory oprocz karteczki SSN powinien rowniez zarzyczyc sobie dokumentu potwierdzajacego legalny pobyt w USA oraz umozliwiajace zatrudnienie (odpowiednia wiza, EAD, GC, paszport amerykanski, reentry permit, certyfikat naturalizacji, cetryfikat obywatela, amerykanski akt urodzenia). Wiele osob wykozystuje SSN z WaT pozniej na wize turystycznej, ale jest to praca nielegalna, bo nie ma sie pozwolenia na prace.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.