bart-rudeboy Napisano 15 Marca 2007 Zgłoś Napisano 15 Marca 2007 Witam, Mam nadzieje, że się nie powtarzam ale mam pytanie do kiedy upływa ostateczny termin zlozenia rozliczenia podatku?? -bylem na W&T. mam Czy mozna sie spoznic pare dni?? Ponadto gdzies czytalem ze mozna sie rozliczyc do dwoch 2 lat po pobycie czy jakos tak wiec czy ktos sie orientuje czy to prawda?? Z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
Chomik Napisano 15 Marca 2007 Zgłoś Napisano 15 Marca 2007 gdzies czytalem ze mozna sie rozliczyc do dwoch 2 lat po pobycie czy jakos tak Jezeli nic sie nie zmienilo (a nie sadze...), to rozliczenia można dokonać w dowolnej chwili w ciągu 3 lat od zakończenia roku podatkowego.
bart-rudeboy Napisano 16 Marca 2007 Autor Zgłoś Napisano 16 Marca 2007 dziekuje za odp i mam nadzieje ze to prawda, pozdrawiam
Isabela83 Napisano 17 Marca 2007 Zgłoś Napisano 17 Marca 2007 Generalnie wszystkie firmy zajmujace sie procedura odzyskiwania podatkow z USA pisza, ze deklaracja podatkowa powinna dotrzeć do Urzędu Skarbowego w USA do dnia 15 kwietnia. Ale! "jeśli jednak nie zdążysz do tego terminu, to z naszą pomocą możesz ubiegać się o zwrot przez cały rok i o zwrot podatku do trzech lat wstecz" (ze strony BTC).
CisseK Napisano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2007 ok... a jezeli zloze dokumenty po 15 kwietnia... to co w tym momencie ??? jestem zmuszony czekac o wiele dluzej na rozliczenie... a moze nakaldaja kare finansowa ??? a moze lepiej poczekac do nastepnego roku... i rozliczyc sie za rok 06 i 07 (w tym roku tez lece)... ???
Isabela83 Napisano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2007 Po 15 kwietnia tez jak najbardziej powinienes starac sie o zwrot (oplata dla posrednika jest taka sama do 15.04). Ja po wakacjach w 2004r. otrzymalam moj W-2 od pracodawcy dopiero w lipcu 2005 i wtedy zlozylam papiery do rozliczenia, podatek federalny dostalam po okolo.6 mies. natomiast na stanowy czekalam okolo 1,5 roku ale to nie jest regula ze Ty tez tak dlugo bedziesz czekal, zalezy od urzedu stanowego, (chociaz moze bedziesz musial troche dluzej poczekac na czek niz gdybys zdazyl do 15.04). Jesli lecisz w tym roku znowu na W&T to ja mimio wszystko bym nie czekala, bo jest to obowiazek zeby rozliczyc sie z IRS.
Rademedes Napisano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2007 A dlaczego nie zrobic sobie rozliczenia wlasnorecznie? Nawet nie zdajecie sobie sprawy ile Ci "posrednicy" na Was zarabiaja. A juz chyba rekordzisci sa w TaxBack.com. Proponuje zalozyc sobie konto na: TaxSlayer.com, wypelnic wniosek. Zobaczycie dokladna kwote zwrotu jaka Wam przysluguje. Mozna rozliczac sie bez W-2 ale z tym latwiej, jesli macie odcinki od czekow, lub w jakis inny sposob jestescie w stanie udokumentowac Wasze dochody (to w razie kontroli). Serwis ten wysle droga elektroniczna do urzedu podatkowego Wasze rozliczenie, (poza sezonem rozliczen podatkowych) zwrot podatku trwa nie dluzej jak 21 dni w formie przelewu do banku (amerykanskiego) lub czekiem na podany adres. Waszym obowiazkiem jest wydrukowac papierowa wersje rozliczenia (podpisac) i wyslac na wskazany adres. Wszystko dokladnie jest objasnione. Od wrzesnia powstala oplata w wysokosci $4.5 za sciagniecia tego rozliczenia w formacie PDF. I to sa jedyne oplaty jakie Was czekaja
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.