messer_r Posted March 30, 2007 Report Posted March 30, 2007 Witam wszystkich, otoz moj plan jest taki - na wakacje juz 3ci raz lece na program W&T, z ta roznica ze tym razem po wakacjach bede mial urlop dziekanski i planuje zostac na jeden rok w Stanach. Cel to oczywiscie praca, konkretnie jakas dobra praktyka. Niestety jak wiadomo wiza J-1 to tylko 5miesiecy legalnego pobytu. Czy ktos wie jak najlepiej przedluzyc sobie pobyt o brakujacy rok? Czy latwo jest zmienic status wizy, i na jaka najlepiej, czy dam rade to sam zlalatwic bez korzystania z prawnika? Bede wdzieczny za wszelka pomoc. Dodam jeszcze ze pracodawce mam zamiar znalesc dopiero na miejscu i nie bedzie to moj pracodawca od W&T.
caramia Posted April 1, 2007 Report Posted April 1, 2007 Witam wszystkich,otoz moj plan jest taki - na wakacje juz 3ci raz lece na program W&T, z ta roznica ze tym razem po wakacjach bede mial urlop dziekanski i planuje zostac na jeden rok w Stanach. Cel to oczywiscie praca, konkretnie jakas dobra praktyka. Niestety jak wiadomo wiza J-1 to tylko 5miesiecy legalnego pobytu. Czy ktos wie jak najlepiej przedluzyc sobie pobyt o brakujacy rok? Czy latwo jest zmienic status wizy, i na jaka najlepiej, czy dam rade to sam zlalatwic bez korzystania z prawnika? Bede wdzieczny za wszelka pomoc. Dodam jeszcze ze pracodawce mam zamiar znalesc dopiero na miejscu i nie bedzie to moj pracodawca od W&T. czasem najprostsza odpowedz moze okazac sie najlepsza wiesz - zawsze mozna sie hajtnac :wink:
cpi Posted April 1, 2007 Report Posted April 1, 2007 Czy ktos wie jak najlepiej przedluzyc sobie pobyt o brakujacy rok? Czy latwo jest zmienic status wizy, i na jaka najlepiej, czy dam rade to sam zlalatwic bez korzystania z prawnika? w zeszle wakacje sam sie zastanawialem nad przedluzeniem pobytu w usa i probowalem znalezc jakies informacje na temat mozliwosci legalnego pobytu. no i coz... z tego co sie dowiedzialem, to nie ma zadnej mozliwosci przedluzenia wizy j-1 ani zmiany jej na inna. po prostu musisz wrocic po 5 miesiacach i nic nie wykombinujesz. no chyba ze jakies lewe sluby jak ktos wyzej zasugerowal, ale chyba nie o taki sposob ci chodzi...
caramia Posted April 2, 2007 Report Posted April 2, 2007 a nie wiesz jak to jest z tymi programami typu intership? ja dokladnie sie nie orientuje czy to trezba byc absolwentem czy mozna w trakcie studiow jeszcze je robic...ale moglbys to wlasnie sprawdzic..moze ten temat byc poruszany - popatrz w wyszukiwarce, tu jest tyle roznych tematow forum ze powinno cos byc...
messer_r Posted April 2, 2007 Author Report Posted April 2, 2007 No wlasnie cos slyszalem o tym sposobie przedluzenia pobytu, choc nie wiem jak to wyglada w praktyce. A co do twojej powyzszej wypowiedzi, naucz sie pierw czytac dokladnie posty, zanim znowu cos napiszesz. Pisalem wyraznie ze chce zostac na JEDEN rok! Po roku wracam-robolem zostac nie zamierzam wiec lepiej uwazaj bo moze sie zdazyc ze to ja bede Twoim szefem!
karus Posted April 3, 2007 Report Posted April 3, 2007 mozesz spokojne starac się o wize studencką, musisz sie tylko zapisać na studia lub na jakis kurs językowy, mój kumpel już siedzi 3 lata na studenckiej (zostal po campie), był teraz za 2 tyg. w polsce, nie narzeka przynajmniej na kase, co do zostania "robolem" to nie kazdy nim zoastaje, kwestia zaradnosci, znam kilka osób które w stanach nie pracują fizycznie (chociaż nie uwarzam tego za ujmę)
Rademedes Posted April 9, 2007 Report Posted April 9, 2007 Nie ma zadnego problemu z ze zmiana statusu na wyjezdzie na wize J-1, trzeba dobrze wypelnic papierki, zalatwic sobie przyjecie do podrzednej szkoly i udokumentowac kase na nauke. Kazdego roku w USA w ten sposob zostaje masa studentow, glownie ze wschodu. Jesli, ktos potrzebuje pomocy w wypelnieniu papierkow, dam namiary na znajomego, ktory sie tym zajmuje, bierze za pomoc chyba $30 ale nie wiecej jak $50. Oczywiscie mozna wypelnic sobie te papiery samemu, sa podobno dokladnie informacje na stronie departamentu USA (nie szukalem). Pozdrawiam i powodzenia wszystkich przyszlym studentom
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.