valrus Posted April 4, 2007 Report Posted April 4, 2007 Wiem ze temat laptopow byl poruszany juz wiele razy, ale jakos nie moglem sie doszukac tego mojego Potrzebny jest mi laptop poniewaz niedlugo wyjezdzam do UK sie uczyc. W UK laptopy tez jakies specjalnie tanie nie sa. Poniewaz mieszkam blisko niemieckiej granicy wiec moge zrobic sobie wypad do Berlina po laptopa, jednak gdy zaczynam porownywac ceny to mi sie odechciewa :/ I tak przykladowo: laptop ktorym jestem zainteresowany to macbook, jego ceny: de - 1,319 Euro UK - 879 Ł us - 1299$ ceny z oficjalnego sklepu apple, znalazlem jeszcze w jakims tam internetowym sklepie ktory ma international shipping troche taniej (~1200$). Widac ze roznica cen (~1300zl...) miedzy usa a reszta swiata jest dosyc duza :/ I teraz pytanie. Czy jezeli zamowilbym ten sprzet w jakims sklepie w usa dolicza mi jakis podatek? Jezeli tak, to jaki? I jak w ogole jest z taka przesylka? Bawil sie ktos kiedys? Warto? Dzieki za odpowiedz
Wojtek-J Posted April 5, 2007 Report Posted April 5, 2007 Hej. Tak, w urzedzie celnym w Polsce dolicza clo 0% (bo takie teraz obowiazuje na elektronike sprowadzana z USA do Polski) oraz podatek 22%. Koszty przesylki, byc moze problemy z gwarancja (nie wiem czy Apple rozdaje miedzynarodowa?), podatek i ryzyko, ze cos stanie sie z komputerem podczas transportu - i taka zabawa przestaje byc oplacalna. Pozdrawiam. Wojtek
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.