Florek Posted April 19, 2007 Report Share Posted April 19, 2007 Witam! Chciałbym dowiedzieć się z jakimi kosztami w przybliżeniu muszę sie liczyć jeśli chce wyjechac z żoną na 2 tygodniowe wakacje do usa. Jeśli chodzi o przelot to jest oczywiste ( bilet za osobe w obie strony np do ny to ok 1700zł, z ny do np LA około 700zł ) Chodzi mi o pozostałe koszty. Ile trzeba mieć kasy żeby sporo zobaczyć - oczywiscie mamy tylko 2 tygodnie. Nie chodzi mi o jedzienie w super drogich knajpach, przezyc można te 14 dni nawet na fastfoodach - chcemy poprostu jak najwiecej zobaczyć!!! bardzo prosze o jakies info bo zupełnie nie wiem ile podrozowanie po stanach moze kosztowac. Czy kwota rządu 8000zł na dwie osoby wystarczy ( z przelotami oczywiscie ). Pozdrawiam!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
studentx Posted April 19, 2007 Report Share Posted April 19, 2007 Zalezy czy chcesz duzo miejsc zobaczyc czy wiecej czasu spedzic w kilku wazniejszych dla ciebie miejscach.Wynajęcie samochodu na 11-12 dni to koszt jakies 800-1100$ zalezy od stanu i rodzaju samochodu.Koszt benzyny w zaleznosci od przejechanych km, ktore mozesz obliczyc np. na www.map24.pl. Noclegi w motelach od 15- 30$ za osobe.Niewiem jakie koszty cie jeszcze interesuja i co chcesz zobaczyc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Florek Posted April 19, 2007 Author Report Share Posted April 19, 2007 co bym chciał zobaczyc?? na pewno duzo ale wiem ze sie nie da wszystkiego ale na pewno: poniewaz myslalem o polaczeniu waw - ny to napewno NY, dalej na poludnie Floryda no i jakas pustynia - moze texas. Ogólnie bardzo mnie interesuja przestrzenie, widoki - bardziej chyba niz wielkie metropolie. Jesli bylby jeszcze czas i kasa to napewno grand canyon,west coast, ocean. Co do podrozowania to nie ma problemu, jestem zawodowym kierowca i trasy rzedu 600-800km dziennie to nic wielkiego. Myslałem nawet o wynajeciu jakiegos vana (astro albo cos w tyn stylu) i jakies noclegi w takim aucie to tez nie nowosc dla mnie. Właśnie jak to tam wygląda np. zalatuje sonie na jakis cpn/parking i w kime?? czy tak mozna?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cavscout Posted April 19, 2007 Report Share Posted April 19, 2007 co bym chciał zobaczyc?? na pewno duzo ale wiem ze sie nie da wszystkiego ale na pewno:poniewaz myslalem o polaczeniu waw - ny to napewno NY, dalej na poludnie Floryda no i jakas pustynia - moze texas. Ogólnie bardzo mnie interesuja przestrzenie, widoki - bardziej chyba niz wielkie metropolie. Jesli bylby jeszcze czas i kasa to napewno grand canyon,west coast, ocean. Co do podrozowania to nie ma problemu, jestem zawodowym kierowca i trasy rzedu 600-800km dziennie to nic wielkiego. Myslałem nawet o wynajeciu jakiegos vana (astro albo cos w tyn stylu) i jakies noclegi w takim aucie to tez nie nowosc dla mnie. Właśnie jak to tam wygląda np. zalatuje sonie na jakis cpn/parking i w kime?? czy tak mozna?? Wynajecie vana bedzie troche drozsze od samochodu osobowego. Co do spania to mozesz przespac sie w Rest Stop, ktore sa zlokalizowane co kilkadziesiat mil przy Interstate Highways. Takze mozesz sie przespac w Truck Stops ktorych rowniez jest duzo. Takze w Truck Stops mozesz wziasc prysznic za symboliczna oplate. Takze jak bedziesz jechal na poludnie na Floryde to koniecznie zwiedz Fort Pulaski zlokalizowany w poblizu Savannah, Ga. Na polnocy polecilbym zwiedzenie West Point (Akademia Wojskowa) i umocnienia zbudowane przez Kosciuszke. Takze tam jest pomnik Kosciuszki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
studentx Posted April 19, 2007 Report Share Posted April 19, 2007 Z noclegami nie ma problemu.Mozna zjechac z interstate`a i zatrzymac sie wlasciwie gdziekolwiek, parking marketu, rest area.itd.Vany sa drozsze od normalnych economy cars wiec trzeba sie z tym liczyc, na 2 osoby powinno byc ok zwykle osobowe auto. No i napewno trzeba sie na cos zdecydowac, w 2 tygodnie nie zobaczysz calej ameryki, jesli chcesz koniecznie zobaczyc NY i "przestrzenie" to proponuje po kilku dniach w NY poleciec do Vegas i tam wynajac auto i objechac po parkach narodowych na zachodzie,Grand Canyon,Yellowstone,Grand Teton,Arches,Four Corners,Yosemite,Death Valley,moze jakies miasto na zachodzie - SF jest ok.A w texasie niewiem czy jest cos ciekawego. Jak masz troche czasu do wyjazdu to proponuje tez kupic jakis przewodnik np.Pascal czesc wschodnia i/lub zachodnia i troche poczytac co i gdzie mozna zobaczyc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.