aniade Napisano 2 Maja 2007 Zgłoś Napisano 2 Maja 2007 Mam problem z moim biurem i w sumie obawiam się że będę zmuszona wyjechać bez zapewnionej oferty pracy. Stad moje pytanie. Czy ktoś Was jechał do USA kompletnie w ciemno w miejsce gdzie nie miał nic nagrane??Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.
izabela-karabela Napisano 3 Maja 2007 Zgłoś Napisano 3 Maja 2007 yhyyy ale jak to? :/ w jakiej opcji jedziesz D czy full service? bo jesli D to jedziesz w ciemno i szukasz na miejscu, ale jesli full service to biuro musi Ci zapewnic pracodawce, nie ma innej opcji. a z jakim biurem jedziesz wogole?
aniade Napisano 4 Maja 2007 Autor Zgłoś Napisano 4 Maja 2007 Jade z opcji z oferta pracy od biura ale co chwile sa jakies problemy. Najpierw mielismy jechac do Californii ale nie przyjal nas pracodawca a teraz mielismy prace w McD w Pensacolii na Florydzie ale musimy wziac zakwateowanie od pracodawcy czego nie chcemy bo musimy zaplacic za 4 miesiace z gory a to nie wchodzi w gre. Wiec zastanawiam sie czy moze nie zmienic opcji i pojechac z tej bez oferty pracy. jestem ciekawa czy ktos jechał tak i jakie ma doswiaczenia i jak z wiza...
izabela-karabela Napisano 4 Maja 2007 Zgłoś Napisano 4 Maja 2007 czesc ja co prawda nie jechalam nigdy w opcji D czyli tej bez pracodawcy, ale slyszalam ze z wiza nie ma problemow, a co do pracy to zalezy oczywiscie od rejonu w ktory sie wybierasz, ale skoro nie jest problemem znalezienie 2 pracy tym ktorzy jada z kontraktem to i dla CIebie tez sie cos znajdzie wazne aby dobrze sie zakrecic. a takie male pyt czy na tym etapie mozna jeszcze zmienic opcje wyjazdu?;>
aniade Napisano 5 Maja 2007 Autor Zgłoś Napisano 5 Maja 2007 w sumie to nie wiem czy mozna zmienic opcje ale jak nie zalatwia mi fajnej pracy to niech sie w nos pocałują...
aniolova Napisano 6 Maja 2007 Zgłoś Napisano 6 Maja 2007 beda problemy. ale moze da sie zrobic. a teraz male wyjasnienie o co chodzi. Wize dostaniesz bez problemu, pojedziesz i znajdziesz pracodawce innego tez pewnie bez najmniejszych klopotow. jednak klopot bedziesz miec z zarobkami na poczatku. jesli jedziesz po raz pierwszy musisz wyrobic sobie Social Security Number, co moze potrwac nawet do 2 miesiecy. Postaraj sie zalatwic list od organizacji sponsorujacej z prosba o przyspieszenie procedury - chyba kazda cos takiego ci wystawi. Zloz podanie o SSN najlepiej w pierwszy dzien jak bedziesz juz miala adres na ktory to moze przyjsc. Potem musisz znalezc pracodawce ktory zatrudni cie bez SSN, tylko z informacja ze o niego zaaplikowalas. Najpewniej takiego znajdziesz, ale mozliwe ze do czasu kiedy dostaniesz SSN pracodawca nie bedzie mogl ci zaplacic. nie ze zlej woli tylko z powodu ze bez ssn nie moze wystawic ci czeku. wiec uzbroj sie w minimum 1500$ (jesli jedziesz po raz pierwszy). jesli jedziesz po raz kolejny to sie nie martw - koniec jezyka za przewodnika i w dwa dni wszystko zalatwione. nie zapomnij tylko poinformowac oraganizacji sponsorujacej ze zmienilas pracodawce. nie powinno byc z tym problemow, tylko niektore sie rzucaja jak im o tym nie powiesz. ja tez jechalam w ciemno, ale po raz drugi, wiec szybko stanelam na nogi. pozdrawiam i zycze powodzenia aniolova
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.