aniade Posted May 2, 2007 Report Share Posted May 2, 2007 Mam problem z moim biurem i w sumie obawiam się że będę zmuszona wyjechać bez zapewnionej oferty pracy. Stad moje pytanie. Czy ktoś Was jechał do USA kompletnie w ciemno w miejsce gdzie nie miał nic nagrane??Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
justynka184 Posted May 3, 2007 Report Share Posted May 3, 2007 ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
izabela-karabela Posted May 3, 2007 Report Share Posted May 3, 2007 yhyyy ale jak to? :/ w jakiej opcji jedziesz D czy full service? bo jesli D to jedziesz w ciemno i szukasz na miejscu, ale jesli full service to biuro musi Ci zapewnic pracodawce, nie ma innej opcji. a z jakim biurem jedziesz wogole? Link to comment Share on other sites More sharing options...
aniade Posted May 4, 2007 Author Report Share Posted May 4, 2007 Jade z opcji z oferta pracy od biura ale co chwile sa jakies problemy. Najpierw mielismy jechac do Californii ale nie przyjal nas pracodawca a teraz mielismy prace w McD w Pensacolii na Florydzie ale musimy wziac zakwateowanie od pracodawcy czego nie chcemy bo musimy zaplacic za 4 miesiace z gory a to nie wchodzi w gre. Wiec zastanawiam sie czy moze nie zmienic opcji i pojechac z tej bez oferty pracy. jestem ciekawa czy ktos jechał tak i jakie ma doswiaczenia i jak z wiza... Link to comment Share on other sites More sharing options...
izabela-karabela Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 czesc ja co prawda nie jechalam nigdy w opcji D czyli tej bez pracodawcy, ale slyszalam ze z wiza nie ma problemow, a co do pracy to zalezy oczywiscie od rejonu w ktory sie wybierasz, ale skoro nie jest problemem znalezienie 2 pracy tym ktorzy jada z kontraktem to i dla CIebie tez sie cos znajdzie wazne aby dobrze sie zakrecic. a takie male pyt czy na tym etapie mozna jeszcze zmienic opcje wyjazdu?;> Link to comment Share on other sites More sharing options...
aniade Posted May 5, 2007 Author Report Share Posted May 5, 2007 w sumie to nie wiem czy mozna zmienic opcje ale jak nie zalatwia mi fajnej pracy to niech sie w nos pocałują... Link to comment Share on other sites More sharing options...
aniolova Posted May 6, 2007 Report Share Posted May 6, 2007 beda problemy. ale moze da sie zrobic. a teraz male wyjasnienie o co chodzi. Wize dostaniesz bez problemu, pojedziesz i znajdziesz pracodawce innego tez pewnie bez najmniejszych klopotow. jednak klopot bedziesz miec z zarobkami na poczatku. jesli jedziesz po raz pierwszy musisz wyrobic sobie Social Security Number, co moze potrwac nawet do 2 miesiecy. Postaraj sie zalatwic list od organizacji sponsorujacej z prosba o przyspieszenie procedury - chyba kazda cos takiego ci wystawi. Zloz podanie o SSN najlepiej w pierwszy dzien jak bedziesz juz miala adres na ktory to moze przyjsc. Potem musisz znalezc pracodawce ktory zatrudni cie bez SSN, tylko z informacja ze o niego zaaplikowalas. Najpewniej takiego znajdziesz, ale mozliwe ze do czasu kiedy dostaniesz SSN pracodawca nie bedzie mogl ci zaplacic. nie ze zlej woli tylko z powodu ze bez ssn nie moze wystawic ci czeku. wiec uzbroj sie w minimum 1500$ (jesli jedziesz po raz pierwszy). jesli jedziesz po raz kolejny to sie nie martw - koniec jezyka za przewodnika i w dwa dni wszystko zalatwione. nie zapomnij tylko poinformowac oraganizacji sponsorujacej ze zmienilas pracodawce. nie powinno byc z tym problemow, tylko niektore sie rzucaja jak im o tym nie powiesz. ja tez jechalam w ciemno, ale po raz drugi, wiec szybko stanelam na nogi. pozdrawiam i zycze powodzenia aniolova Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.