Skocz do zawartości

Zostac po w&t w USA, same konkrety.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przy zmianie statusu nalezy wziac pod uwage fakt czy chce sie tam zostac na dluzej czy np po pol roku pojawi sie koniecznosc powrotu do Polski na np 2 tygodnie. W takim wypadku trzeba sie starac o wize wjazdowa (zgodna ze statusem jaki sie mialo przed przyjazdem), tutaj niestety sie zdarza czasami tak ze tej wizy sie nie dostaje i nie pomagaja argumenty ze ma sie tam szkole w trakcie. Otoz konsul moze powiedziec tak: "dlaczego zmieniales swoj status z J1 na inny a nie ubiegales sie o inny rodzaj wizy w Polsce skoro wiedziales ze chcesz sie tam uczyc".

To nie sa czeste sytuacje ale niebezpieczenstwo jest, nie wiadomo przeciez czy nie wydarzy sie cos co zmusi nas do pilnego powrotu do kraju. Takze do wszystkiego trzeba podchodzic z rozwaga :)

Napisano

1) Najprostrzy i najtanszy sposob to wystapienie o wize turystyczna (wszyscy moi znajomi dostali ja na pol roku i potem jeszcze przedluzyli ja na kolejne pol roku) ... mozna potem z tej wizy przejsc na studencka ale to juz sie nie kazdemu udalo (raczej trzeba sie wybrac do lepszej szkoly...prywatne pseudouniwersytety nie przechodza)

- brak pozwolenia na prace

- po opuszczeniu usa moze (ale nie musi :P ) byc problem z powrotem tu

- niskie koszta uzyskania legalnego statusu

2) Troche bardziej kosztowny i wymagajacy wiecej samozaparcia sposob to wiza studencka ... wiekszosc uniwersytetow prowadzi program ESL (English Second Language) ..... roczny kurs jezykowy dla studentow z zagranicy chcacych podjac studia na amerykanskiej uczelni

- brak pozowlenia na prace (pozo terenem uczelni - mozna podjac prace dla swojej szkoly)

- teoretycznie mozna sie wybrac do polski ale nikt kogo znam kto uzyskal wize studencka bedac w usa sie nie odwazyl :lol:

- stosunkowo wysokie koszta oraz trzeba chodzic do szkoly ale napewno kazdemu sie przyda troche podszkolic jezyk oraz nie ma sie czego wstydzic w CV

3) Malzenstwo dla papierow ... wydaje sie byc najlatwieszym i stosunkowo tanim sposobem ... jedank jest ciezko to zorganizowac oraz nigdy nie ma sie pewnosci czy nie zostanie sie naciagnietym na duzo wieksze pieniadze .... o tym ze jest to nielegalne nawet nie bede wspominal

4) Wizy pracownicze H1b i H2b najciezsze do zorganizowani ale zdecydowanie najbardziej oplacalne :) ... ale do tego to trzeba sie juz przygotowac przed wyjazdem do usa...po pierwsze trzeba wiedziac gdzie/w jakiej branzy trzeba bedzie sie ubiegac o prace...przetlumaczyc dyplomy, certyfikaty, zaswiadczenia o pracy itd ... przygotowac sie do samego poszukiwania pracodawcy ... no i potem jeszcze ja znalezc .... wydaje sie to prawie niemozliwe do zalatwienia ale sie moze udac - mi sie udalo ;)

-pozwolenie na prace (u jednego pracodawcy/chcac zmieniac prace trzeba ubiegac sie o nowa wize)

-mozna sie wybrac do polski na urlop kiedy sie chce (jedynie za pierwszym razem trzeba sie wybrac do ambasady zeby wbili ja do paszportu)

-teraz chyba jakos podrozaly ale jest wysokie prawdopodobienstwo ze koszty zostana pokryte przez pracodawce

h1b trudniej spelnic kryteria ale za to latwiej ja mozna dostac gdzyz limit nie wyczerpuje sie tak szybko jak dla h2b...

To sa sposoby ktore znam i z ktorych ja korzystalem oraz moi znajomi sa napewno tez inne o ktorych nie wiem...

POZDR

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...