Cyrkiel Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 Witam wszystkich. Po przeszukaniu forum widac, ze jest wiele opcji aby zostac tam legalnie. Chcialem zrobic krotkie podsumowanie o znanych mi sposobach, a takze uslyszec od Was jesli ktos zostal w USA jak to wszystko przebiegało. Piszecie, ze sie da jednak prosilbym o jakies szczegoly. A teraz przedstawie to co udalo mi sie znalesc na forum:)Jesli ktos cos wie wiecej o ktorejs opcji prosze o rozwineicie tematu:) 1. Istnieje mozliwosc zmiany statusu j1 na F1, trzeba jednak znalesc szkole, moze byc jezykowa i udokumentowac srodki finansowe na oplacenie jej 2. Mozliwosc przejscia na wizy pracownicze H1B lub H2B. Z tego co wiem w tym roku H1B juz odpada ze wzgledu na wyczerpany limit, ciekawi mnie natomiast jak to sie ma z H2B. 3. Slub z obywatelem/obywatelka USA:) o tym jest bardzo duzo tematow i ta ze szczegolami. Jesli macie wiedze na powyzsze tematy i ochote podzielic sie nia bylbym bardzo wdzieczny. Pozdrwaiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackie Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 Z programu W&T od razu na H1B? Wiza H1B jest dla profesjonalistów, z wyższym wykształceniem (co najmniej B.A.) i z doświadczeniem w wyuczonym zawodzie. Zważywszy że na W&T jadą studenci, raczej mało prawdopodobne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rademedes Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 Najlatwiej rozpoczac studia lub szkole jezykowa, najlatwiej oczywiscie w procedowaniu, niewiele papierkowej roboty, trzeba w momencie starania sie o zmiane statusu udokumentowac pewna kwote na koncie chyba $16 tys. w zaleznosci od tego jaka szkole sie wybralo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mingan Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 najłatwiejszą opcją jest oczywiście ślub w Vegas poznałem polaka mieszkającego tam legalnie i na stałe który organizował takie śluby za 7tyś $$ ale co to legalności procederu pozostawię to do indywidualnej oceny. Jak pracowałem w Primm w Las Vegas ( a może i nawet poza Vegas) to słyszałem ,że parę osób na miejscu załatwiło sobie intershipa w ten sposób ,że musieli tylko do polski jechać na niecały miesiąc i od razu wracali z powrotem z pominięciem wizyty w ambasadzie. Znałem takich kilka osób ale co do dokładnego przebiegu tego nie mam pojęcia aż tak bardzo mnie to nie interesowało. Inna możliwość też w Primm był gość z politechniki, elektrotechnik ponoć koleś wiedział więcej o elektrotechnice niż wszyscy "inżynierowie" w primm razem wzięci i jego manager załatwił mu chyba H2B albo H1B nie jestem pewien jak to się skończyło w każdym bądź razie jak już wysoko postawieni pracownicy angażują się w twoje zostanie w USA to pozostanie jest prawie pewne. Wiem ,że dużo osób kombinowało z pozostaniem legalnie ( nie koniecznie przez ślub) i kilku z nim się udało. Moja rada to mieć pracodawce jako dużą firmę która akurat potrzebuje człowieka który studiuje to co ma wykonywać o ile dla ludzi z Polibudy nie powinno być to trudne to dla uniwerków sprawa wygląda trochę gorzej. Aha jeszcze jedno jak chcesz by ci się udało zacznij wszystkie procedury związane z otrzymaniem innej wizy od samego początku bo ponoć na odpowiedz w sprawie H1/2B czekaj się nawet kilka miesięcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duszek Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 Pytanie do autora wątku: byłeś kiedyś w USA? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrkiel Posted May 4, 2007 Author Report Share Posted May 4, 2007 Pytanie do autora wątku: byłeś kiedyś w USA? Tak bylem, ale nie wiem po co Ci to potrzebne. Chce sie poprostu dowiedziec jak to zrobic bo mi na tym zalezy. Ps. Nie rozmywajmy tematu:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
t0d Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 Pytanie do autora wątku: byłeś kiedyś w USA? idz na onet, nudny jesteś Link to comment Share on other sites More sharing options...
karus Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 mozna zostać też na wize M1 (coś jak F1), tylko ciekawi mnie ile to kosztuje bo róznie mówią nawet do $6 000 za semestr.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted May 7, 2007 Report Share Posted May 7, 2007 zgadzam sie z Minganem co do kwestii dużego pracodawcy, słyszałem o Polaku, który załatwił sobie intershipa w dużej firmie- pracuje jako architekt-pracodawca załatwił mu wavier i legalny pobyt, podejrzewam że na H1B, a to już prosta droga do zielonej karty USA to kraj przedsiębiorców i kiedy duży pracodawca stara się o Ciebie to masz gwarantowane, że sie uda, a najlepsze są firmy które mają doświadczenie w sponsorowaniu co do zmiany statusu wizy na F1 słyszałem że jest coraz trudniej, najlepsza opcja to H1B, dla ludzi z tytułem inżyniera czy magistra, co w połączeniu ze spotkaniem z pracodawcą "oko w oko" daje duże szanse na dostanie się legalnie do amerykańskiego raju Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted May 7, 2007 Report Share Posted May 7, 2007 jeszcze jedno - miały być konkrety więc napisze jeszcze, że student z Bułgarii na wat 2005 za 2500$ + 300$ co miesiąc przez kolejny rok, ożenił się z młodą amerykanką, która na ślub przyszła ze swoim amerykańskim chłopakiem ))) były niezłe jaja, widziałem film z ceremoni ślubnej, wyglądało to wszystko bradzo komicznie, ale pojęcia nie mam co dalej z nim się stało, wiem tylko że chłopak miał plany żeby troche zarobić na legalu i wracać do domu, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.