djsimo Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 Witam, mam takie pytanie... Ląduję w New York na JFK i mam tam ok 18godzin postoju z czego muszę się dostać następnie na lotnisko do Newark... I tak się zastanawiam jak czasowo wygląda przeprawa z JFK do Newark na lotnisko, czym się tam dostać, ile kosztuje transport na to lotnisko, czy jezeli bilet mam wykupiony z Katowic do Juneau na Alasce, to czy przy tej duzej przesiadce sam odbieram sobie bagaże czy też słuzy lotniska transportują mi te bagaże na kolejne lotnisko? Jak czasowo/cenowo wygląda dotarcie na Manhattan z lotniska JFK? Co polecacie pozwiedzać w tym czasie? Co najbardziej warte polecenia aby zobaczyć choć namiastke New York? Prosze o wypowiedź osób które tam były i widziały... :-) z góry dzięki za wszelkie informacje :-) Ps. z katowic wylatujemy [tzn ja i moja dziewczyna] 27czerwca i lecimy przez ->paryż -> new jork -> newark -> seattle -> Juneau -> kake... :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bebe84 Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 Nie orientuję się zbytnio jak z dojazdem z Manhattanu na Newark ale info dotyczace trasy z JFK na Manhattan znajdziesz tutaj : http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...790308e270fe202 Bagaze bedziesz musial raczej wyciagnąć na JFK, bo nie slyszalam o tym zeby przewozili bagaze z jednego lotniska do drugiego (tym bardziej ze sa dosc daleko od siebie polozone). Jesli masz okazję pozwiedzac NY to polecam ci isc przede wszystkim na Times Square (szczególnie wieczorem), a w ciągu dnia odwiedzic Central Park i jesli starczy czasu to zjechac na Downtown Seaport i porobic sobie fajne fotki z Brooklyn Bridge w tle Z Seaport odpływają co 30 min darmowe promy na Staten Island. trasa w jedna strone trwa okolo 20 min i przepływasz tuz obok statuły wolnosci. Mapke z trasami metra po NY dostaniesz za darmo na kazdej stacji w okienku ZA DARMO Mysle ze spokojnie zdążysz w 18 godz to wszystko zobaczyc i dojechac na luzie do newarku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bebe84 Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 Swoją drogą to macie duzo przesiadek :shock: uwazajcie na swoje bagaze, dobrze je zabezpieczcie powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
bebe84 Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 A i jeszcze zapomniałam o Empire State Building- najwyższy w chwili obecnej budynek na manhattanie. Wejsciówka na 86 piętro kosztuje 20$. A widoki rewelacyjne i niezapomniane :buja: Link to comment Share on other sites More sharing options...
cpi Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 jesli chodzi o transport z manhattanu na newark, to ja korzystalem z autobusow sieci newark liberty. odjezdzaja co 15 minut w godzinach szczytu. przystanki maja w roznych miejscach manhattanu, ja odjezdzalem z port authority, to nie bylo trudno znalezc (najpierw ich biuro zeby kupic bilet, potem ich przystanek na ulicy), nie wiem jak to wyglada w innych miejscach. koszt to 15$. jesli chodzi o droge w przeciwna strone (z newark na manhattan) to tez nie powinno byc problemu, bo kasa newark liberty jest w centralnym miejscu hali przylotow. tutaj mozesz sobie sprawdzic dokladny rozklad jazdy i poszczegolne przystanki http://www.coachusa.com/ss.airport.asp ja mam inne pytanie: gdzie w ny mozna przechowac bagaz na pare godzin i jaki jest tego koszt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
aniade Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 Hej. mozesz wziac jeszcze pociag. wsiadasz na penn station. jest to pomiedzy 7 i 8 Avenue. I jedziesz tylko nie wiem na jakiej stacji musisz wysiasc ale to zapytasz konduktora. potem na tej stacji idziesz schodami na góre i jest kolejka lotniska ktora jezdzi z terminala a do c i wysiadasz na ktorym ci potrzeba. kolejka ta jest bezplatna a pociag kosztuje ze 12-14$. cala podróż trwa tak z 40min. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mklinge Posted June 15, 2007 Report Share Posted June 15, 2007 Potwierdzam. Możecie wsiąść w pociąg na Penn Station, to jest jakby w podziemiach Madison Square Garden. Nie pamiętam stacji końcowej, ale musicie jechać w kierunku Linden, po drodze jest przystanek Newark Airport. Sądze, że wyniesie Was to jakieś 10-12$.Czas podróży około 30 minut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.