maG_xx Napisano 15 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2007 Witam , bylem w tym roku na W&T jak mogę odzyska podatek ?? Kobieta z biura w kalifornik powiedziala ze jakis dokumenty same przyjdą do domu ?? jest to prawda ??
Isabela83 Napisano 15 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2007 Witam , bylem w tym roku na W&T jak mogę odzyska podatek ?? Kobieta z biura w kalifornik powiedziala ze jakis dokumenty same przyjdą do domu ?? jest to prawda ?? Do odzyskania masz wszystkie podatki, ktore placiles, powinny byc to tylko: podatek federalny i stanowy, jesli placiles takze np. medicare (ktorego nie powinienes) tez mozesz starac sie o jego zwrot. Do odzyskania podatku potzrebne sa: kopia SSN, kopia wizy J-1, kopa DS 2019 oraz taki formularz W-2, który przysle na Twoj adres do Polski pracodawca (zazwyczaj wysylaja w styczniu czasem tez pozniej, ale generalnie zebys go dostal do konca lutego, chociaz ja moj w-2 kiedys dostalam dopiero w czerwcu i wtedy poszlam do biura odzyskujacego podatki i tez mialam pelny zwrot).
maG_xx Napisano 15 Listopada 2007 Autor Zgłoś Napisano 15 Listopada 2007 wiec trzeba jeszcze jakies biuro ktore sie tym zajmuje ?
Isabela83 Napisano 15 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2007 Mozesz samodzielnie albo przez biuro -jest ich kilka na rynku, niektore pobieraja oplate z gory bez wzgledu na wysokosc zwrotu, inne procentowo od zwrotu. Jesli chcesz samodzielnie to musisz sie orientowac jak wypelnic formularz federalny i stanowy, pozniej sam wysylasz wszystkie papiery na adres urzedu stanowego(zeby odzyskac podatek stanowy) oraz do Urzedu Skarbowego (IRS-zeby odzyskac federalny). W przypadku gdy decydujesz sie na pomoc biura, to ona za Ciebie wszystko załatwia, Ty donosisz im tylko w-2 i potrzebne ksera, oni wypelniaja Twoje zeznanaia podatkowe i wysylaja w Twoim imieniu do USA. Odradzam korzystac z biura Tax Back, bo prowizje jakie sobie naliczaja to złodziejstwo.
cpi Napisano 16 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2007 Jesli chcesz samodzielnie to musisz sie orientowac jak wypelnic formularz federalny i stanowy czy jest to skomplikowane? czy robiac to samemu mam taka sama czy mniejsza szanse na zwrot calosci zaplaconego podatku? w zeszlym roku korzystalem z biura i odzyskalem wszystko (oczywiscie oprocz prowizji dla biura), wiec tym razem tez chcialbym dostac caly zwrot. lubie jednak zdawac sie na swoja inteligencje i odrobine wysilku, anizeli na posrednikow, ktorzy zwykle robia proste rzeczy i biora za to kase, wykorzystujac nasze lenistwo badz strach przed sprobowaniem zalatwienia czegos na wlasna reke (na przyklad kupienia samemu biletu lotniczego). a wiec jak to jest z rozliczaniem podatku bez pomocy "fachowcow"?
Rademedes Napisano 18 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2007 Do odzyskania masz wszystkie podatki, ktore placiles, powinny byc to tylko: podatek federalny i stanowy, jesli placiles takze np. medicare (ktorego nie powinienes) tez mozesz starac sie o jego zwrot. Do odzyskania podatku potzrebne sa: kopia SSN, kopia wizy J-1, kopa DS 2019 oraz taki formularz W-2, który przysle na Twoj adres do Polski pracodawca (zazwyczaj wysylaja w styczniu czasem tez pozniej, ale generalnie zebys go dostal do konca lutego, chociaz ja moj w-2 kiedys dostalam dopiero w czerwcu i wtedy poszlam do biura odzyskujacego podatki i tez mialam pelny zwrot). Dokument W-2 nie jest wymagany do uzyskania zwrotu, ale jest bardzo pomocny. Nie musimy w ogole poslugiwac sie W-2 jesli jestesmy w stanie udokumentowac swoje dochody np. odcinki od paycheckow (i to tez tylko w wypadku kontroli). Zwrot podatku najlepiej zrobic samemu on-line, zajmuje to przy jednym W-2 10-20 minut, a koszt to jakies 10$. Oczywiscie nalezy poczekac do zamkniecia roku podatkowego. PS. Uwaga na TaxBack.com to zwykli [...] Ich wyliczenia zwrotow podatku sa 50-60% tego co nam przysluguje w rzeczywistosci.
cpi Napisano 18 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2007 Zwrot podatku najlepiej zrobic samemu on-line, zajmuje to przy jednym W-2 10-20 minut, a koszt to jakies 10$. Oczywiscie nalezy poczekac do zamkniecia roku podatkowego. PS. Uwaga na TaxBack.com to zwykli [...]. Ich wyliczenia zwrotow podatku sa 50-60% tego co nam przysluguje w rzeczywistosci. no dobrze, ale w takim razie podaj jakies inne adresy, gdzie nie oszukuja i za 10$ mozna odzyskac calosc zaplaconego podatku
Rademedes Napisano 19 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2007 www.taxslayer.com - ja robie tam, chetnie pomoge, za przyslowiowa "flaszke" hehe w duzym skrocie sprawa wyglada tak: 1. wypelniamy formularz on-line 2. placimy 10$ 3. do 3 dni dostajemy potwierdzenie czy IRS przyjal nasze elektroniczne zeznanie i informacje o ewentualnym czasie oczekiwania na zwrot czek lub przelew na konto w banku (raczej w gre wchodzi tylko amerykanski, (poza sezonem zwrot odbywa sie do 3 tygodni). 4. musimy wydrukowac form OL-8543 (moglem numer pomylic), ktory dostepny jest na stronie i wysylamy podpisany do IRS. Nie wyslanie tego formularza nie wplynie na zwrot, ale moga nam w przyszlych latach odmowic przyjecia zeznania w wersji elektronicznej.
supergirl Napisano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2007 mam pilne pytanie: czy trzeba się ubiegać o zwrot podatku ze Stanów, czy trzeba się jakoś z nimi rozliczyć??? ja jedyne co zapłaciłam z podatku to było niecałe 20 dol i nie potrzebne mi one do szczescia, dostałam W2, ale skoro nie chce odzyskiwać podatku to nie muszę już z tym nic robić? będę wdzięczna za szybką odpowiedź
t0d Napisano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2007 musisz się rozliczyć z IRS - nie wiem jak, bo sam szukam takich info :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.