Skocz do zawartości

- - - - -

Prawo Jazdy - Illinois Chicago

• Nie możesz odpowiedzieć
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 Szeli

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 212 Postów:

Napisano 27 wrzesień 2007 - 03:22

Chcialem sie dowiedziec od kompetentnych osob czy w stanie Illinois; konkretnie w Chicago mozna zrobic prawo jazdy majac sociala, staly adres zameldowania w Chicago i jesli to moze sie przydac prawo jazdy z innego stanu - prawko ktore posiadam konczy mi sie za kilka tygodni gdyz wydane bylo do waznosci promesy wizowej... jestem legalnie w USA i przenosze sie do Chicago... Czy w Illinois prawo jazdy wydawane sa na okres kilku lat tak jak to bylo kiedys w innych stanach (wiem, ze zaostrzaja przepisy)... Jesli ktos niedawno zrobil sobie prawo jazdy w Chicago - bardzo prosze o odpowiedz jak to wyglada ...

pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
''Szkoła jest jak komisariat - Oni mnie pytają a Ja nic nie wiem''

AdSense

• Advert

#2 Agula

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 379 Postów:

Napisano 27 wrzesień 2007 - 05:19

http://www.dmv.org/i...ers-license.php

#3 FUGAZI

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 1106 Postów:

Napisano 29 wrzesień 2007 - 01:00

Wyświetl postUżytkownik Szeli dnia Sep 26 2007, 10:22 PM napisał

Chcialem sie dowiedziec od kompetentnych osob czy w stanie Illinois; konkretnie w Chicago mozna zrobic prawo jazdy majac sociala, staly adres zameldowania w Chicago i jesli to moze sie przydac prawo jazdy z innego stanu - prawko ktore posiadam konczy mi sie za kilka tygodni gdyz wydane bylo do waznosci promesy wizowej... jestem legalnie w USA i przenosze sie do Chicago... Czy w Illinois prawo jazdy wydawane sa na okres kilku lat tak jak to bylo kiedys w innych stanach (wiem, ze zaostrzaja przepisy)... Jesli ktos niedawno zrobil sobie prawo jazdy w Chicago - bardzo prosze o odpowiedz jak to wyglada ...

pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Z tego co wiem to wystarczy paszport i dowod zamieszkania na terenie IL. Prawko wydaja na 4 lata. Trzeba zdac egzamin teoretyczny jezeli masz juz jakas DL, jezeli nie to teoria i praktyka. Znam kilka osob z VA, maja DL z IL, nie mieli z tym najmniejszych problemow.

#4 Szeli

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 212 Postów:

Napisano 29 wrzesień 2007 - 04:37

Dziekuje za odpowiedz... niedlugo osobiscie przekonam sie jak to wyglada w praktyce... jak tylko uporam sie z tym poinformuje was na forum. Pozdrawiam.

#5 FUGAZI

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 1106 Postów:

Napisano 08 październik 2007 - 09:54

W praktyce to wyglada tak: potrzebny jest paszport z jakakolwiek wiza, moze byc niewazna, poza tym oryginalna karta SS oraz 'piece of mail' czyli 'proof of residency' moze byc koperta ktora sam do siebie wyslales. Jezeli nie chcesz zdawac egzaminu praktycznego, mozesz tez pochwalic sie prawkiem z innego stanu. Dostajesz arkusz do egzaminu teoretycznego, na ktorym panienka z okienka zaznacza Ci na ktore pytania musisz odpowiedziec. Jest tam chyba ze 20 pytan dotyczacych zasad ruchu drogowego i 15 dotyczacych znakow; nie pamietam dokladnie ile bledow mozesz zrobic w czeci o zasadach ruchu ale w czesci o znakach dopuszczaja 2 bledy. Oddajesz karte panience, ona od reki sprawdza odpowiedzi i jezeli zdales to robi Ci dziure w prawku innostanowym i odsyla do dzentelmena ktory robi Ci fotke i wydaje prawko Ilinois.

AdSense

• Advert

#6 salcia79

• Użytkownik
  • 6 Postów:

Napisano 08 październik 2007 - 15:52

w Twoim przypadku, to zaden problem
idz do jakiegokolwiek office i juz
nawet testow nie musisz zdawac

#7 FUGAZI

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 1106 Postów:

Napisano 08 październik 2007 - 20:20

Wyświetl postUżytkownik salcia79 dnia Oct 8 2007, 10:52 AM napisał

w Twoim przypadku, to zaden problem
idz do jakiegokolwiek office i juz
nawet testow nie musisz zdawac

Test teoretyczny jest obowiazkowy dla kazdego, kto aplikuje o Prawo Jazdy Stanu Ilinois pierwszy raz, bez wzgledu na doswiadczenie i posiadane poprzednio Prawo Jazdy, jezeli nie zostalo wystawione przez Stan Ilinois.

http://www.dmv.org/i...ply-license.php

"Need a license to drive in Illinois? Here's how to apply for driving privileges from the Secretary of State's Driver Services Department.No matter what your age or driving experience, you should study the Illinois driver's manual, Rules of the Road. This will help you pass the written test and prepare for the driving test. Experienced drivers from out of state can also learn about rules that might be different in Illinois."

#8 Szeli

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 212 Postów:

Napisano 29 październik 2007 - 20:32

Mam juz prawo jazdy... udalo mi sie przedluzyc moje Driver's Licence z VA... obecnie jestem na etapie zmieniania swojego statusu emigracyjnego - otrzymalem z USCIS dokument informujacy o tym, ze moja sprawa jest w trakcie i, ze musze czekac na wlasciwa odpowiedz... z tym dokumentem poszedlem do DMV i na jego podstawie przedluzono mi Prawko na rok. Pozdrawiam i dzieki za wszelkie informacje.

#9 wally

• Użytkownik
  • 3 Postów:

Napisano 01 wrzesień 2008 - 22:42

Witam!

Czy jest możliwość wyrobienia sobie prawa jazdy w Illinois( nie mając żadnego innego czyli ani Polskiego ani z innego stanu) i używanie go na terenie polski? bądź też wymiana go na polsce po powrocie? Zaznaczam, że nie mieszkam w USA i jestem tylko Przejazdem. Prosze o szybką odpowiedż:)

Pozdrawiam

Rafał

#10 FUGAZI

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 1106 Postów:

Napisano 01 wrzesień 2008 - 22:48

1. Można ale zajmie to chwilę, jeżeli nie masz żadnego prawka, dostaniesz najpierw lerner's permit.
2. Nie bedziesz mógł tego prawa używać w Polsce.

#11 FUGAZI

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 1106 Postów:

Napisano 01 wrzesień 2008 - 22:49

...ani też wymienić na polskie.

#12 wally

• Użytkownik
  • 3 Postów:

Napisano 01 wrzesień 2008 - 23:15

hmmmm.... czy te informacje są jakoś potwierdzone? Pytam bo akurat tam za niedługo będe. A w polsce zdawałem już dwa razy i więcej nie zamierzam. Może jakieś zaświadczenie ze szkoły jazdy o ukończeniuu kursu? Pozdrawiam.

#13 FUGAZI

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 1106 Postów:

Napisano 02 wrzesień 2008 - 03:44

Mistrzu, sam sobie możesz potwierdzić te informacje na stronie www.dmv.org. Głupotą by było opierać się wyłącznie na informacjach zdobytych na forum, należy je raczej traktować jako podpowiedzi.
O jakim zaświadczeniu Ty mówisz? Z Polskiej szkoły jazdy? W większości stanów w ogóle nie jest wymagane uczestnictwo w żadnych kursach, wystarczy zaświadczenie od mamy/taty/brata/wujka że po jego okiem jeździłeś iles tam godzin. Jeżeli chces zrobić prawko w Stanach tylko po to żeby je probować zamienić na polskie to nie trać nawet czasu na czytanie tych postów, bo to nie jest możliwe.

#14 agatenka

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 315 Postów:

Napisano 02 wrzesień 2008 - 05:22

Wyświetl postUżytkownik FUGAZI dnia 2.09.2008, 3:44 napisał

...Jeżeli chces zrobić prawko w Stanach tylko po to żeby je probować zamienić na polskie to nie trać nawet czasu na czytanie tych postów, bo to nie jest możliwe.

Fugazi, przepraszam Cię bardzo ale - głupoty piszesz, da się wymienić prawo jazdy z usa na polskie - zdając jedynie testy ( w Polsce ), nie zdaje się już egzaminu praktycznego, na którym jak wiadomo najwięcej osób jest oblewanych.
Więc możesz wymienić bez problemu

Kilka informacji:

"Na prawo jazdy można też zdać w USA. Najczęściej robią to studenci, którzy wyjechali na program "Work and Travel". Amerykański egzamin kosztuje tylko 4 dol. Nie trzeba przechodzić kursu, a sam egzamin... - Podczas części praktycznej egzaminator mówił mi: "Tam jest znak stop, zatrzymaj się, rozejrzyj i jedź dalej". Wszystko trwało 10 min - opowiada Mariola Łaska ze Szczecina.
Najdziwniejsze jednak było to, że w USA na egzamin przyjeżdża się własnym autem. Aby wymienić zagraniczne prawo jazdy na polskie, wystarczy zgłosić się do Wydziału Komunikacji. - Trzeba mieć tylko zagraniczny dokument, a my wydajemy polski odpowiednik - mówi Rajmund Kądziela, dyrektor Wydziału Praw Jazdy i Rejestracji Pojazdów w Łodzi. "
http://www.motofakty...za_granice.html

"Aby uzyskać polskie prawo jazdy, obywatele Stanów Zjednoczących powinni zdać pisemny egzamin (osoby nie posługujące się językiem polskim powinny na własny koszt zatrudnić tłumacza przysięgłego), i wnieść opłatę egzaminacyjną."
http://polish.poland...pl/driving.html

"Dokumenty wydane w krajach niewymienionych w rozporządzeniu ministra infrastruktury z dnia 21 stycznia 2004 r. w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami nie są w Polsce honorowane. Dotyczy to m.in. amerykańskich, stanowych praw jazdy! Akceptowane są jedynie wydawane w USA międzynarodowe prawa jazdyW celu uzyskania dokumentów uprawniających do prowadzenia aut w Polsce konieczne jest zdanie egzaminu teoretycznego – przedstawienie zagranicznego dokumentu zwalnia z części praktycznej egzaminu. Wniosek o wydanie uprawnień należy złożyć w wojewódzkim ośrodku ruchu drogowego (WORD), a nie wydziale komunikacji"
http://otomoto.pl/in...&...1029&page=9

#15 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18800 Postów:

Napisano 02 wrzesień 2008 - 06:18

wally zamiast sie pytac o wymiane prawka na Forum masz od tego wydzial komunikacji-WORD(Wojewodzki Osrodek Ruchu Drogowego,tam gdzie prawko zdawales) w swojej miejscowosci i Oni beda wiedziec co nalezy zrobic aby takie prawko wymienic ..

Pamietaj tez ze sa nadal takie stany gdzie mozesz zrobic prawko na statusie turystycznym ale wtedy musisz sie okazac rachunkami-tym ze tam mieszkasz o to nie bedzie latwe i nie radze korzystac z osob ktore niby takie cos zalatwiaja bo kase stracisz i wiele innych rzeczy .

wymiana prawa jazdy :
http://www.wieliczka.pl/e-urzad/index.php?..._zd&wydz=18

tutaj masz post gdzie mozesz prawko zrobic:

http://www.usa.info.pl/board/Prawo-Jazdy-T...pie-t11280.html
"Pay it forward" zycie bedzie lepsze dla wszystkich :)
Jeżeli chcesz coś dostać musisz najpierw sam coś dać..

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#16 FUGAZI

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 1106 Postów:

Napisano 02 wrzesień 2008 - 14:40

Wyświetl postUżytkownik FUGAZI dnia 1.09.2008, 22:44 napisał

Mistrzu, sam sobie możesz potwierdzić te informacje na stronie www.dmv.org. Głupotą by było opierać się wyłącznie na informacjach zdobytych na forum, należy je raczej traktować jako podpowiedzi.

Wyświetl postUżytkownik agatenka dnia 2.09.2008, 0:22 napisał

Fugazi, przepraszam Cię bardzo ale - głupoty piszesz (..)

No właśnie mój post może być takim przykładem niesprawdzonej, niepełnej bądź nieaktualnej informacji (:

Kilka lat temu sprawdzałem w jednym z warszawskich dzielnicowych Wydziałów Komunikacji i nie było takiej możliwości. "Absolutnie" w/g pani po drugiej stronie kabelka.

Mój błąd, sorey.

#17 kamilaKrk

• Użytkownik
  • 12 Postów:

Napisano 25 wrzesień 2008 - 18:03

Czesc mam pytanie odnosnie prawa jazdy dla osoby ktora ma zielona karte i przebywa w Chicago.

Jak to wyglada ? czy mozna zdawac po polsku ? czy testy sa trudne? skad mozna wziac przykladowe testy? ile to kosztuje ?

dotyczy to mojej ciotki ktora przebywa tam obecnie lecz slabo mowi po angielsku, ma prawo jazdy polskie lecz przebywa tam od roku wiec chyba sa juz nie wazne.

Prosze o jakies rady.

Pozdrawiam.

#18 Wojtek-J

http://picasaweb.google.com/wojtek.fotoalbum

• Użytkownik
  • 660 Postów:

Napisano 26 wrzesień 2008 - 03:04

Wyświetl postUżytkownik FUGAZI dnia 2.09.2008, 8:40 napisał

No właśnie mój post może być takim przykładem niesprawdzonej, niepełnej bądź nieaktualnej informacji (:
Kilka lat temu sprawdzałem w jednym z warszawskich dzielnicowych Wydziałów Komunikacji i nie było takiej możliwości. "Absolutnie" w/g pani po drugiej stronie kabelka.
Mój błąd, sorey.

Ja tez sprawdzalem te informacje w Wydziale Komunikacji (woj. slaskie) i pisalem o tym w niejednym poscie. Zasady sa wszedzie takie same.
Gdyby Wally zadal sobie chociaz minimum trudu i poczytal watki z archiwum, zamiast podpinac sie pod cudzy post - na pewno sporo na ten temat znalazlby.

Zreszta, w tym watku: http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...Cprawo+jazdy%5C znajdzie sporo informacji odnosnie wymiany amerykanskiego prawa jazdy na polskie, podawalem nawet ceny znaczkow skarbowych (konkrety) ...
Nie sadze, aby wiele w temacie sie zmienilo, poza tym na tacy podana jest informacja, ze wymiana byla mozliwa. Teraz wystarczy zadzwonic do Wydzialu Komunikacji w danym miescie i spytac czy informacje sa wciaz aktualne.
Wiecej pracy wlasnej prosze :) (szukanie w archiwum nie boli).
Pozdrawiam.
Wojtek

#19 FUGAZI

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 1106 Postów:

Napisano 26 wrzesień 2008 - 03:34

Wyświetl postUżytkownik kamilaKrk dnia 25.09.2008, 13:03 napisał

dotyczy to mojej ciotki ktora przebywa tam obecnie lecz slabo mowi po angielsku, ma prawo jazdy polskie lecz przebywa tam od roku wiec chyba sa juz nie wazne.
Prosze o jakies rady.

Pozdrawiam.

Tutaj Szanowna Ciocia może sobie pobrać egzemplarz handbooka w języku polskim. Jest w pdfie, więc chwilę się ściąga. Jakby link nie działał można się tam dostać ze strony www.dmv.org, tam tez znajdzie wszelkie potrzebne jej informacje.

#20 Wojtek-J

• Użytkownik
  • 660 Postów:

Napisano 26 wrzesień 2008 - 03:48

Wyświetl postUżytkownik kamilaKrk dnia 25.09.2008, 12:03 napisał

Czesc mam pytanie odnosnie prawa jazdy dla osoby ktora ma zielona karte i przebywa w Chicago.
Jak to wyglada ? czy mozna zdawac po polsku ? czy testy sa trudne? skad mozna wziac przykladowe testy? ile to kosztuje ?
Prosze o jakies rady.
Pozdrawiam.

Odpowiedz na czesc pytan:

http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...Cprawo+jazdy%5C

http://www.cyberdriveillinois.com/departme...cense/home.html

http://www.cyberdriveillinois.com/departme.../basicfees.html

http://www.cyberdriveillinois.com/departme...eptable_id.html

http://www.cyberdriveillinois.com/departme...ense/dlfaq.html
Pozdrawiam.
Wojtek

#21 wally

• Użytkownik
  • 3 Postów:

Napisano 28 wrzesień 2008 - 21:52

hahaha Panie Wojtek..... Gratuluje Panu, niesamowitych wręcz umiejętności szukania tematów na forach. Pańskie rady tyle mnie na uczyły, że mam zamiar startować w przyszłej olimpiadzie forumowiczów. Podejrzewam, że forum internetowe to Pana życiowa pasja i tacy osobnicy jak ja, nie posiadający odpowiednich umiejętności oraz uprawnień, mogą wyprowadzać Pana z równowagi. Zaryzykuje stwierdzenia, że jest Pan pedagogiem. Prawda? Tak czy siak zazdroszcze Panu czasu na szukanie tych wszystkich informacji. Pozdrawiam wszystkich Wyszukiwaczy Tematów

Wasz Kolega

Wally

#22 Wojtek-J

• Użytkownik
  • 660 Postów:

Napisano 28 wrzesień 2008 - 22:33

Dziekuje bardzo za gratulacje.
Odpowiadajac na pytanie - nie, nikt mnie nie wyprowadzil z rownowagi :) i nie, nie jestem pedagogiem.
Ja po prostu nie jestem leniem - ktorym niestety jestes Ty :)
Pozdrawiam.
Wojtek

#23 Yoshi

• Użytkownik
  • 1 Postów:

Napisano 25 listopad 2008 - 02:53

a ja mam zupelnie inne pytanie czy ma ktos link do kopi lub formy testu? chodzi mi o dokladnie taki sam test jaki trzeba zdac o prawo jazdy z odpowiedziami najlepiej. dzieki

#24 FUGAZI

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 1106 Postów:

Napisano 25 listopad 2008 - 04:42

Kliknij tutaj a potem znajdz podstrone odpowiednia dla swojego stanu, na niej powinines znalezc testy wraz z wynikami.

#25 Xmen

• Użytkownik
  • 13 Postów:

Napisano 01 grudzień 2008 - 19:43

Testem nie ma sie co przejmowac, szczegolnie ze w ramach tej samej oplaty mozesz podchodzic X razy (jezeli sie nie myle trzy). Proponuje przejrzec najpierw podrecznik, ale jezeli podwinie sie noga mozna od razu podejsc ponownie. Pozdrawiam :)

#26 lukaszekkk

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 175 Postów:

Napisano 25 czerwiec 2010 - 19:20

Nie chce zakladac nowego tematu.
Spytam tutaj:

Ile razy mozna zdawac egzamin teoretyczny w Illinois a dokladnie w Chicago ? Jest jakis limit ?
Wiem ze na drugi dzien mozna przyjsc i zdawac ponownie . Tylko czy jest wyznaczony jakis limit prob ?

#27 rafal723

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 196 Postów:

Napisano 26 czerwiec 2010 - 10:06

Wyświetl postUżytkownik Xmen dnia 1.12.2008, 20:43 napisał

Testem nie ma sie co przejmowac, szczegolnie ze w ramach tej samej oplaty mozesz podchodzic X razy (jezeli sie nie myle trzy). Proponuje przejrzec najpierw podrecznik, ale jezeli podwinie sie noga mozna od razu podejsc ponownie. Pozdrawiam :)

Wyświetl postUżytkownik lukaszekkk dnia 25.06.2010, 20:20 napisał

Nie chce zakladac nowego tematu.
Spytam tutaj:

Ile razy mozna zdawac egzamin teoretyczny w Illinois a dokladnie w Chicago ? Jest jakis limit ?
Wiem ze na drugi dzien mozna przyjsc i zdawac ponownie . Tylko czy jest wyznaczony jakis limit prob ?

Jeju ... ludzie. Post wyżej popatrzeć, naprawdę tak ciężko ?
Dołączona grafika
"People can't do something themselves, they wanna tell you, you can't do it. You wanna something. Go get it ! Period." - Chris Gardner, Pursuit of Happyness

Zapraszam na mój blog: http://723rafal.blogspot.com/

AdSense

• Advert

#28 lukaszekkk

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 175 Postów:

Napisano 27 czerwiec 2010 - 04:14

Jezeli podwinie sie noga na egzaminie praktycznym to nie mozna zadawac go od razu tylko na drugi dzien mozna przyjsc i przystapic ponownie do egzaminu praktycznego (bodajze).

Co do egzaminu teoretycznego to nie wiem czy mozna podchodzic od razu czy trzeba odczekac i przyjsc na drugi dzien.

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych