Skocz do zawartości

mobajl

Użytkownik
  • Zawartość

    21
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0

Ostatnie wizyty

572 wyświetleń profilu
  1. sly6, możesz odnieść się do tego powyżej? dzieki
  2. dalej nie uzyskałem opinii czy dla urzędnika imigracyjnego to że skończyłem dopiero co studia i jeszcze nie mam pracy nie bedzie powodem do nie wpuszczenia na teren USA, z powodu podejrzenia chęci "pracy, czy nielegalnej emigracji" ???
  3. ad.1 Na legitymacji jest naklejka do 31 października, a legitymacji planuje nie oddać, więc skąd będą mieli informację, że nie posiadam statusu studenta? Nie chce ściemniać, ale nie zawsze mówienie prawdy jest najlepszym rozwiązaniem bo tak jak mówię, ja wiem, że chce tam jechać tylko pozwiedzać bo mam okazję na nocleg etc, ale w oczach innych jestem w idealnym wręcz książkowym okresie do emigracji (skończone studia, brak pracy), stąd też, moje pytanie czy nie lepiej "skłamać" ?? To wkońcu urzednik pyta co robie w Polsce i czy pracuje/studiuje?
  4. Witam wszystkich serdecznie, Mam do Was kilka pytań wynikających z powstałych okoliczności, mianowicie przedstawię Wam swoją historię po krótce: 2 lata temu jak byłem na 3 roku studiów dostałem wizę B-2 na 10 lat. Teraz kończę studia magisterskie, obronę mam pod koniec września/początek października. Chcę po obronie, zanim znajdę stałą prace w Polsce, jechać do NYC, w celach turystycznych. Dodam, że nie mam żadnej rodziny w stanach (zarówno przebywającej legalnie jak i nielegalnie), chciałbym lecieć do znajomych poznanych przez internet (nigdy nie widzieliśmy się na żywo), na jakieś 2-3 tyg. I tutaj pojawia się kilka nurtujących mnie pytań: W praktyce najpierw chcę się obronić końcem września i zamknąć temat studiów i zanim znajdę pracę zwiedzić NYC. Pytanie brzmi, czy lepiej powiedzieć urzędnikowi imigracyjnemu na lotnisku, że jeszcze studiuje a bonie się np. końcem października - żeby myślał, że jeszcze się nie obroniłem. Bo w sumie jak powiem, że się obroniłem, nie mam jeszcze pracy to jestem książkowym przekładem "nielegalnego" imigranta. A ja na prawdę chcę wykorzystać ten czas pomiędzy zakończeniem edukacji, a znalezieniem pracy na zwiedzanie (później wiecie, urlopy etc). Więc generalnie skłamać, czy powiedzieć prawdę (co wydaje mi się, że źle będzie wyglądało). Generalnie, nie będzie to dziwnie wyglądało, że chwilę przed obroną lecę do stanów? Btw. status studenta będę miał do 31 października. Planuje nocować u tych znajomych poznanych przez Internet, czy wystarczy jak urzędnikowi pokaże adres znajomych? Czy muszę mieć rezerwacje hotelu/hostelu? Nie będzie to dla niego dziwne, że z ludźmi nie widziałem się w realu, a będę u nich nocował? Może powiedzieć, że spotkaliśmy się kiedyś w Europie, i chcą mi pokazać NYC? Czy mogą mnie coś o nich pytać jakieś szczegółowe pytania? Jak to rozegrać? Wizę mam w starym paszporcie, którego ważność dobiegła końca, rozumiem, że przepisy się nie zmieniły i muszę podróżować z dwoma paszportami (starym z wizą i nowym bez wizy). Czy okres 2-3 tygodni, nie będzie wymagał udowodnienia środków na czas pobytu etc? Generalnie, chcę się obronić końcem września, pojechać do USA na 2-3 tyg, i wrócić i poszukać pracy. Z góry dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi Pozdrawiam
  5. a co Wy na to żebym dojeżdzał zwiedzać Nowy Jork z New Jersey? Czytałem, że busy jadą podobno jakieś 20 minut i odjeżdżają Co jakieś 2-3 minuty? Ktoś mi może potwierdzić to info? Do której jeżdżą te busy? Ma ktoś do polecania jakies stosunkowo tanie i dobre hotele w NJ, blisko przystnaku z busami do NYC? Znalazlem w NYC hotel Chelsa International Hostel za 100$ w dzielnicy Chesla z podatkami. Wydaje sie spoko i pokoj jednoosobowy Private single ensuite. Prosze o rade
  6. szczerze mówiąc wolałbym hotel/hostel , a nie pokój od prywatnych ludzi takze airbnb odpada
  7. no a jakieś droższe i rozsądne propozycje? jakiś sprawdzony hotel w rozsądnej cenie z dobrym dojazdem na Manhattan.
  8. Witam Wybieram się na początku grudnia do nowego Jorku (ok. 7 nocy), i szukam noclegu, hotele z booking.com mnie trochę przerażają zarówno pod względem ceny jak i standardu (pokój 2x2 bez okna z robakami). Co mnie interesuje? Mianowicie: 1) Chciałbym, żeby pokój był jednoosobowy (łazienka może być wspólna), i był stosunkowo tani ok. 50$ per night. 2) Lokalizacja: niekoniecznie Manhattan (chociaż fajnie by było), może być cokolwiek innego (byle nie Bronx) ALE z dobrym dojazdem na Manhattan (<30 minut), i żeby okolica była BEZPIECZNA 3) standard może być kiepski - wiem, że w tej cenie nie moża oczekiwać luksusów, ale fajnie jakby ktoś już był w tym hotelu/hostelu i mógł mi go polecić. Z góry dzięki za konkretne odpowiedzi pozdrawiam
  9. Witam, Dostałem wizę, napiszę w skrócie jak wyglądała rozmowa dla potomnych i zadam od siebie pytanie. Podszedłem do okienka, konsul wziął mój paszport i zaczął przeglądać i mówi (widząc wizy z Kanady): K(onsul): Widzę, że był Pan w Kanadzie? J(a): Tak, byłem dwa razy K: Ale w Stanach Pan nie był? J: Nie, nie byłem K: Studiuje Pan? J: Tak, jestem na trzecim roku studiów dziennych K: A co Pan studiuje? J: (nazwa kierunku) K: Oooo (miłe zaskoczenie) K: Mieszka Pan z rodzicami? J: Nie, wynajmuje mieszkanie w Krakowie podczas studiów K: Na ile chce Pan lecieć do USA? J: 2 tygodnie K: Gdzie? J: Nowy Jork K: Sam? J: Tak, sam K: Na wakacje? J: Tak, w grudniu, w tej przerwie świątecznej K: Wszystko jest w porządku, otrzymuje Pan wizę, życzę udanego wyjazdu do Stanów J: Dziękuje, (zapytałem jeszcze odchodząc czy taka kartka [dana przez goscia przed konsulatem do sprawdzenia statystyk ile trwa kazdy etap tj. skanowanie odcisków, przejscie przez bramki, poczatek interview i koniec, czas rozpoczecia kazdego etapu zapisywały kolejne osoby] zostaje u niego i mi odpowiedział, że tak. Nie było żadnego pytania kto mi sponsoruje wyjazd, dziwne? i czy mam kogos w stanach i co robią rodzice Niestety nie zapytałem na ile dostałem wize wyleciało mi z głowy, jak myślicie po takiej rozmowie na ile będzie wiza? Pisze mi że : "Paszport jest wciąż w Ambasadzie/konulacie" byłem w czwartek rano na rozmowie a dzisiaj piątek wieczór - jeszcze by nie wyszedł do kuriera? Pozdrawiam
  10. no niby tak ale, tutaj na forum był podobny wątek i ktoś inaczej odpowiedział na to pytanie w wątku: http://forum.usa.info.pl/topic/20137-pytanie-have-you-attended-any-educational-institutions-at-a-secondary-level-or-above/ dokładnie odpowiedz uzytkownika: "katlia" dzieki
  11. witam, jutro mam rozmowe w konsulacie w krakowie, wniosek DS-160 wypełniłem ale wydaje mi sie ze popełniłem błąd, Jestem studentem na trzecim roku ale w pytaniu : Q: Have you attended any educational institutions at a secondary level or above? 'Czy uczęszczałeś do szkół/uczelni średnich lub wyższych?' wpisałem tylko Liceum ogólnokształcace od roku 2008-2011, studiów tutaj nie wpisywałem natomiast, o studiach napisałem w sekcji: Present Work/Education/Training Information w pytaniu: Primary Occupation, wybrałem "student" i dalej wypełniłem dane uczelni, i w pytaniu: "Briefly describe your duties" napisałem : I'm student of... My specialization is... (i tylko tyle) czy to wystarczy? Boje sie teraz, ze skoro w tym pytaniu czy uczeszczalem do szkół/uczelni, napisalem tylko o liceum a nie napisal o studiach prosze doradzcie mi bo sie teraz zestresowałem . Dodam, ze nie ma we wniosku nigdzie informacji ze jestem na trzecim roku panika mnie ogarania... czy mozna jeszcze zmienic wniosek jak mam wyslany zatwierdzony i opłacony?? prosze o szybka odpowiedz. dzieki:)
  12. Witam Staram się o wizę turystyczną, wypełniłem wniosek i najprawdopodobniej w piątek będę miał rozmowę w konsulacie w Krakowie. Mam kilka pytań: 1) Jestem studentem na trzecim roku, we wniosku napisałem, że podróż opłaca mi mama, ALE sam mam oszczędności (staż unijny - płatny, teraz będę pobierał stypendium na uczelni). Czy w rozmowie z konsulem jak zapyta kto mi opłaca podróż to powiedziec, że mama czy powiedzieć, że mama mi dokłada, a sam mam oszczędności z odbycia stażu i będe pobierał stypendium, mimo, iż we wniosku napisałem tylko mamę. 2) Mama prowadzi gospodarstwo rolne - jak konsul zapyta czym sie zajmuje mama to powiedzieć, że prowadzi gospodarstwo rolne? Czy to nie bedzie sugerowało konsulowi niskich dochodów? Czy konsul ma wgląd do dochodów rodziców? 3) Byłem m.in w Kanadzie 2x (legalnie), Brazyli i wielu krajach w Europie - czy te odwiedzone kraje mogą pomóc w uzyskaniu wizy? Jestem studentem trzeciego roku, nie pracuje - jakie mam szanse na dostanie wizy? Prosze o szybką odpowiedz Z góry dziękuje.
×