Jump to content

Dzasta

Użytkownik
  • Content Count

    19
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

2

About Dzasta

  • Birthday August 7

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Lublin
  • Zainteresowania
    muzyka, medycyna, seriale, gotowanie, zdrowe jedzenie, taniec, folklor,

Recent Profile Visitors

376 profile views
  1. jestem legalnie moj chlopak sie oswiadczyl, takze za kilka miesiecy slub
  2. hej, i jak? zrobilas nowy watek? bede niedlugo brac slub i skladac dokumenty o zielona karte
  3. Planuję zrobic podobnie, zmienic status na turystyczny i zlozyc podanie o status studencki, ale mam pytanie : czy mozna skladac podanie o zmiane na status turystyczny( z J1) majac wize turystyczna? nie wjechałam na wizie turystycznej tylko na J1, takze zmiana statusu była by z wizy J1 na status turystyczny i jednoczesnie zlozenie podania o studencki
  4. nie chodzi o to, ze ja chce wziac ten status turystyczny, tylko musze, jak sie skonczy wiza J1, a mialabym juz zalatwiona szkole i czekala na status studencki to musze byc w stanach legalnie. wiele moich kolezanke jest w trakcie procesu, tylko niestety zadna z nich nie ma wizy turystycznej, wlasciwie tylko o to chodzilo. czy mozna miec status majac juz ta promese w paszporcie. niestety w moim przypadku chyba wyjazd do Polski odpada, moj jezyk angielski jest dobry, wiec mogliby sie przyczepic o szkole jezykowa. mamy swoja grupe na fb dla dziewczyn po j1, ktore chca zostac na studia i wiele z tych ktore wraca do kraju nie dostaje wizy studenckiej, a te ktore zmieniaja status jednak maja ciut latwiej. poza tym czs oczekiwania na status studencki wynoci około 12-15 miesiecy. wiec to extra czas, jedyny haczyk to zeby byc legalnie, czyli na statusie turystycznym przedluzonym o kolejne pol roku.
  5. hej, mam pytanie! Od razu dodam, ze po swietach planuje zabrac sie za kontakt z jakims prawnikiem, ale zastanawiam sie teraz czy moze ktos ma widze na ten temat. Jestem na wizie J1. To juz moj drugi rok jako au pair. Skonczy sie on w polowie wrzesnia. Chcialabym zostac na dluzej/ na stale. Mam rodzine w usa i to calkiem bliską. Mam wize turystyczna na 10 lat i byłam przed programem au pair w usa na wakacjach. Chce zostac w usa na studia ( chyba ze uda mi sie wylosowac green card ). Wiem, ze prawo sie zmienilo i teraz, zeby moc po wizie J1 zostac na statusie studenckim, trzeba jednoczesnie apliowac o status turystyczny. Czy majac wize turystyczna moge dostac status turystyczny? Jak to działa? Chce zostac na statusie, bo uwazam, ze mimo iz wiza daje wiecej mozliwosci i mozna podrozowac, to ja konczac program au pair bede miala 26lat, mam skonczone studia w Polsce i bardzo dobry angielski. Nie wiem czy to byloby realne dostac kolejna wize na kolejne lata po powrocie do Polski. Dlatego status jest bardziej oplacalny. Planuje isc do taniej szkoly jezykowej na poczatek jakies przygotowanie akademickie, potem chce zrobic ewaluacje dyplomow i zobaczy czy da sie cos z tego zrobic i uzupelnic jakas moja dotychczasowa edukacje. No i kolejne pytanie. LEpiej jest byc swoim sponsorem, czy lepiej jezeli jest to osoba z rodziny?
  6. hej biore juz udzial w loterii, ktorys raz z kolei i zawsze mialam mozliwosc zgrania zdjecia na laptop i dodania do systemu podczas skladania wniosku, tym razem niesttey nie mam kopii eletronicznej........czy ktos dodal skan zdjecia i bylo wszystko ok?
  7. Ja za pierwszym razem na nic nie liczylam, czulam ze nie wygram. Teraz jestem w stanach(legalnie) i nie wyobrazam sobie wyjezdzac za jakis czas i baaaardzo mi zalezy. Stres mega duzy, wiekszy niz kiedykolwiek. Moze mnie zechcą skoro już troche pomieszkałam haha
  8. czy doswiadczenie zawodowe moze byc np w formie wolontariatu, jezeli bedzie udokumentowane i potwierdzone?
  9. O mieszkanie nie musialabym sie martwic, mam tam rodzine dosyc bliską. Mysle ze mogli by mnie nawet zasponsorowac, ale wiadomo, ze nikt nie chce siedziec u kogos na garuszku nie wiadomo ile. Stad pomysl na au pair na poczatek, moglabym wyleciec na turystycznej juz dawno i siedziec calkiem nielegalnie, ale to nie jest rozwiazanie....
  10. jestem tez na grupie dla au pair, laski zostaja po programie na studia i sobie radza jakos. legalnie o dziwo lol poza tym zawsze mozna opiekowac sie nadal dziecmi po programie, to juz nielegalnie....
  11. a nie jest tak, ze mozna pracowac na kampusie? czytalam gdzies o tym....tez lece jako au pair! chcialabym zostac na kolejny rok, jesli dam rade i nie zniosa programu -.- tez mysle o kolejnym kroku wlasnie o wizie studenckiej....sporo au pair zostaje w ten sposob. Potrzeba tylko sponsora albo miec wlasne srodki odlozone...
×
×
  • Create New...