Skocz do zawartości

Gruby

Użytkownik
  • Zawartość

    19
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

2

Ostatnie wizyty

555 wyświetleń profilu
  1. Cześć wam! Chcialem zmienic lokalizacje interview z Dublina na Warszawę, wiec moja przyszła żona wysłała maila do KCC. Jaki mogę powód podać na zmień tej lokacji? Czytałem forum i nie zauważyłem zeby ktoś musiał podać powód zmiany rozmowy. Będę dalej rezydował w Irlandii, wiec nie chce kłamać ze wracam tymczasowo do Polski. Macie jakieś pomysły? Z góry dziękuje za odpowiedzi! Miłego wieczoru
  2. Gruby

    Wypełnianie wniosku DS-260

    Czesc wam, po weekendzie! Poszukalem na internecie znalazlem pare informacji na moje pytania, zamieszcze je tutaj w razie gdyby ktos mial podobne watpliwosci: 1) "Chciałbym was spytac ile czeka sie na akt slubu?" Jezeli slub jest w urzedzie to wychodzi sie z nim po ceremoni, konkordatowy zazwyczaj do 2 tygodni. 2) " Po otrzymaniu aktu malzenstwa, z tego co wyczytalem moja juz zona moze wyslac mail z prosba o odblokowanie wniosku DS-260 i dodanie mnie jako drugiego aplikujacego?" Najlepiej wyslac email z przetlumaczonym aktem malzenstwa wraz z prosba o odblokowanie. Jezeli bedzie wyznaczony termin spotkania trzeba kontaktowac sie bezposrednio z ambasada. I tu niestety chyba z moja narzeczona popelnilismy blad wysylajac tak szybko DS-260. Slub mamy 10 sierpnia, przez co moze skonczyc sie tak ze zaproszenie zostanie wyslane tuz po nim wiec nie bedzie mozliwosci dodania mnie w DS-260. Z tego co slyszalem ze okres odblokowania wniosku waha sie od kilku godzin do 2 tygodni w zaleznosci od zlozonosci. Wiec oboje liczymy ze beda opoznienia w NCLs. 3) "Jezeli chce miec rozmowe w Dublinie musze byc rezydentem i/lub byc 5 lat w Irlandii" / "Rozumiem ze musza byc wykonane w miejsce w ktorym bedziemy mieli rozmowe?" Nie ma wymogu co do ilosci lat/rezydentury by odbyc rozmowe w innej ambasadzie niz Polska. Ale z tego co wyczytalem badania i rozmowa musza sie odbyc w tym samym kraju. 4) " Przygotowac 4 kolorowe zdjecia, przypuszczam ze maja byc zrobione w konwencji tych ktore wysylalismy w listopadzie razem z wnioskiem? " Tak nie moga byc starsze niz 6 miesiecy. 2 zdjecia na rozmowe o wymiarach 51 mm x 51 mm. Plus cztery na badania (i tu jezeli ktos moglby potwierdzic) w takich samych rozmiarach. 5) " Ostatnim elementem jest skompletowanie dokumentow i tlumaczen, " https://travel.state.gov/content/dam/visas/Diversity-Visa/dv-supplemental/RGA - Riga.pdf 6) "Jaka jest z reguly przestrzen czasu od zaproszenia na rozmowe a data rozmowy?" Z tego co wyczytalem 6-7 tygodni. 7) "Ostatnie pytanie na dzis, w moim wniosku wyslanym w listopadzie dolaczalem informacje o corce (ktora nie bedzie objeta GC)" Jezeli zdazymy odblokowac wniosek to powinienem ja dodac wraz z informacja ze nie jedzie (zadne dokumenty nie beda do tego wymagane) Pozdrawiam!
  3. Gruby

    Wypełnianie wniosku DS-260

    Czesc wam ponownie! Po przewertowaniu forum, chcialbym zrobic podsumowanie w tym samym watku zeby nie zasmiecać forum. Na chwile obecną wniosek mojej narzeczonej zostal wyslany, teraz zastanawiam sie czy dobrze zrobilismy wpisujac wszystkie prace dotychczas skoro spelnia warunek matury? Jestesmy na etapie przygotowania slubu, ktory najprawdopodobniej odbedzie sie w Polsce w okolicach sierpnia. Chciałbym was spytac ile czeka sie na akt slubu? Czy byc moze jest on wydawany na miejscu? Po otrzymaniu aktu malzenstwa, z tego co wyczytalem moja juz zona moze wyslac mail z prosba o odblokowanie wniosku DS-260 i dodanie mnie jako drugiego aplikujacego? Nastepnym etapem jest otrzymanie zaproszenia na rozmowe, ktore z tego co sie dowiedzialem od was powinno sie odbyc w okolicach listopada. I tu moje nastepne pytanie, bo wyczytalem ze jezeli chce miec rozmowe w Dublinie musze byc rezydentem i/lub byc 5 lat w Irlandii. Czy to prawda? Jezeli tak to czy po odblokowaniu wniosku moge zmienic miejsce rozmowy na Warszawe? Kolejnym krokiem jest zrobienie badań, znalazlem rozpiske gdzie moge je zrobic w Dublinie i Warszawie, rozumiem ze musza byc wykonane w miejsce w ktorym bedziemy mieli rozmowe? Znalazlem tez informacje ze nalezy przygotowac 4 kolorowe zdjecia, przypuszczam ze maja byc zrobione w konwencji tych ktore wysylalismy w listopadzie razem z wnioskiem? Ostatnim elementem jest skompletowanie dokumentow i tlumaczen, wyczytalem ze moja przyszla zona musi zabrac ze soba swiadectwo ukoczenia liceum; zdania matury; akt urodzenia; zaswiadczenie o niekaralnosci; wyniki badan; akt malzenstwa (dokument nasz wspolny). Ja z kolei jako osoba dodatkowa we wniosku - akt urodzenia, zaswiadczenie o niekaralnosci, akt malzenstwa, wyniki badan. Czy cos pominelem? Co do zaswiadczenia o niekaralnosci mam pytanie, w pod koniec sierpnia minie 6 miesiecy odkad jestesmy w Irlandii wiec musimy wyrobic police records na ktore czeka sie 3-4 tygodnie. Jaka jest z reguly przestrzen czasu od zaproszenia na rozmowe a data rozmowy? Pytam poniewaz, police records mozna wyrobic w Irlandii z uzasadnionym powodem w tym przypadku jest to wiza imigracyjna, boje sie ze moge sie nie wyrobic. Zaswiadczenie o niekaralnosci w Polsce zrobie w lipcu podczas ustalania terminu slubu, bo wiem ze wydawane jest od reki w punktach KRS i z tego co sie orientuje jest wazne rok. Ostatnie pytanie na dzis, w moim wniosku wyslanym w listopadzie dolaczalem informacje o corce (ktora nie bedzie objeta GC) czy cos bede musial dokumentowac w tej sprawie? Jeszcze raz bardzo dziekuje za udzielona pomoc, dzieki wam podchodzimy do tej calej sytuacji z mniejszym stresem A tymczasem zycze wszystkim milego weekendu!
  4. Gruby

    Wypełnianie wniosku DS-260

    Xarthisius wielkie dzieki za pomoc! Wniosek zostal wyslany. Rozumiem ze teraz po otrzymaniu aktu malzenstwa, mail do KCC o odblokowanie wniosku i dodanie mnie jako wspolaplikanta? Numer CN mojej narzeczonej to 44XX, jest szansa na rozmowe? Jezeli tak to w jakim terminie? Na rozmowe w konsulacie glowny aplikant przynosi high school diploma czy w przypadku vocational school wyzszy stopniem dyplom? Jeszcze raz wielkie dzieki!
  5. Gruby

    Wypełnianie wniosku DS-260

    Xarthisius wielkie dzieki za pomoc. Zgodnie z kolejnoscia, czyli na poczatku wypelniania wniosku. Pare razy zapisalismy zmiany przez co zaznaczenie innej opcji jest niedostepne. Z tego co wyczytalem na forum to adres dla GC moge zmienic w konsulacie i na lotnisku z oficerem emigracyjnym to prawda?
  6. Gruby

    Wypełnianie wniosku DS-260

    Czesc ponownie, bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi, jestescie super pomocni! Doszlismy do wniosku ze damy sobie czas i przemyslimy wszystko i uzupelniamy wniosek na spokojnie. Czy nazwy typu liceum im. Jana Kowalskiego mamy tluamczyc na High School Jan Kowalski? Co do jednego adresu nie jestesmy pewnie co do numeru mieszkania, czy bedziemy musieli te adresy zamieszkania w jakis sposob udowadniac? Zapisalem wniosek z rozmowa w Warszawie, chcialbym miejscowosc zmienic na Dublin, niestety opcja jest zablokowana, ktos wie o co moze chodzic? Co na ta chwile moge wpisac w adres na ktory przyjdzie GC? Z gory bardzo dziekuje! Milego weekendu!
  7. 1 x NIE / 1 x TAK
  8. Gruby

    Wypełnianie wniosku DS-260

    Bardzo dziękuje numer mamy 44XX także myśle ze w miarę niski, również mam pytanie odnośnie miejsca w USA gdzie ma być wysłana Green card, nie wiemy jeszcze tych detali ale na przyszłość czy może to być naprzyklad adres hotelu w którym będziemy na początku przebywać? Czy musimy także skompletować wszystkie świadectwa pracy które wymienimy we wniosku? Czy komplet to akt urodzenia, ślubu, zaświadczenie o niekaralności i świadectwo liceum?
  9. Hej, dzisiaj szczęśliwy dzień dla mnie i mojej narzeczonej. Jedno z nas tj. Moja kobieta została wylosowana w tegorocznej loterii. Zabieramy się za wypełnianie wniosku i tutaj proszę was o pomoc. Czy musimy wypełnić każde miejsce zamieszkania nawet jeżeli było to studenckie bez umowy? Czy jest opcja zmiany miejsca rozmowy w konsulacie ponieważ na chwile obecna mieszkamy w Irlandii. Rozumiem także żebym mógł wyjechać razem z moja ukochana musimy zjawić się na rozmowie już z obrączkami na rękach? Bardzo dziękuje z góry za pomoc. Mam nadzieje ze do wielu z was również los uśmiechnął się dzisiaj.
  10. Dwa razy nie, dla mojej dziewczyny i dla mnie Alternatywa w tym roku zostaje Express Entry do Kanady Pozdrawiam i gratuluje wylosowanym
  11. Gruby

    Dv - 2018 Pytanko

    Bardzo dziękuje za odpowiedz sly6 to na zakończenie mam pytanie odnośnie uczelni wyższych. We wniosku wpisałem z tego co pamietam University Degree (skończyłem licencjat na uni w Gdańsku). Chciałbym się upewnić czy prawidłowo zaznaczyłem? Z tego co czytałem to jest problem ponieważ system boloński nie działa w USA. Jak traktowany jest licencjat europejski w stanach jako bachelor czy jednak associate?
  12. Gruby

    Dv - 2018 Pytanko

    Tak jak najbardziej świadczy, myślałem ze będąc w urzędzie zazwyczaj na wszystko potrzebujemy dokumenty. Jak odbywa się składanie dokumentów? Jest to wniosek elektroniczny czy cześć papierów wysyła się fizycznie do Kentucky?
  13. Gruby

    Dv - 2018 Pytanko

    Witam, mam pytanie teoretyczne odnośnie loterii. Złożyłem razem z dziewczyna dwa osobne wnioski na loterie. Szansa na wylosowanie jest nikła tym bardziej dla 2 osób. Zakładając ze uda sie jednej osobie z nas, sposobem na wspólny wylot jest ślub cywilny. Moim pytaniem jest kiedy ten ślub trzeba zawrzeć przed wysłaniem wniosku DS-260? Czy przed sama rozmowa w ambasadzie? Z tego co wyczytałem to trzeba przedstawić tez dowody ze ślub nie jest zawarty tylko i wyłącznie z powodu wizy imigracyjnej. Rozumiem ze dokumenty typu umowa najmu, wywołane zdjęcia są wskazane na ewentualna rozmowę w ambasadzie? Spotkałem się także z opinia ze data 6 miesięcy na wylot do USA jest liczona od badań lekarskich nie od daty wydania wizy, czy to prawda? Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam
  14. Gruby

    Czy Warto? Kilka Pytań - Dv-2018

    Dublin źle mnie zrozumiałeś, moje stanowisko poprzez glassdoor jest wycenione na 70k, lab technician około 50k na zatrudnieniu, nie wiem jak to jest z własną firma. Także te 120k zsumowalem od nas dwóch masz na myśli że mniej przychylnie patrzą rekruterzy na emigrantów?
  15. Gruby

    Czy Warto? Kilka Pytań - Dv-2018

    Dzięki sly9 za odpowiedź podnosząca na duchu pracuje od 18 roku życia z tego 4 lata właśnie w pracy którą wymaga angielskiego. Także myślę że kwestia języka to bardziej praktyka niż wyzwanie. Jedynym problemem jest to że nie jestem w związku małżeńskim, przez co konieczny byłby biały ślub. No chyba że wylosowalibysmy we dwoje zielone karty, w co raczej wątpię:/
×