neith Napisano 13 Marca 2008 Zgłoś Napisano 13 Marca 2008 Fajnie, ale... na potrzeby uczelni nie pomoże ci rodzina. Będziesz musiał wykazać posiadanie na koncie (swoim lub sponsora) kwoty pokrywającej zarówno czesne, jak i wszelkie wydatki poboczne (mieszkanie, życie itd.), a gdzie będziesz mieszkał jest naprawdę mało istotne. Szkoła nie obniży ci wymagań finansowych tylko dlatego, że będziesz mieszkał z wujkiem Heniem i nie będziesz musiał mu płacić. Natomiast co do ram czasowych, to nie jest tak źle. Spokojnie skontaktuj się w interesującą cię uczelnią, dowiedz o wymagania, sprawy papierkowe, opłaty itd. Szkoła wyśle ci I-20 i pewnie w dwa-trzy tygodnie dostaniesz je pocztą. Umawiasz się na spotkanie z konsulem, rozmowę możesz mieć nawet dwa dni po tym. Wiza studencka przyjdzie do ciebie w tydzień, pozostaje ci kupować bilet i lecieć (jeśli do rozpoczęcia kwartału zostało mniej niż 30 dni). Wszystko da się (nawet na odległość) załatwić w miesiąc, półtora, więc nie zniechęcaj się. Prawdopodobnie spokojnie załapiesz się na letni kwartał, bo wiosenny zapewne już się zaczął, lub zacznie niebawem.
cavscout Napisano 13 Marca 2008 Zgłoś Napisano 13 Marca 2008 . Wszystko da się (nawet na odległość) załatwić w miesiąc, półtora, więc nie zniechęcaj się. Prawdopodobnie spokojnie załapiesz się na letni kwartał, bo wiosenny zapewne już się zaczął, lub zacznie niebawem. Wiosenny semestr juz sie ma blizej konca
cosabella Napisano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2008 Nie chodzi o GC, chodzi jedynie o to, ze jezeli mam udokumentowane zamieszkanie na danym obszarze NYC przez okres 2 miesiecy, mam prawo do nizszego czesnego, niezaleznie od tego czy mam GC/obywatelstwo/wize.O wize starac sie bede oczywiscie w Polsce - pewnie pytanie juz bylo, sam nie lubie powtarzac pytan - ale jaki jest czas na wydanie wizy studenckiej, w przypadku zalatwienia papierow, ze niejako dostalem sie do szkoly X? Czesc!!! Wydaje mi sie, ze masz na mysli uczelnie w NYC nalezace do CUNY - jest to kilkanascie uczelni dofinansowywanych przez miasto NYC. Jezeli udowodnisz, ze mieszkasz w NYC mozesz aplikowac na wybrana uczelnie. Czesne jest sporo nizsze niz gdzie indziej. New york city College of technology takze nalezy do CUNY. Wiec POWODZENIA!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.