oliwka911gt Posted March 25, 2008 Report Share Posted March 25, 2008 mam pytanie odnosnie procedury przyznawnia wizy J1. Najpierw opisze moja sutuacje, w styczniu 2006 roku wyjechalam na program au pair. W stanach bylam dwa lata (wiza przedluzona w usa). Do polski wrocilam w styczniu 2008r. Bedac w usa znalazlam firme ktora przyjela mnie na program internship. 6 marca ubiegalam sie o wize w konsulacie w krakowie. Pani konsul zadawala pytania dosc skrupulatnie i notowala je jednoczesnie, kazde pytanie zadawala mi po kilka razy. PYTANIA: co robilam w usa; opowiedziec o malym; czy chodzilam do szkoly; czy mialam extra prace; czy bede miala extra prace; czy mam tam kogos; co bede robila; co robia moi rodzice; dlaczego na dwa lata; gdzie bede pracowac; jak to sie ma do moich studiow; gdzie studiowalam; co po powrocie; czy jest ktos z mojej rodziny w stanach; jesli tak to jaki ma status; dlaczego nie mam przedluzenia wizy w paszporcie; gdzie mieszkalam w usa; dlaczego sie przeprowadzalam w usa; itp itd kazde pytanie zadane kilka krotnie w roznej kolejnosci ale zeby bylo smiesznie to znalazlysmy pare bledow w moim ds2019. Bledy agencja zrobila bo wpisala okres stazu nie zgodny z datami. Naszczescie daty pokryly sie z ds156 i planem, zostaly uznane ze to pomylka. Pani konsul niepodobalo sie ze bylam w stanach dwa lata, w styczniu przylecialam i znow chce wracac na poltora (nie pracuje i nie ucze sie). Na pytanie co po internshipie w stanach odp odpowiedzialam ze mam prace w urzedzie powiatowym, poproszono mnie o fax zaswiadczenia i wreczono mi odcienk dhl. WG mnie pytania rutynowe, ale... Pani konsul prosila by doniesc badz przefaksowac zaswiadczenie o pracy tzn ze po zakonczeniu programu mam w PL prace co zrobilam, tylko ze tu sie zaczynaja schody. Po przefaksowaniu deklaracji (zaswiadczenie o pracy) od starosty, zadzwonilam do konsulatu by sie dowiedziec czy faks jest czytelny i wszystko jest ok. Pani powiedziala ze tak, odczekalam pare dni, mojej przesylki nadal niemozna bylo znalesc na str dhl, wiec zadzwonilam do konsulatu z pytaniem czy wszystko jest w porzadku z moim paszportem, bo nadal nie ma go na str dhl. Pani z konsulatu powiedziala ze faks jest nie czytelny i nalezy go przeslac poraz kolejny badz dostarczyc osobiscie. Dostarczylam orginal listu od sotarosty osobiscie i pani w okienku powiedziala: konsulat ma watpliwosci co do tego listu i pracy, ze nalezy skonfrontowac ze starostwem bo do pazdernika 2009 moze sie starosta zmienic i co bedzie wtedy. Na pytanie jak dlugo cala procedura potrwa dowiedzialam sie ze nie dluzej niz 10 dni. Niestety one juz dawno minely, a przeslki jak nie bylo tak niema. Znow zadzwonilam do konsulatu by sie dowiedziec czy wszystko jest w porzadku, Pan poszukal w komputerze i powiedzial ze decyzja co do przyznania mojej wizy nadal jest niepodjeta i nalezy czekac. Procedura moze potrwac 15 minut jak i 1,5 miesiaca i wiecej informacji niemoze mi podac. MOJE PYTANIA: jesli pani konsul kazala przefaxowac tylko zaswiadczenie o pracy po powrocie, zatrzymala paszport i wszystkie wnioski oraz dala kwitek z dhl to znaczy ze mam oczekiwac na wize? bo tak zrozumialam. Czy kazdego tak skrupulatnie spawdzaja? czy ja mam poprostu pecha? jaki jest max czas procesu ubiegania sie o wize i trzymania papierow przez konsulat. czy w moim przypadku to jest biurokracja czy po poprostu gra na zwloke? czy beda mialy wplyw na decyzje pani konsul nastepujace fakty: 1. w pazdzierniku 2006 mialam wypadek samochodowy na szkode 500$, ptk karne zostana skasowane dopiero po 3 latach, wszelkie naleznosci uregulowane. 2. niezaplacony rachunek ze szpitala na kwote 200$ (w szpitalu bylam na badaniach i w chwili opuszczenia usa ubezpieczyciel petraktowal wysokosc zaplaty ze szpitalem, informacje o zaplacie rachunku badz nie mialam otrzymac w styczniu, niestety bylam juz w PL) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rademedes Posted March 25, 2008 Report Share Posted March 25, 2008 pytanie nie do mnie ale odpowiem Ci tylko w jednej kwestii: nawet jesli konsul powie Ci "otrzymala Pani wize" to mozesz do domu dostac DHL'em paszport z odmowa, oni zawsze moga zmienic zdanie jesli stwierdza ze cos sie nie zgadza, a to 'cos' to moze byc dowolna rzecz, PS. wnioski sa sprawdzane powtornie, nikt tak naprawde nie wie na ile dokladnie i czy tylko raz, mnie raczej zastanawia dlaczego trzymaja Twoj paszport tak dlugo Link to comment Share on other sites More sharing options...
oliwka911gt Posted March 26, 2008 Author Report Share Posted March 26, 2008 remedes, zgodze sie z toba. Mnie wlasnie zastanawia dlaczego moj paszport tak dlugo trzymaja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafal723 Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 I jak to w końcu ? Rozwiązała się sprawa ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rademedes Posted September 28, 2010 Report Share Posted September 28, 2010 I jak to w końcu ? Rozwiązała się sprawa ? pewnie nadal paszport trzymaja ;-) ach ta biurokracja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.