izza Napisano 22 Lutego 2005 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2005 Witam, mam do was jedno pytanie. Zaczne od poczatku, wiem ze obywatel usa moze zlozyc petycje na zone bezposrednio w warszawie, nie czekajac az papiery przejda z usa. Wtedy procedura jest o wiele krotsza.(3 miesiace) Ale mam jedno pytanie, czy obywatel usa (i POLSKI), musi miec paszport amerykanski przy skladaniu petycji czy moze miec tylko zaswiadczenie o zaprzysiezeniu. Wiem ze to troche dziwne pytanie, ale dla nas to oznacza dodatkowe czekanie 6 tygoni na paszport. Dzownilam do ambasady i tam mi powiedzieli ze nie, a jak drugim razem dzwonil moj narzeczony to mu powiedzieli ze tak, wiec juz sama nie wiem. Moze ktos cos wie na ten temat. Pozdrawiam. Izza
karina Napisano 22 Lutego 2005 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2005 Ok, NIE musisz miec paszportu amerykanskiego - wystarczy akt naturalizacji. Zlozyc petycje mozna tylko w USA, bo twoj maz mieszka w USA. Petycje nie sa rozpatrywane w Polsce- KAZDA petycja jest rozpatrywana w USA ( gdzie to petycje sa zatwierdzane przez USCIS, a potem ida do NVC - taki jest proces KAZDEJ petycji ). Przez Polske sklada sie wtedy kiedy dany obywatel mieszka w Polsce, co w waszym przypadku nie ma sensu, bo potem i tak wyjdzie na jaw, ze maz pracuje i rozlicza sie w USA, a potem szkoda aby byly problemy... wejdz sobie na www.prawoimigracyjneUSA.com i tam w Pytaniach do nas sa wlasnie pytania na ten temat.
izza Napisano 23 Lutego 2005 Autor Zgłoś Napisano 23 Lutego 2005 Witam. Dzwonilam dzisiaj do sekcji wiz imigracyjnych w Warszawie, no i tam dostalam odpowiedz na moje pytania. Okazuje sie ze obywatel Usa i Polski, moze zlozyc petycje w Warszawie na zone (jezlei slub byl zawarty w polsce), bez koniecznosci mieszkania w polsce badz rozliczania sie z podatkow. Jest to o wiele szybsza forma niz zlozenie petycje w usa, bo tutaj jest zatwierdzana odrazu. Musi miec koniecznie paszport amerykanski. Poza tym ostatnio zona mojego kolegi (obywatelka usa - mieskzajaca na stale w usa) zlozyla w warszawie petycje na niego (wzieli slub w polsce), zaczeli cala procedure we wrzesniu 2004 roku a juz w listopadzie otrzymal wize imigracyjna. Mam nadzieje ze w nasyzm przypadku tez to zybko potrwa, jak wiesz w poprzadnim poscie, my czekamy na obywatelstwo narzeczonego, zalezy mi troche na czasi, bo mamy 2,5 letnie dziecko. Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.
karina Napisano 23 Lutego 2005 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2005 Zgadza sie, jesli slub wezmiecie/macie w Polsce, tyle, ze wczesniej musicie czekac na paszport amerykanski - a tu znowu jest troszke czekania... szczerze mowiac bylam pewna, ze macie slub w USA . Natomiast znam osobiscie osoby, ktore czekaja wlasnie na Green Card przez Polske naprawde duzo dluzej niz ludzie majacy zlozone petycje tu, w USA. Zalezy ile maja ludzi w kolejce - raz jest to dluzej, raz krocej. I jeszcze jedno: w ambasdzie raz powiedza ci tak, drugim razem inaczej ( jak juz sama zauwazylas ). No ale pociesz sie, ze dziecko bedzie mialo obywatelstwo po tacie i wiele rzeczy bedzie mialo ulatwione juz na starcie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.