Skocz do zawartości

karina

Administrator
  • Zawartość

    3291
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Zawartość dodana przez karina

  1. karina

    Alimenty

    nie ujelabym tego lepiej, absolutna racja.
  2. karina

    Alimenty

    100% racji.
  3. karina

    Alimenty

    Moj stan NJ Tak ode mnie, bo temat fajny i ciekawy: Sprawa wyglada tak - po pierwsze: kazdy stan ma swoje wytyczne, kazde county ma swoj sad a kazdy sad ma (w wielu przypadkach) kilku sedziow, ktorzy maja totalnie inne spojrzenie na te sama sprawe. I teraz - mimo, ze w teorii mowi sie "17% zarobkow idzie na alimenty na dziecko" to w rzeczywistosci musi sie spojrzec na to: 1. gdzie byl rozowd tudziez gdzie byla podpisana umowa co do opieki nad dzieckiem; 2. kiedy owa umowa byla spisana i czy sad ja zatwierdzil w USA czy w Polsce; 3. w umowie sa wyszczegolnione zasady co do spraw finansowych, co nie znaczy, ze te zasady musza byc stale - czesto sa one zmieniane, ale - i tutaj wracamy do mojego zdannia numer 1: co sedzia to inne spojrzenie na sprawe. Slowo "dziecko" ma tez znaczenie - co innego 12 latek, ktory podlega pod obowiazek szkolny, a co innego 18latek, ktory wedle prawa moze pracowac, moze zaciagnac pozyczke na studia itd. Jesli rodzice dogadali sie, ze Twoj tata bedzie pokrywal w jakiejsc czesci twoj college i nie ma wyszczegolnione, ze to ma byc (strzelam) college do $15,000 na rok - wtedy mozesz w jakis sposob wizac sprawe do sadu i probowac wyegzekwowac zalozmy polowe piniedzy za college - gdybys mial umowe na pismie - wtedy jeszcze lepiej. Ale realia Stanow vs. realia Polski to 2 rozne swiaty. I sama jestem wiele, wiele razy swiadkiem kiedy sedzia mowi: well, you are 18, you can get a DL, go to community college and find a job. I naprawde sporo osob tak robi. Nie mozemy wymagac od rodzica zeby finansowal szkole, ktora kosztuje $45,000 tylko dlatego, ze dziecko (18letnie) tego chce. I sedzia nie moze rodzica zmusic aby wylozyl taka kwote, jesli rodzic bedzie mial prawnika, ktory wystarczy, ze powie: niech dziecko idzie do community college a pozniej niech sie przeniesie gdzie chce ale niech wezmie kredyt na studia. Widzisz, gdyby tak bylo, to community colleges nie mialyby prawa bytu, uwierz mi. Tymczasem tysiace mlodych ludzi idzie do community college, ubiega sie o FAFSA, bierze kredyty, po/przed klasami pracuje, w weekendy pracuja, a pozniej kiedy maja dobre wyniki w nauce, kiedy moga ubiegac sie o jakas pomoc finansowa (skadkolwiek) - wtedy przenosza sie na ostatnie lata do lepszej szkoly. Punktem wyjscia jest spojrzenie na to co podpisane bylo podczas rozwodu co dotyczylo dziecka - mam wielu klientow, ktorzy podpisali, ze beda w 50% finansowali nauke dziecka do otrzymania przez to dziecko BA/BS; a sa i tacy, ktorzy maja tylko finansowac nauke do ukonczenia high school - wszystko zalezy od umowy. Duzo zalezy tez od zarobkow ojca - jesli ojciec pokaze, ze jego zarobki nie starczaja mu na na extra $20,000 to wielu sedziow pojdzie moim powyzszym tokiem myslenia. Poniewaz HS z reguly trzeba skonczyc - to sedziowie bez pytania kaza rodzicom placic; studia to juz inna sprawa. kzielu ma racje - z punktu widzenia sadu absolutnie nie musiales tutaj przyjechac. Albo mogles wleciec, postarac sie o tzw. bialy paspzort i wrocic do swojego kraju na studia - jedna z opcji. Musialbys tutaj przyleciec gdybys mial lat 4 i nie mial opieki prawnej gdyby oboje rodzice byli w USA a Ty mialbys zostac w Polsce; w wieku 18 lat dzieciaki w USA w 90% maja juz samochod i part time job (a co niektorzy to nawet sa juz baby mama i baby dada...)
  4. Tez bym obstawiala trainee, ale tutaj moze byc roznie, bo nie wiemy czy ten staz jest w dziedzinie, ktora dziewczyna ukonczyla - jesli nie to moze byc znak zapytania. Ona pisze: "jestem juz 3 lata po studiach" - czyli co bylo w tym gapie miedzy skonczeniem studiow a dniem dzisiejszym. Trzeba by usiasc i przemyslec czy sie sponsorowi to wszystko spodoba, ale zgodze sie z Toba, ze na pierwszy rzut oka trainee by tutaj podchodzilo.
  5. J-1 ale nie jako work& travel tylko jako intern badz trainee (nie wiemy czy masz doswiadczenie czy nie - bo doswiadczenie to nie tylko praca 'na etacie') => zalezy od Twojej sytuacji, ktorej do konca nie znamy. Prosze pamietac, ze ta wiza musi miec tzw. sponsora czyli dokumenty musza byc zatwierdzone przez odpowiednia agencje (fachowo nazywana tutaj "sponsorem"), ktora to agencja ma akredytacje Dep Stanu. Czyli najpierw caly proces zwiazany z J-1 po stronie amerykanskiej, pozniej - z kompletem dokumentow wystawionych przez tegoz sponsora oraz podpisanych przez firme, gdzie masz miec staz - udajesz sie do konsulatu badz ambasady. Tutaj bedzie wchodzil w gre SEVIS - ten dokument takze jest wymagany do rozmowy o wize oraz przy wlocie do USA. Powodzenia.
  6. Zwykle jak przyspieszaja EAD to w 90% probuja robic appointment na spotkanie Ciesze sie, ze moglam pomoc
  7. Grunt to pomysl i dobrze to ubrac w slowa - tydzien i karta w produkcji
  8. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    Dziecka nie da sie dopisac do petycji, jesli rozmowa bedzie po porodzie to wtedy Tobie wiza imigracyjna sie nalezy (jesli spelniasz wszelkie warunki), ale dziecko wizy nie dostanie. I tutaj jest pytanie co zrobic zeby to mialo sens.. Najlepiej aby prawnik spojrzal w twoje dokumenty i powiedzial Ci jak to wyglada - tutaj jest kilka drog, ktore mozna wybrac, ale kazda ma swoje plusy i minusy.
  9. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    Jak bedziesz miala pobyt staly to sponsorujesz swoje dziecko. Na dzien dzisiejszy trwa to ok 2 lata.
  10. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    Ok, ja nie wiem czy Ty sie wyrobisz z wlotem do USA przed porodem zeby dziecko moglo dostac obywatelstwo USA. Jesli urodzisz w Polsce to Ty (moze) dostaniesz green card, ale baby juz nie dostanie. czyli?
  11. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    reasumujac, bo u mnie juz polnoc: co chesz zrobic?
  12. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    czy Twoj prawnik wiedzial o twojej ciazy? To chyba dobrze, ze ktos Ci powiedzial jak to jest, bo moglas przegapic cala sprawe...
  13. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    od kiedy sa dostepne wizy, od tego czasu masz rok na podjecie krokow - najlepsza droga jest zlozenie DS-260 co robi sie po zaplaceniu 2 rachunkow. Teraz, w Twoim przypadku, nawet jesli zlozysz DS-260 a pozniej urodzi sie dziecko, to sprawe przeciagniesz troche ALE dziecko nie dostanie green card. Wiec pytanie co chcesz zrobic. W wyjatkowych przypadkach mozesz pozniej dyskutowac, ze prawnik przeciagal sprawe i byc moze Ci tu uznaja, ale nie bardzo rozumiem po co, skoro mozna to robic 'po Bozemu' - no chyba, ze prawnik chce zarobic... Glowne pytanie: czy Ty chcesz aby dziecko dostalo green card Toba? Tutaj jest to opisane jak licza: An immigrant visa petition (either a Form I-130 or a Form I-140) was filed in 2000 when the derivative beneficiary was 20. The visa petition is approved exactly one year later in 2001. A visa becomes available exactly 5 years later in 2005 and the principal files an I-485 immediately. The application is approved in 2007 and the beneficiary applies for adjustment of status one month after approval of the principal’s application. The derivative beneficiary’s “age” for CSPA purposes would be 24 (the beneficiar y is 25 in 2005 when the visa became available, but the visa petition was pending for 1 year). Not only would this derivative beneficiary be considered over the age of 21, this beneficiary could not benefit from the provisions of the CSPA because he or she did not file a Form I-485 within one year of the principal’s visa becoming available. Thus, this derivative beneficiary would be unable to retain classification as a child.
  14. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    Od tego masz prawnika, zeby sie tym zajal. Prawnik powinien powiedziec Ci ile masz czasu, ile czasu zajmie proces i jak to bedzie wygladalo. Tymczasem Ty sie pytasz o caly proces tutaj, na Forum..
  15. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    Obowiazkiem prawnika jest z Toba porozmawiac i wyjasnic Ci, ze jesli nie podejmiesz odpowiednich krokow, stracisz szanse na green card. Tak sie robi, zeby aplikant wiedzial jaka ma sytuacje. Mowi sie, ze masz taki czas, ze tak wyglada proces, ze takie dokumenty sa wymagane, opisuje sie kazdy krok i jesli Ty decydujesz sie, ze rezygnujesz ze sprawy - przedstawia Ci sie, ze pozniej stracisz mozliwosc aby tutaj wjechac. Tak jak lekarz tlumaczy mi proces leczenia - tak adwokat tlumaczy Ci proces otrzymania pobytu stalego. Tak jak lekarz tlumaczy mi co sie stanie jesli nie wyraze zgody na operacje badz leczenie - tak adwokat powinien uswiadomic Cie, ze mozesz stracic wize imigracyjna. Z ludzkiego punktu widzenia tak to wyglada i tak bysmy chcieli (przynajmniej ja) zeby to bylo.
  16. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    Jest czerwiec, prawnik wiedzial o sprawie od grudnia. Pytanie: dlaczego z Toba nie porozmawial zeby Ci nakreslic jaka masz sytuacje? tak z ciekawosci pytam..
  17. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    Jest czerwiec, prawnik wiedzial o sprawie od grudnia. Pytanie: dlaczego z Toba nie porozmawial zeby Ci nakreslic jaka masz sytuacje? tak z ciekawosci pytam.. aaaa...ok... juz wiem kto jest Twoim prawnikiem... zycze Ci duzo wytrwalosci, cierpliwosci i w ogole daj Boze zeby Ci sie udalo...
  18. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    Tych numerow nie ma na stronie NVC. W takiej sytuacji kiedy prawnik wie jaka masz sprawe to naprawde dziwne, ze nie odpowiada... powinnas sie zastanowic nad tym czy to jest wlasciwa osoba, ktora zajmuje sie Twoja sprawa, zeby ten adwokat nie przegapil sprawy..
  19. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    Dlatego bez konketnych dat, bez spojrzenia w to co sie dzieje oraz w to jakie Ty masz plany - naprawde nie da sie odpowiedziec na wiele z Twoich pytan.
  20. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    NIE WYGASLO, BO WEDLE PRAWA CHODZI O TO, ZE CZAS JAKI BYL MIEDZY ZLOZENIEM PETYCJI A ZATWIERDZENIEM PETYCJI ODEJMUJE SIE OD TWOJEGO WIEKU I WYCHODZI ILE MASZ LAT DLA POTRZEB IMMIGRATION. KLUCZ JEST TAKI, ZE MUSISZ OTRZYMAC WIZE IMIGRACYJNA ("apply for") W CIAGU ROKU ODKAD ONA JEST DOSTEPNA. I TUTAJ NALEZALOBY SIE ZASTANOWIC CO I JAK.. ROK JEST WAZNE W NVC, ZEBY PETYCJA NIE PRZEPADLA. TY MASZ NATOMIAST ROK CZAS OD DATY KIEDY BYLY DOSTEPNE NUMERY W TWOJEJ KATEGORII WIZOWEJ ABY UZYSKAC POBYT STALY - CHODZI O TO, ZE JESLI NUMERY BYLY DOSTEPNE JUZ WE WRZESNIU, TO MIMO, ZE LIST JEST DATOWANY W GRUDNIU, TY MASZ CZAS TYLKO DO WRZESNIA. WIEM, ZE TO ZAKRECONE, ALE TAK TO MNIEJ WIECEJ WYGLADA... CIAZA W TEORII NIE MA NIC DO SPRAWY, W PRAKTYCE - MA I TO DUZO. TWOJA GREEN CARD NIE PRZEPADNIE TYLKO DLATEGO, ZE JESTES W CIAZY - MOZE PRZEPASC JESLI MINIE ROK OD DOSTEPNOSCI NUMEROW BADZ NIE SKONTAKTUJESZ SIE Z NVC RAZ NA ROK. PYTANIE BRZMI - BO NIE WIEM CZY JA DOBRZE ZROZUMIALAM: CZY TOBIE KTOS POWIEDZIAL, ZE MALUSZEK DOSTANIE GREEN CARD Z TOBA?
  21. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    OJCIEC MOGL ODEBRAC GREEN CARD W USA - DZIEWCZYNA JEST JAKO FOLLOW-TO-JOIN. TAKIE SYTUACJE CZESTO MAJA MIEJSCE. MOGLO BYC TEZ TAK, ZE NP. OJCIEC DOSTAL ZATWIERDZENIE I-485, NASTEPNIE WYPELNIL I-824 I TERAZ KOLEJ NA DZIEWCZYNE, BO ONA JEST DERIVATIVE BENEFICIARY. JA OBOWIAZUJE INNA USTAWA, KTORA POZWALA JEJ ZACHOWAC WIEK PONIZEJ 21 LAT (DO PEWNEGO CZASU) JA WIEM O CO CHODZI Z CIAZA - ZAPEWNE CHODZI O TO CZY DZIECKO, KTORE SIE URODZI, BEDZIE MOGLO RAZEM Z MAMA OTRZYMAC WIZE IMIGRACYJNA I WYLECIEC DO USA MAM RACJE?
  22. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    tak jak wyjasnilam - raz w roku nalezy sie kontaktowac z NVC (telefonicznie/emailowo/listownie) i potwierdzic, ze nadal chcesz wize imigracyjna. I tyle.
  23. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    Ty jestes jako f-t-j czyli dolaczasz do rodzica, ktorego sponsorowal rodzic. Dlatego dostalas dokumenty z NVC po tym, jak Twoj tata dostal green card. Wypelnianie ds-260 oraz przysylanie prawnikowi niekaralnosci juz teraz i natychmiast, jesli nie wiesz dokladnie co bedziesz robic, jest totalnym bezsensem, bo niekaralnosc sie przedawni a informacje zawarte w DS-260 beda nieaktualne. Czyli jesli wiesz, ze na 100% chcesz ruszyc sprawe i robic to w miare szybko, wtedy po zrobieniu oplat gromadzisz dokumenty i wtedy prawnikowi wysylasz KOPIE niekaralnosc i wtedy wysylasz DS-260, bo bedzie najbardziej aktualne. To o czym piszesz, ten rok waznosci, to oznacza tylko tyle, ze wedle przepisow jesli nie skontaktujesz sie z NVC PRZYNAJMNIEJ RAZ na rok, to petycja bedzie nieaktywna(moze przepasc) - to nie znaczy, ze masz tylko rok na wylot - masz kontaktowac sie raz na rok z NVC, i potwierdzic, ze nadal jestes zainteresowana wiza imigracyjna. Wyswietla sie wujek na stronie, bo wujek byl sponsorem Twojego taty, a Ty jestes dolaczona do petycji taty. Ty nie jestes w osobnej kategorii - jestes w kategorii takiej samej jak Twoj tata czyli F4. Jesli dla urzedu imigracyjnego bedziesz miala mniej niz 21 lat (w jednym z watkow opisywalam jak to sie liczy) to dostaniesz wize imigracyjna, nawet gdybys miala fizycznie lat 35.
  24. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    Nie, to nie jest tak. Twoj tato mial zlozona petycje albo przez sponsorstwo rodzinne albo przez pracownicze. Nie interesuje nas ile toczyly sie jego dokumenty - nas interesuje ile czasu toczyla sie formm albo I-130 albo I-140. Czasem jest tak, ze ktoras z tych form jest zatwierdzona w ciagu np. 2 miesiecy - i wtedy od Twojego obecnego wieku mozna odjac tylko owe 2 miesiace a nie czas gdyby - zalozmy - tata czekal jeszcze na green card, bo toczyla sie inna petycja. Niekoniecznie masz czas do grudnia, bo nie znamy konkretnych dat. Ty mozesz miec czas do grudnia, ale mozesz miec czas do sierpnia - ja tego nie wiem. W innym watku ma tym forum ktos tak napisal? W przypadku jesli nie zamierzasz wyleciec przed porodem, najlepiej zrobic ds-260 kiedy beda juz aktualne dane.
  25. karina

    Sponsorstwo przez rodziców

    Mimo, ze masz 21 lat skonczone, to wedle prawa imigracyjnego, dla immigration Twoj wiek jest liczony nieco inaczej. Z tym, ze musisz pamietac, ze Twoj wiek nie zatrzymal sie dla urzedu i teraz kazdy dzien oddala Cie od otrzymania wizy imigracyjnej. Tak wiec Twoj adwokat powinien natychmiast powiedziec Ci jak wyglada twoja sprawa tak do konca czyli konkretnie z datami. Bez dat ja nie moge Ci powiedziec kiedy zamknie Ci sie mozliwosc otrzymania przez Ciebie pobytu stalego w USA, ale poniewaz czas leci, to - tak jak napisalam powyzej - kazdy dzien dziala na Twoja niekorzysc. Bez znajomosci szczegolow trudno cokolwiek wiecej podpowiedziec. Powodzenia.
×