BEAiDANIEL Napisano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2008 Witam, Zamierzam za pare tygodni przekroczyc granice (ladowa) USA/Kanady .Mam zapytanie o formalnosci jakie powinnam spelnic by byc wiarygodna dla urzednika imigracyjnego ( wazny paszport to oczywiste ale co jeszcze , karty kredytowe, itp bede z dziecmi wiec mam w j. ang akt. urodzenia ) . Do Kanady chce wjechac by odwiedzic przyjaciol na jakies 4 - 6 tygodnie ( przed laty bylam juz w Kanadzie - wyjazd byl o czasie ) Z USA wyjezdzam gdyz konczy mi sie wiza turystyczna . Ponadto nie wiem co powinnam zrobic z biletem lotniczym gdyz ten powrotny z USA do PL ma nieaktualny ( nie mialam mozliwosci zmiany terminu powrotu a w pierwotnym nie wylecialam ) moje pytanie jest czy mam kupic juz dzis bilet lotniczy z Kanady do Polski by miec na granicy mozliwosc pokazania go juz celnikowi. Jesli ktokolwiek z Was ma cenne uwagi "z przekraczania granicy" czekam zniecierpliwoscia na informacje. Z gory dziekuje . B
sly6 Napisano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2008 A ile czasu jestescie juz w USA?jesli bedzie kolo 6 miesiecy to mozecie miec male problemy na granicy poniewaz urzednik moze pomyslec ze takie cos bedziecie chcieli zrobic w Kanadzie a do tego moze zachodzic podejrzenie ze bedziecie pracowac nielegalnie..Powiecie na granicy do kogo jedziecie,na ile czasu,co bedziecie robic w Kanadzie,pamietajcie ze urzednik ma prawo zapytac sie co robiliscie w USA i co robicie w Polsce..Miejcie ze soba karty kredytowe aby wrazie czego pokazac ze macie sie za co zatrzymac. Jedno co jest pewne ze w czasie kiedy macie legalny status w USA mozecie przekroczyc granice z Kanada i jesli dobrze wypadniecie wczasie rozmowy bedziecie w Kanadzie.
Agula Napisano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2008 Przede wszystkim urzednicy kanadyjscy na przejsciu ladowym wcale nie tacy straszni. Ja po 5 miesiacach pobytu w USA wjezdzalam do Kanady i nikt sie nie czepial, ze bylam tyle w USA i ze a nuz moze bede chciala tyle zostac w Kanadzie. Co do blietu trudno mi odpowiedziec...ja osobiscie zrobilabym cos, zeby "cokolwiek" miec, zeby pokazac. Moga poprosic choc mnie nikt ani razu o to nie prosil. Miejcie przy sobie telefony do znajomych, w razie czego podacie i juz.
sly6 Napisano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2008 Agula jak mialas wize kanadyjska to moglo tak byc,teraz troche to sie zmienilo i bardziej przygladaja sie takim osobom,nie mowie ze Ich nie wpuszcza ale niech maja dobra wymowki dlaczego tyle byli oraz co beda robic w Kanadzie.. co do tych biletow to powinniscie miec na ten wlasnie okres pobytu te bilety tzn 4-6 tygodni.
t0d Napisano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2008 ja zrobiłem wycieczkę do Kanady po 3,5 m-cach pobytu w Stanach - na granicy musiałem wejść do ich biura (przejście w Niagara Falls) razem z DS'em (wiza j1 z worka) - tam tylko sprawdzili wizę kanadyjską i zapytali się jak długo planuję zostać oraz u kogo - a z racji tego, że ten "ktoś" którego odwiedzałem, był razem ze mną - przeszło bez protestu
sly6 Napisano 2 Maja 2008 Zgłoś Napisano 2 Maja 2008 Jesli chcesz wrocic po kilku tygodniach do USA to moze Ci sie to nie udac,to jest tak samo jak na lotnisku .Mozesz sprobowac ale musisz sie liczyc z tym ze Cie zawroca z granicy.
Agula Napisano 12 Maja 2008 Zgłoś Napisano 12 Maja 2008 Z I-94 wpuszcza (waznym!). Nalezy miec przy sobie oczywiscie paszport + dobrze miec bilet powrotny. NIe ma na pewno juz takiej zabawy jak przy wjezdzie i uzyskiwaniu I-94. Po drugie przejezdzajac granice ladowa nie przechodzi sie przez ponowne skanowanie palcow.
Rademedes Napisano 12 Maja 2008 Zgłoś Napisano 12 Maja 2008 to prawda jesli ma sie juz I-94 to nie ma juz skanowania palcow, (oczywiscie mowa o wspomnianym przejsciu ladowym) ale osoby bez waznego I-94, lub z I-94, ktore konczy sie niebawem, moga byc zmuszne do przejscia tej procedury ponownie (nowe I-94, skanowanie palcow)
lonely rider Napisano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2008 Jesli jestem uczestnikiem W&T to czy moge swododnie przekraczac granice USA/Kanada? Gdzies slyszalem ze sponsor musi cos tam podpisac zeby nie bylo problemu z powrotem do USA ale nie wiem dokladnie o co chodzi.
Rademedes Napisano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2008 DS 2019 ma specjalne miejsce, w ktorym rzekomo podpisuje sie sponsor, potwierdzajac ze uczestnik WAT jest 'OK' z programem. I to tyle teorii. W praktyce jes t z tym roznie, mam znajomych co podrozowali z tym 'podpisem' mam i takich ktorzy podrozowali bez. Najlepiej jest zadzwonic do sponsora i dopytac. Jesli sponsor powie, ze trzeba podpisac to niesie sie to z koniecznoscia wyslania DS'a do sponsora. Ja ostatnio to sprawdzalem w Inter Exchange czy jakos tak sie nazywa ta organizacja, powiedzieli mi ze to nie jest konieczne. Co do samej karty I-94 dopytalem urzednika na lotnisku, pomiedzy USA i Kanada nie ma koniecznosci zwrotu I-94 powinno sie ja oddac jesli wyjezdza sie do innego kraju niz Kanada. I tyle teorii bo jak dopytalem czy to jest konieczne nie uzyskalem jednoznacznej odpowiedzi. Do USA mozna wrocic nawet jesli wjechalo sie na wizie jednokrotnego wjazdu. Powrot musi jednak nastapic przed wygasnieciem wizy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.