aniawis1 Napisano 27 Października 2008 Zgłoś Napisano 27 Października 2008 witam ja dzis zlozylam wniosek o wize do usa w krakowie.dostalam 3 pytania:czy sie ucze?czy pracuje? moja odp byla "nie" a trzecie pytanie czy moj przyjaciel z ktorym podrozuje jest amerykaninem( ze wzgledu na nazwisko) i odp byla twierdzaca.po zadaniu tych 3 pytan pan mi podziekowal i odmowil. Nie dal mi nawet szansy powiedziec slowa! mialam przy sobie bilety lotnicze w 2 strony i rezerwacje hotelu na tydz. a moj przyjaciel owszem jest pochodzenia ameryk. ale mieszka na slowacji. Jestem zszokowana traktowaniem ludzi, bardzo mi zalezy na wizie do usa poniewaz moj przyjaciel tam czesto bywa i mam nieustajace zaproszenie:( kiedy moge znow starac sie o wize i jakie spelniac kryteria zeby nie bylo odmowy??? i czy moje szanse na odmowe sa wieksze za drugim razem poniewaz raz juz zostalam odrzucona?(( prosze pomozcie
Rademedes Napisano 27 Października 2008 Zgłoś Napisano 27 Października 2008 To bylo Twoje pierwsze podejscie? A tak juz na marginesie wyobraz sobie jak osoba, ktora nie pracuje nie uczy sie bedzie w stanie oplacic sobie podroz i utrzymanie w USA itp itd. Konsul tez nie umial sobie tego wyobrazic. Pytanie do wszystkich: czy ktos kto ubiegal sie o wize turystyczna i deklarowal ze pracuje w jakiejs firmie byl proszony o udokumentowanie tego faktu podczas rozmowy ? wiem, ze zdarzalo sie ze czasem dzwonili do firm i prosili o potwierdzenie faktu zatrudnienia. Zmierzam do tego czy deklaracja slowna byla wystarczajaca?
sly6 Napisano 27 Października 2008 Zgłoś Napisano 27 Października 2008 Rademenes taka deklaracja slowna czasami wystarczy a czasami prosza o pokazanie zaswiadczenia z pracy ...Jesli ktos ma silne nerwy to moze probowac ale jesli wykryja klamstwo to wtedy taka osoba moze zapomniec o nastepnej wize przez jakis czas i jesli bedzie ruch bezwizowa to takiej osobie sie przyjzal na granicy. Aniawis1 mozesz sie starac o wize kiedy Twoja sytuacja sie zmieni i np bedziesz pracowac,uczyc sie .Nie radze isc do pracy na krotki okres czasu i isc potem po wize.Lepiej bedzie jak odczekasz dluzszy czas..
grodek Napisano 27 Października 2008 Zgłoś Napisano 27 Października 2008 W moim wypadku nie było to sprawdzane. Zgodnie z prawdą wpisałem miejsce mojego zatrudnienia (jedna ze większych amerykańskich korporacji), widziałem że konsul zawiesił na tej rubryce wzrok, ale o nic nie zapytał. Na wszelki wypadek miałem ze sobą zaświadczenie o zatrudnieniu, ale jak się okazało nie było ono konieczne. Tak samo było w wypadku mojej żony, choć w jej wypadku nazwa firmy na pewno konsulowi nic nie powiedziała. Wydaje mi się, że liczy się raczej ogólne wrażenie niż to co się wpisze w papiery. Oczywiście jedno z drugim musi grać. A co do telefonów do pracy to jest jedna ważna rzecz - pracownik działu kadr nie ma prawa udzielić konsulatowi żadnych informacji na temat swego pracownika, chyba że ten wyrazi na to pisemną zgodę. Tak stanowi ustawa o ochronie danych osobowych. Oczywiście w różnych firmach jest ona różnie interpretowana, ale ja biorąc zaświadczenie o zatrudnieniu podpisywałem zgodę dla HR-ów na ewentualne przekazanie informacji na mój temat konsulatowi. To tak na marginesie - może komuś ułatwić załatwianie formalności.
manolo3000 Napisano 2 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2008 Ja razem z żoną złożyliśmy w tym roku w lipcu podanie o wizy w Warszawie. Wpisałem tylko miejsce mojego zatrudnienia i nie musiałem pokazywać żadnego zaświadczenia. Żona wpisała że prowadzi własna działalność gospodarczą, również nie wymagali żadnego potwierdzenia tego faktu. Oboje bez problemu otrzymaliśmy wizy, cała rozmowa z konsulem trwała może 2-3 minuty.
automotive Napisano 2 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2008 pół żartem pół serio... też bym nie dał Ci wizy a to tylko jednego moze i błachego powodu MIEJSCE ZONY JEST PRZY MEZU I DZIECKU A NIE PRZY ZNAJOMYM ale wiem ze jestem chory na tym punkcie wiec ocencie sobie sami, Twoj maz sie pewnie ucieszył
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.