Lucas_pln Posted June 17, 2008 Report Share Posted June 17, 2008 Witam serdecznie, 1 lipca będę zmieniał adres zamieszkania. Obecnie jestem Conditional Permanent Resident i nie mam żadnych "case-ów" "pending". Rozumiem, ze wystarczy zmienić adres online w ciągu 10 dni od zmiany adresu używając tego linka: https://egov.uscis.gov/crisgwi/go?action=coa.Terms Czy jest jeszcze coś, na co należy zwrócić uwagę? Czy otrzymam z USCIC jakieś powiadomienie pocztowe o akceptacji zmiany adresu na mój nowy adres? Za rok będę znosił condition używając nowego adresu zamieszkania, rozumiem, że wszystko powinno być do tej porty zaktualizowane i nie powinno być problemów z wymianą poczty w moją stronę? I od razu trochę na wyrost, ale pytanie: na I-751 Part 3 jest punkt nr. 9 - czy tu chodzi o adres w USA? Czyli rozumiem, że będę musiał podać adres sprzed 1 lipca 2008 roku. Adres, pod którym mieszkałem w momencie kiedy zostałem permanent resident, a może źle to rozumiem? Może "Conditional Permanent Resident" to nie jest to samo co "Permanent Resident"?? No i jak już przy tym jestem co co dokładnie oznacza pytanie numer 6 w tym samym dokumencie? Czy chodzi o to, że płaci się fee do USCIS? No i przeszukując forum, znalazłem informację o http://www.uscis.gov/files/form/I-865.pdf Czyli oznacza to, że moja żona też musi złożyć dokument o zmianie adresu? No bo wg. założeń ona nadal pozostaje sponsorem dopóki nie zostanę US Citizen? Ohh, jedna przeprowadzka kilka przecznic dalej a ile problemów i pytań się rodzi. Z góry dziękuje i pozdrawiam. Lucas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agula Posted June 18, 2008 Report Share Posted June 18, 2008 Nie dostaniesz zadnego potwierdzenia. Co najwyzej po wyslaniu wypelnieniu i wyslaniu aplikacji online, pokaze sie informacja, ze wszystko przebieglo pomyslnie. To radze wydrukowac. Obecnie tez zmieniam adres - wypelniam online i wysylam na wszelki wypadek zwykla poczta. Na pierwszej rozmowie, urzednik byl zdziwiony bo w papierach nic nie bylo o poprzedniej zmianie (wzial ode mnie wydruk potwierdzenia). Tak, zona wypelnia I-865. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas_pln Posted June 18, 2008 Author Report Share Posted June 18, 2008 Nie dostaniesz zadnego potwierdzenia. Co najwyzej po wyslaniu wypelnieniu i wyslaniu aplikacji online, pokaze sie informacja, ze wszystko przebieglo pomyslnie. To radze wydrukowac. Obecnie tez zmieniam adres - wypelniam online i wysylam na wszelki wypadek zwykla poczta. Na pierwszej rozmowie, urzednik byl zdziwiony bo w papierach nic nie bylo o poprzedniej zmianie (wzial ode mnie wydruk potwierdzenia). Tak, zona wypelnia I-865. Ok Agula, dzięki za info. Pytanie, a po co wysyłasz zwykłą pocztą? Czy to nie przysparzanie sobie dodatkowych problemów? No i tutaj Asiaa pisała, że jej przysłali potwierdzenie o zmianie, stąd moje pytanie: http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...l=zmiana+adresu Ehh, jak ja mam coś zmieniać to mnie ciarki przechodzą jak czytam o tych wszystkich zadymach, pogubionych dokumentach itd. Pozdrawiam, Lucas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agula Posted June 18, 2008 Report Share Posted June 18, 2008 Mi nic nie przyslali i dlatego wysylam raz jeszcze z tym, ze teraz standardowa metoda - drukuje formularz, wypelniam i wysylam z potwierdzeniem. Jak pojechalam na pierwsza rozmowe ( o przyznanie GC), urzednik nic nie wiedzial tzn. w systemie nic nie zostalo odnotowane lube tez w dokumentow nie zaktualizowali. Wole wyslac kilka razy, pozniej zadzownic i miec pewnosc, ze zmienili niz przy odnawianiu karty miec jakies niepotrzebne komplikacje. Taki maly OT. Za pare dni zaczynam szkole. Zlozylam dokumenty o pozyczke studencka i szkola wyslala do urzedu o sprawdzenie mojego statusu - Zielonej Karty ( nie pytaj dlaczego , podobno takie przepisy i maja sprawdzac). Troche to trwalo i juz martwilam sie, ze znowu wszystko mi sie przesunie. Skonczylo sie dobrze. Jednak panie w biurze od pozyczek powiedziala mi, ze poniewaz jestem swiezym rezydentem ( ??8 miesiecy) to urzad sprawdzal mnie podwojnie. Wychodzi na to, ze dalej mnie w systemie nie maja. A nawet jak maja to nie rozumiem czemu tak musieli podwojnie sprawdzac. Czyli jak tutaj sie upewniaja iles tam razy to ja wole podwojna ilosc wyslac dokumentow i miec pewnosc, ze przy znoszniu warunku Zielonej Karty a pozniej staraniu sie o obywatelstwo nie miec niepotrzebnych "ale" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas_pln Posted June 18, 2008 Author Report Share Posted June 18, 2008 Czyli jak tutaj sie upewniaja iles tam razy to ja wole podwojna ilosc wyslac dokumentow i miec pewnosc, ze przy znoszniu warunku Zielonej Karty a pozniej staraniu sie o obywatelstwo nie miec niepotrzebnych "ale" :-) Ok, rozumiem. No cóz, chyba zrobię w takim razie tak samo. Online + wysyłka pocztą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.