ania.skra Napisano 21 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 21 Lipca 2008 Moja sytuacja przedstawia się tak: Mam dziewczyne która dostała propozycję wyjazdu do USA na studia, w związku ze swoimi osiągnięciami sportowymi. Zdarzyło się to dość niespodziewanie, gdy na mistrzostwach Polski w LA poznała gościa który jest trenerem na Uniwesrytecie W Akron, OHIO. To czy ona tam pojedzie zależy od tego czy mi się jakoś uda tam dostać. Przeczytałem ostatnio dużo na temat wiz i możliwości wyjazdu. W gre wchodzi albo wyjazd jako au pair, albo znalezienie pracy i wyjazd z programem h2b, albo ślub i wiza f-2. Bo na studia w USA raczej nie będe miał kasy. Mam jeszcze niby dużo czasu (cały rok), ale nie wiem jak się do tego zabrać. Dlatego zakładam własnie ten temat, gdyż osoby na tym forum posiadają wiedze i doświadczenie nieporównywalnie większe ode mnie i mam nadzieje że się ze mną podzielą. Czy jest możliwość znalezienia pracy jako au pair albo h2b przy tak ograniczonych możliwościach? Max. jeden stan - OHIO, najlepiej w Akron, okolicach lub w Cleveland. Czy to po prostu zależy od szczęścia czy oferty są z tamtego regiony? Czy można znaleźć prace jako au pair pomijając pośredników którzy tym się zajmują? I czy wogóle jako chłopak mam szansę znaleźć taką pracę? Wreszcie, czy łatwo jest dostać wizę f-2 ( to ostateczność) ? Wiem że trzeba mieć powód do powrotu do Polski i pieniądze wystarczające na życie w USA bez podejmowania pracy, ale czy osoby spełniające te warunki często dostają odmowę? Niezbyt wiele wiem o USA i wizach itd., wiec prosze potraktójcie moja optymistyczną naiwnośc z pobłażanie. Pozdrawiam , Wojtek
sly6 Napisano 21 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 21 Lipca 2008 Jako au-pair mozesz pojechac jesli spelnisz wymagania i lubisz dzieci
ania.skra Napisano 21 Lipca 2008 Autor Zgłoś Napisano 21 Lipca 2008 Wiem o tym:) Ale chyba jako chłopak mam trudniej A czy wymagane jest doświadczenie? I czy można znaleźć taką prace niezależnie (tzn. samemu)? Czy tylko za pomocą agencji?
sly6 Napisano 22 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2008 Nie wiem gdzie to wyczytales lub kto Ci co powiedzial ale nie masz wcale trudniej dostac sie na au-pair ,musisz jak kazdy spelnic warunki oraz rodzina musi chciec chlopaka i tyle Co do doswiadczenia to jesli go masz to dobrze Mozesz szukac rodziny przez pewne strony w necie i wtedy kontaktujesz sie znimi ,mozesz to tez zrobic przez takie agencje ..
ania.skra Napisano 22 Lipca 2008 Autor Zgłoś Napisano 22 Lipca 2008 Ale wydaje mi sie ze po prostu rodziny rzadziej chca chłopaków. Na jakiejś stronie popatrzyłem jakie są oferty dla male i female i dla dziewczyn było sporo dla chłopkaka zero. Ale będe szukał dalej
sly6 Napisano 22 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2008 To ze malo jest ofert dla chlopakow nie oznacza ze nie ma Ich wcale ,dobrze poszukaj a znajdziesz Mozesz tez sam dac swoje namiary na taka strone i moze jakas rodzina bedzie chciala Ciebie .
gal Napisano 23 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2008 Wiem o tym:) Ale chyba jako chłopak mam trudniej A czy wymagane jest doświadczenie? I czy można znaleźć taką prace niezależnie (tzn. samemu)? Czy tylko za pomocą agencji? wcale nie ma trudniej moj kuzyn byl jako au pair do dwoch chlopcow tu w usa czesto sie zdarza ze chca chlopaka jako "big brother" do mniejszych dzieci chlopakow
ania.skra Napisano 25 Lipca 2008 Autor Zgłoś Napisano 25 Lipca 2008 mam jeszcze jedno pytanie dot. au pair. Po zakończeniu tego programu muszę wrócić do Polski? Czy mam może jakieś mozliwosci pozostania? I czy na przykład miałbym szansę po powrocie do PL dostać wize turystyczną albo f-2?
sly6 Napisano 25 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2008 Po dluzszym pobycie w USA mialbys utrudniona droge na wize turystyczna no chyba ze staralbys sie za jakis dluzszy czas.. To czy moglbys tam wrocic lub tez zmienic status zalezy czy dostalbys sekcje o tym ze masz byc po za USA 2 lata a czasami takie cos daja na au-pair a wtedy pozostaje zalatwic zniesienie tego.
gal Napisano 25 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2008 mam jeszcze jedno pytanie dot. au pair. Po zakończeniu tego programu muszę wrócić do Polski? Czy mam może jakieś mozliwosci pozostania?I czy na przykład miałbym szansę po powrocie do PL dostać wize turystyczną albo f-2? na programie au pair mozesz pozostac jeszcze jeden rok pomoze ci w tym i rodzina jesli jej sie spodobasz i opiekun tu na miejscu co tracisz gwarancje czyli pieniadze ktore wplacasz do agencji w polsce i byc moze ponowny przyjazd do USA pisze byc moze bo niekoniecznie poniewaz bedziesz legalnie ale nie za bardzo dobrze jest przedluzanie widziane. przy czym mowie nie koniecznie druga rzecz w miare powszechna to zmiana statusu na studencka wize ale musisz studiowac na pelny etat a to kosztuje czaasem bardzo duzo czyli wymaga wyrzeczen i pracy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.