Skocz do zawartości

Expedia.com - Pilne Prosze O Pomoc

kwasik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, przymierzam się do rezerwacji biletu właśnie na expedia.com i z związku z tym mam kilka pytań, wiadomo że trzeba płacić kartą kredytową i że polskie są respektowane teraz pytanko gdyż bilet trzeba płacić w $$ i jak to jest z tym przewalutowaniem według jakiego kursu jest to przeliczane na dolary i jaka jest wtedy prowizja takiej płatność?

z góry dziękuję za szybką odpowiedź

Napisano
Witam, przymierzam się do rezerwacji biletu właśnie na expedia.com i z związku z tym mam kilka pytań, wiadomo że trzeba płacić kartą kredytową i że polskie są respektowane teraz pytanko gdyż bilet trzeba płacić w $$ i jak to jest z tym przewalutowaniem według jakiego kursu jest to przeliczane na dolary i jaka jest wtedy prowizja takiej płatność?

z góry dziękuję za szybką odpowiedź

W/g kursu dnia. Nie ma prowizji. Prowizje bank pobiera przy wyplacie gotowkowej, 3% ale nie mniej 10PLN. Tak jest w PKO BP, najlepiej upewnic sie w swoim banku.

Na expedii mozna tylko kupowac bilety, nie ma mozliwosci rezerwacji.

Napisano

Dzięki za info, rezerwacja/kupno :) czyli np. w PKO BP 3% od całej wartości kupna np. gdybym płacił 1700zl za bilet to od tego 3% tak?

aha jeszcze jedno pytanko, jak np. karta kredytowa z mBanku Classic pisze transakcje międzynarodowe rozliczne w EURO? jak to sie ma do kupna w USD?

Napisano

Najpierw przewalutowują z USD na EUR a następnie z EUR na PLN.

Co do Expedii: kiedyś kupowałem tam bilet a na lotnisku okazało się, że biletu dla mnie nie ma :) Na szczęście było trochę czasu do odlotu i udało się sprawę wyjaśnić.

BTW. Witam na forum ;)

Napisano
Dzięki za info, rezerwacja/kupno :) czyli np. w PKO BP 3% od całej wartości kupna np. gdybym płacił 1700zl za bilet to od tego 3% tak?

aha jeszcze jedno pytanko, jak np. karta kredytowa z mBanku Classic pisze transakcje międzynarodowe rozliczne w EURO? jak to sie ma do kupna w USD?

Nie zrozumiales mnie: NIE bedziesz placil prowizji jezeli zaplacisz karta. Prowizje naliczane sa tylko od wyplat gotowkowych.

Napisano

No to ciekawe ze np. Mastercard pobiera oplate wlasnie za przewalutowanie (chociaz nie pobiera oplat za transakcje), zreszta to samo mam z Visa, to zalezy kto karte wydal, prowizje jakie mi sie zdarzaly sa od 1-3%.

Napisano
W/g kursu dnia. Nie ma prowizji. Prowizje bank pobiera przy wyplacie gotowkowej, 3% ale nie mniej 10PLN. Tak jest w PKO BP, najlepiej upewnic sie w swoim banku.

Na expedii mozna tylko kupowac bilety, nie ma mozliwosci rezerwacji.

fugazi wiekszosc kart kredytowych pobiera tzw currency exchange fee od 1.5% wyzej

Rademes pisze o tym tez

Napisano

Nie rozumiem z ktora czescia mojego postu polemizujesz? Napisalem ze moj bank takiej prowizji nie pobiera i ze najlepiej jest upewnic sie w swoim banku. Ty to potwierdzasz, piszac ze wiekszosc wystawcow taka prowizje pobiera; widocznie moj nalezy do mniejszosci.

Napisano

cale nieporozumienie bierze sie stad, ze karte musisz rozpatrywac z dwoch perespektyw

1. bank, lub inna instytuacja ktora ja wydala (i tutaj sie moze pojawic pierwsza prowizja)

2. karta jako (mastercard, visa itp.) moze pobierac swoje oplaty

i o ile moj bank nie pobiera zadnych oplat za zakupy, to mastercard liczy mnie oddzielnie 1% za przewalutowanie

jesli bede chcial wyplacic pieniadze z bankomatu to bank policzy mnie za wyplate i do tego oczywiscie 1% za przewalutowanie dla mastercard,

w warunkach uzytkowania karty mozna dokladnie sprawdzic czy i jakie prowizje moga wystapic

• 9 miesięcy później...
Napisano

Witam. Przymierzam się do zakupu biletu, właśnie na expedii i mam jedno pytanie. Chcę żeby był to bilet, w którym w razie czego będzie można przesunąć datę powrotu. W rules and restrictions tego biletu jest napisane, że można dokonać zmiany ale powyżej tego tekstu jest napis: "NOTE - TEXT BELOW NOT VALIDATED FOR AUTOPRICING". I tu pojawia się moje pytanie: co to jest ten AUTOPRICING? Pierwszy raz spotkam się z takim słowem. Szukałem w necie ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...