Skocz do zawartości

Co Wpisać W I-94?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wybieramy się wraz z żoną do NYC na tydzień. Właśnie otrzymaliśmy wizy B1/B2 na 10 lat (tak na marginesie "rozmowa" z konsulem trwała 30 sekund :D ).

W DS-156 jako miejsce pobytu wpisałem po prostu "hotel NYC". Planuję jednak zatrzymać się w NY u kuzynki (kasę którą miałbym wydać na hotel wolę zainwestować w dobry obiektyw :) ).

Nie wpisywałem tego w DS-156 żeby uniknąć pytań jak bliskie jest to pokrewieństwo (nie jest w każdym razie na tyle bliskie bym musiał wpisywać to w formularz).

I teraz pytanie: czy w formularz I-94 mam wpisywać adres kuzynki, czy wpisać adres któregoś z hoteli w NY (jeden nawet rozpatrywałem jako miejsce pobytu).

Chodzi mi o to, czy urzędnik Immigration ma jakikolwiek podgląd na wypełniany przeze mnie DS-156 i czy jeżeli wpiszę adres kuzynki (a wolałbym tak zrobić żeby nie kombinować) nie przyczepi się do mnie o rozbieżności w pierwotnym wniosku i w I-94?

Będę miał ze sobą bilety powrotne "na za tydzień", ok. 1000$ w gotówce i karty kredytowe więc kwestia udokumentowania po co i na jak długo jadę nie jest problemem. Jadę po prostu na zakupy i połazić po "stolicy świata". Nie chcę sobie narobić kłopotów na granicy rozbieżnościami w dokumentach wypełnianych w PL i samolocie. Tak na zdrowy rozum przez trzy miesiące od wypełniania wniosku może się bardzo dużo zmienić, a poza tym planuję jeszcze parę razy odwiedzić USA w przyszłości. Nie będę za każdym razem zatrzymywał się przecież w "hotelu NYC" bo tak pierwotnie wpisałem we wniosku wizowym.

Na 99% jestem pewien, że trochę wyolbrzymiam cały problem, ale wołałbym to potwierdzić u specjalistów bardziej bywałych w USA.

Ja byłem tam ostatnio w 1996, a od tego momentu wiele się zmieniło...

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Masz racje ze jesli leci sie 2-3 raz i kolejny to mozesz sie zatrzymac gdziekolwiek ale za 1 razem moze byc roznie i dlatego wazne jest aby miec dobre wytlumaczenie tego wrazie jakby padly pytania o ten adres .

Napisano

Co wobec tego radzisz?

Wpisać prawdę (czyli adres kuzynki) i w razie pytania wytłumaczyć, że zmieniłem zdanie i zatrzymuję się u znajomych (kuzynka urodziła się w US, więc z jej "legalnością" nie ma problemu, adres też ma "dobry"), czy po prostu walnąć Hotel XYZ, ulica ABC (oczywiście istniejący, nie fikcyjny).

Szczerze powiedziawszy wolałbym wpisać prawdę, bo po co kombinować z taką pierdołą.

Z drugiej jednak strony jeżeli ma to skutkować tłumaczeniem się to może lepiej hotel? Nie sądzę by byli w stanie zweryfikować na granicy czy rzeczywiście mam w nim rezerwację...

Napisano
jak byles jakis czas temu po wize to mozesz powiedziec ze wtedy kuzynka nie mogla mnie przenocowac ale teraz moze :)

Też mi się tak wydaje. Czas między wydaniem wizy, a podróżą to 3 miesiące. Przez ten czas sporo może się zmienić.

Chyba nie będę kombinował. Zwłaszcza, że z tego co widziałem na I-94 wpisuje się tam jedynie adres.

Może urzędnik po prostu nie będzie pytał czego to adres.

Kurcze, cała ta atmosfera związana z wizami, obostrzeniami, etc. tak podkręca atmosferę, że człowiek zaczyna się przejmować głupotami i kombinować przy sprawach, które są najprostszymi pod słońcem.

A tak na marginesie jak wspomniałem na początku wątku przy normalnych układach zawodowo-rodzinno-majątkowych odmowa przyznania promesy jest chyba w dzisiejszych czasach niemożliwa.

O wizę starałem się w Warszawie, z moich obserwacji kolejki wynika, że na 40 osób przede mną wizy nie otrzymały 2. Ale to były ewidentne przypadki osób bezrobotnych, po 50-tce, które chciały zwiedzać USA przez 6 miesięcy nie będąc w stanie udokumentować nawet posiadania pieniędzy na bilet. U mnie i żony cała "rozmowa" zajęła pół minuty. Konsul spojrzał na wnioski, chyba w celu zapytania o cokolwiek powiedział "A więc Państwo chcą zwiedzić NYC i Waszyngton, tak?" i po uzyskaniu twierdzącej odpowiedzi odpowiedział jedynie "W takim razie otrzymują Państwo wizy turystyczno - biznesowe na okres 10 lat. Życzę miłej podróży".

Tak czy owak dzięki za Twoją opinię sly.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...