americanbart Napisano 31 Października 2008 Zgłoś Napisano 31 Października 2008 Jak pewnie wiecie aplikacje złożone po 27 II 2008 (Mówie cały czas o Federal Skilled Worker) podlegają już pod nowe prawo imigracyjne. Tzn ze nie beda musieli rozptrywać wszystkich aplikacji tylko te co uznają za potrzebne na kanadyjskim rynku pracy. Ostatnio (jakieś 4 tygodnie temu) powiedziała mi Pani w ambasadzie że te aplikacje będa rozpatrywane dopiero jak minister wyda przepisy wykonawcze ale nie wcześniej niż wybory (wybory były 14X i rząd został ten sam, tylko minister od imigracji sie zmienił. Nie jest już nim Diana Firley tylko Jason Kenny) Czy może wie ktoś kiedy te przepisy wykonawcze się pojawią i zaczą rozpatrywać aplikacje imigracyjne, złożone po 27 II. (Pani w Ambasadzie mówiła, że powiny pojawić się niedługo po wyborach) Ja złożyłem aplikacje 17 kwietnia i powiedziała mi Pani z ambasady że moja aplikacja powinna być rozpatrywana mniej więcej miesiąc po wydaniu tych instrukcji, czyli pewnie gdzieś grudzień/styczeń. I mam takie pytanie (Niech ktoś kto przeszedł proces imigracyjny sie wypowie) jak już zacznął rozpatrywać moją aplikacje to ile czasu minie aż dostane paszport z wizą (egzamin IELTS mam zdany i wszystkie dokumenty przygotowane, trzeba je tylko na angielski przetłumaczyć, także z mojej strony żadnyc opóźnień być nie powinno). Z góry dziękuje za odpowiedzi.
sly6 Napisano 31 Października 2008 Zgłoś Napisano 31 Października 2008 A to zalezy gdzie jedziesz,czy masz juz masz jakas prace,,czy szybko podejdziesz do badan medycznych? jesli zaczna rozpatrywac Twoja sprawe i wszystko bedzie ok to moga Cie zaprosic na rozmowe a jesli nie to Ci wysla powiadomienie zebys robil badania medyczne i po tych badaniach bedziesz czekal 2-4 miesiace na wiadomosc co do tej wizy . co do prawa i spraw z tym zwiazanych to tutaj szukaj odpowiedzi: http://www.cic.gc.ca/english/index.asp
nh2002 Napisano 5 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2008 Chcialam sie was poradzic co lepiej: chcemy leciec ja i moj partner do british columbia, ja jestem po zarzadzaniu i marketingu i rachunkowosci, znam lepiej angielski i mam wiecej lat doswiadczenia, a chlopak jest po elektrotechnice. Kto waszym zdaniem powinien byc glownym aplikantem, aby nas zakwalifikowali do programu? z tego co czytalam to w kanadzie jest wieksze zapotrzebowanie na inzynierow niz marketingowcow.
sly6 Napisano 5 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2008 Ta osoba powinna byc ktora zdobedzie odpowiednia liczbe pkt a do tego jej zawod jest poszukiwany a wtedy na wize bedziecie czekac krotszy okres czasu
americanbart Napisano 6 Listopada 2008 Autor Zgłoś Napisano 6 Listopada 2008 Chcialam sie was poradzic co lepiej: chcemy leciec ja i moj partner do british columbia, ja jestem po zarzadzaniu i marketingu i rachunkowosci, znam lepiej angielski i mam wiecej lat doswiadczenia, a chlopak jest po elektrotechnice. Kto waszym zdaniem powinien byc glownym aplikantem, aby nas zakwalifikowali do programu? z tego co czytalam to w kanadzie jest wieksze zapotrzebowanie na inzynierow niz marketingowcow. Moja rada: Poczekajcie na te instrukcje od ministra. Powinny byc juz niedlugo i wtedy bedzie wiadomo na kogo jest wieksze zapotrzebowanie Ale fakt faktem inżynierów to Kanada raczej potrzebuje Wiec lepiej by bylo zeby twoj chlopak zlozyl aplikacje i dolaczyl cie do niej i teraz sytuaca z punktami wyglada tak: Wyksztalcenie jego: 25 (zakładam że mgr) Twoje: 5 (zakładam że mgr) Wiek (zakladam ze 21-49 lat):10 Doswiadczenie: (15,17,19,21) (1,2,3,4+lat) I teraz zalezy ile on ma lat doswiadczenia do 67 brakuje mu 6-12 pkt Jesli brakuje 6 lub 8 wystarczy ze zda IELTS na 5 pkt (Licza srednia ocene) (ponad 3 lata doswiadczenia) Jesli brakuje mu 10 lub 12 pkt musi zdac IELTS na 7 pkt (to mniej wiecej jak CAE) (1-2 lat doswiadczenia) Chociaz jesli mu brakuje 10 pkt moze np zdac IELTS na 5 pkt dostanie za niego 8 pkt i wtedy macie: 25+5+10+8+17 = 65 pkt 2 pkt mozna dostac za podstawowa znajomosc drugiego jezyka (francuskiego), a zeby dostac punkty za znajomosc podstawowa (tylko 2, ale lepsze to niz nic) nie trzeba zadnego egzaminu zdawac, wystarczy miec zaswiadczenie z jakiejs szkoly ze sie na taki kurs chodzilo wiec 65+2 daje nam 67 Zaswiadczenie beda chcieli potem, a na kurs juz sie mozna zapisac, wiec akurat powinno byc ok No chyba ze ktos z was ma rodzine w kanadzie (ciocie/wujka np) to macie jeszcze 5 pkt wiec juz w ogole luz (punkty za rodzine sa niezaleznie czy to rodzina głownego aplikanta czy partnera/wspolmałżonka) Także wyglada iz Kanada stoi przed wami otworem, tylko trzeba bedzie troche nad Angielskim przysiasc. Moja rada, bardzo pomocne coby angielski podszkolic i nienarobic sie przy tym zbytnio to czytanie ksiazek po Angielsku badz sluchanie radia jakiegos anglojezycznego (przez internet mozna sluchac) No i dobrze byloby sie na jakis kurs przygotowywujacy do IELTS'a zapisac No i jeszcze jedna mała niestety niepocieszajaca wiadomosc. (Mowili o tym na sesji informacyjnej w Marcu) Jezeli skladacie papiery razem, a nie jestescie małżeństwem to oczywiscie mozna tak, ale ponieważ polskie prawo nie uznaje zbytnio związków partnerskich to trzeba sie jakos "nagimnastykować" żeby to ambasada uznała. Chyba musicie udowodnic ze minimum rok razem mieszkacie czy jakoś tak. Mnie to akurat nie dotyczy więc nie wiem jak to jest dokładniej. Trzeby sie w ambasadzie zapytać jak to zrobić Mam nadzieje że moja odpowiedz bedzie dla was pomocna Zycze powodzenia w zdobywaniu Krainy Kwitnącego Klonu
sly6 Napisano 6 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2008 americanbart udowodnic mozna to latwo ze sie mieszka razem ,po 1 wspolne zameldowanie,wspolny rachunek bankowy itd. a i nie chyba a musza koniecznie to pokazac ze razem mieszkaja .
americanbart Napisano 6 Listopada 2008 Autor Zgłoś Napisano 6 Listopada 2008 sly6, Może i masz racje, ale mówie to co w Marcu na sesji informacyjnej słyszałem. Mnie ten problem akurat nie dotyczy więc dokładnie tego nie zgłębiałem Pozdrawiam
nh2002 Napisano 17 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 17 Listopada 2008 Moja rada:Poczekajcie na te instrukcje od ministra. Powinny byc juz niedlugo i wtedy bedzie wiadomo na kogo jest wieksze zapotrzebowanie Ale fakt faktem inżynierów to Kanada raczej potrzebuje Wiec lepiej by bylo zeby twoj chlopak zlozyl aplikacje i dolaczyl cie do niej i teraz sytuaca z punktami wyglada tak: Wyksztalcenie jego: 25 (zakładam że mgr) Twoje: 5 (zakładam że mgr) Wiek (zakladam ze 21-49 lat):10 Doswiadczenie: (15,17,19,21) (1,2,3,4+lat) I teraz zalezy ile on ma lat doswiadczenia do 67 brakuje mu 6-12 pkt Jesli brakuje 6 lub 8 wystarczy ze zda IELTS na 5 pkt (Licza srednia ocene) (ponad 3 lata doswiadczenia) Jesli brakuje mu 10 lub 12 pkt musi zdac IELTS na 7 pkt (to mniej wiecej jak CAE) (1-2 lat doswiadczenia) Chociaz jesli mu brakuje 10 pkt moze np zdac IELTS na 5 pkt dostanie za niego 8 pkt i wtedy macie: 25+5+10+8+17 = 65 pkt 2 pkt mozna dostac za podstawowa znajomosc drugiego jezyka (francuskiego), a zeby dostac punkty za znajomosc podstawowa (tylko 2, ale lepsze to niz nic) nie trzeba zadnego egzaminu zdawac, wystarczy miec zaswiadczenie z jakiejs szkoly ze sie na taki kurs chodzilo wiec 65+2 daje nam 67 Zaswiadczenie beda chcieli potem, a na kurs juz sie mozna zapisac, wiec akurat powinno byc ok No chyba ze ktos z was ma rodzine w kanadzie (ciocie/wujka np) to macie jeszcze 5 pkt wiec juz w ogole luz (punkty za rodzine sa niezaleznie czy to rodzina głownego aplikanta czy partnera/wspolmałżonka) Także wyglada iz Kanada stoi przed wami otworem, tylko trzeba bedzie troche nad Angielskim przysiasc. Moja rada, bardzo pomocne coby angielski podszkolic i nienarobic sie przy tym zbytnio to czytanie ksiazek po Angielsku badz sluchanie radia jakiegos anglojezycznego (przez internet mozna sluchac) No i dobrze byloby sie na jakis kurs przygotowywujacy do IELTS'a zapisac No i jeszcze jedna mała niestety niepocieszajaca wiadomosc. (Mowili o tym na sesji informacyjnej w Marcu) Jezeli skladacie papiery razem, a nie jestescie małżeństwem to oczywiscie mozna tak, ale ponieważ polskie prawo nie uznaje zbytnio związków partnerskich to trzeba sie jakos "nagimnastykować" żeby to ambasada uznała. Chyba musicie udowodnic ze minimum rok razem mieszkacie czy jakoś tak. Mnie to akurat nie dotyczy więc nie wiem jak to jest dokładniej. Trzeby sie w ambasadzie zapytać jak to zrobić Mam nadzieje że moja odpowiedz bedzie dla was pomocna Zycze powodzenia w zdobywaniu Krainy Kwitnącego Klonu Dziekuje bardzo za przydatne informacje. Widze, ze jeszcze troche formalnosci musimy pozalatwiac, zeby moc razem aplikowac, ale wszystko da sie zrobic A wiecie moze czy sa organizowane przez Ambasade jakies spotkania informacyjne, bo ktos pisal o czyms takim.
sly6 Napisano 17 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 17 Listopada 2008 Takie spotkania byly pare miesiecy temu a teraz musisz sie zapytac czy nadal One sa i kiedy: e-mail: Zapytania ogólne: Warsaw-im-enquiry@international.gc.ca
sly6 Napisano 28 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2008 Sa juz wytyczne oraz jakie beda brane pod uwage zawody : http://www.cic.gc.ca/english/department/me...2008-11-28a.asp http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/ski...ool/tool_01.asp http://www.cbc.ca/canada/story/2008/11/28/...ion-policy.html http://canadagazette.gc.ca/partI/2008/2008...ice-e.html#REF1
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.