Skocz do zawartości

Częste Wyjazdy Do Usa - Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wypelniasz formularz, wysylasz go i potem przychodzi Ci potwierdzenie, ze mozesz podrozowac (Your autorisation has been approved to travel to the United States under Visa Waiver Program - czy cos w tym stylu). Potem to drukujesz i mozesz spokojnie z tym podrozowac. Powinienies ten formularz wypelnic na conajmniej 72 godziny przed lotem (bo potem musisz czekac na potwierdzenie - autorisation; na ogol przychodzi ono od razu). Tam bedzie nadany numer i po tym numerku na pewno Cie znajda w USA. Ja jeszcze dla siebie tego nie wypelnilam, ale widzialam juz u niektorych te formularze.

Przed 12 stycznia to nie jest obowiazkowe, a wiec dalej wypelniasz zielone I94.

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Serdecznie dziękuję za pomoc! Pozdrawiam.

Edit: Zaraz, zaraz, sly6. To znaczy, że albo przychodzi akceptacja albo odmowa?

I jeszcze jedno, bardzo szybkie pytanie. Może ktoś zerknąć okiem i na TEN komunikat i potwierdzić, czy dobrze myślę, że jest to ostrzeżenie, że podane dane jak i informacje o posiadanym systemie komputerowym będą kopiowane, przechowywane i klikając OK zgadzamy się na to itd.? Przepraszam, ale z angielskiego jestem noga.

Napisano

Oczywiscie, ze mozesz dostac odpowiedz negatywna. A wtedy nici z wyjazdu bez wizy (w tym przypadku wydaje mi sie, ze musialbys ubiegac sie o wize). A dane Twoje beda przechowywane.

Napisano

Wiem, wiem... Uciążliwy jestem, ale w miarę czytania tego forum, nasuwa mi się coraz więcej pytań związanych z USA i nie tylko. Wcześniej zadałem w tym wątku pytanie o paszport niemiecki i o wjazd do Polski na dokumencie niemieckim. Później wycofałem się z tego pytania, bo wydało mi się ono głupie, ale ostatnio trafiłem na wątek w tym forum o tym, jak ktoś wjechał do Polski na paszporcie amerykańskim, był dłużej niż 90 dni, a później próbował wyjechać z Polski (chyba do Bułgarii) i nie pozwolili mu, bo jest nielegalnie w Polsce, tzn. niby Polak (bo potwierdzenie obywatelstwa polskiego miał), ale posłużył się podczas wlotu do Polski nieodpowiednim dokumentem (amerykańskim).

Teraz moje pytanie i wątpliwości. Mam dwa obywatelstwa polskie i niemieckie. Oba paszporty - polski i niemiecki. Do USA wleciałem na niemieckim. W Polsce podczas odprawy biletowo-bagażowej Pani z LOT-u poprosiła mnie o niemiecki dokument, ponieważ musi przesłać moje dane do USA z paszportu, którym zamierzam się posłużyć tam na miejscu. Potem gdy szedłem do odpowiedniego wyjścia na samolot (Gate) tam sprawdzano bilety i paszporty i tam pokazałem polski i bilet (miałem lot z przesiadką - najpierw leciałem do Holandii a z Holandii do Chicago). Z tymże ten paszport nie był skanowany itd. tylko pani jakby spojrzała czy dane z paszportu zgadzają się z tymi na bilecie.

Nie było żadnych problemów, wleciałem do USA, tam pokazałem niemiecki paszport i wszystko ok. Tak jak mi radziliście tutaj na forum. :(

Gdy wylatywałem ze Stanów odbywało się to wszystko podobnie. Podszedłem do wyznaczonego miejsca (tam gdzie jest odprawa biletowo-bagażowa), oddałem walizkę i paszport niemiecki z zieloną kartką, którą później odczepiono i zabrano, a paszport przeskanowano przez jakąś maszynkę (pisał o tym Leslie w tym wątku). Chyba polskiego bym nie mógł dać, bo jak? Skoro wizę mam wbitą w niemieckim i w Stanach figuruję jako Niemiec. Z Chicago także miałem lot s przesiadką czyli Chicago ---> Paryż ---> Warszawa. Przeszedłem odprawę w Chicago, wsiadłem w samolot i leciałem do Paryża. W Paryżu nie brałem bagażu (docelowo miał lecieć do Warszawy), udałem się znowu do drugiego samolotu i tam także poproszono o paszport i bilet, ale to również sprawdzała jakaś pani i tylko zerknęła na bilet i paszport (nadal pokazywałem niemiecki), pożyczyła miłej podróży i wszyscy wchodzili do samolotu. Niczego nie skanowano itd. Tylko bilet przez taką maszynkę. Aha, w Paryżu przebookowano mi bilet, bo nie zdążyłem na planowany samolot do Warszawy, jak i kilku innych Polaków, którzy ze mną lecieli. Podszedłem do okienka gdzie była obsługa moich linii lotniczych i tam poproszono o mój bilet i paszport (dałem tylko niemiecki) po chwili dano mi nowy bilet (ze zmienioną godziną odlotu) i oddano paszport. Reszta jak wyżej.

Doleciałem do Warszawy. W Warszawie wysiadłem z samolotu i udałem się po odbiór bagażu. Wziąłem bagaż z taśmy i poszedłem do wyjścia (obok celników). Wszyscy siedzieli w jakieś kanciapie, nie wychodzili, nie sprawdzali bagaży ani paszportów. Wyszedłem z lotniska i pojechałem do domu. Nikt mnie o nic nie pytał i niczego nie sprawdzał. I teraz chciałbym się zapytać, czy figuruję w Polsce jako Niemiec? I czekają mnie jakieś oskarżenia o posługiwanie się nieodpowiednimi dokumentami? Tak dotychczas myślałem, ale mamy układ z Schengen, prawda? Jak to w końcu jest? Aha, zapomniałem napisać, dlaczego tak myślę (że jestem Niemcem w Polsce). Ponieważ podobnie jak z Polski wysyłano moje dane do USA (podczas odprawy), aby oni już je mieli na lotnisku, tak z USA (także podczas odprawy, gdy dają bilety itp.) wydaje mi się, że są one wysyłane do lotniska docelowego, czyli do Polski. A że w USA pokazałem tylko niemiecki dokument, w którym zresztą była wbita wiza i znajdowało się I-94, tak oni w Polsce mieli informacje z niemieckiego paszportu czyli tak, jakby wlatywał do nich Niemiec. Czy źle myślę? Dla mnie to jest czarna magia z tymi paszportami. Do USA już wiem, co i jak, ale z powrotem to ciężko...

Przepraszam, że takie długie wyszło, ale chciałbym wyjaśnić tę sprawę. Może i inni czegoś się dowiedzą. Bardzo dziękuję. :)

Napisano

kazmag z tym paszportem z USA nie jest tak jak piszesz,,Ta osoba mogla wleciec na teren Polski na tym paszporcie ale moze byc na terenie Polski-Unii max 90 dni .Jesli chciala by byc dluzej w Polsce to wtedy musiala by miec wize lub tez wleciec na polskim paszporcie..

Co do odprawy w Paryzu to do jakiej bramki podeszlesz,dla osob z Schengen czy tez z po za?tutaj moze cos powiedziec wiecej margaux bo tam pracuje :(

Napisano

Jezeli jestes obywatelem Polski to dla wladz Polski najpierw jestes Polakiem a potem kazdym innym obywatelem . Na terenie

Jesli masz obywatelstwo amerykanskie i paszport ameryaknski to na terenie USA jestes Amerykaninem najpierw potem

kazdym innym obywatelem

itd.

Napisano

Dziekuję Wam za odpowiedzi.

@sly6 W Paryżu po wylądowaniu musiałem się udać z Terminala 2E do Terminala 2F. Kawałek drogi. Szedłem wzdłuż korytarza, przeszedłem przez bramkę (tam zerknęli w paszport takie dwie panie w okienku/kantorku i zaraz oddały). Z tymże byłem tak zmęczony i śpieszyło mi się (innym również), bo byliśmy sporo spóźnieni i nie patrzyłem nawet na żadne oznaczenia Schengen, no-Schengen itd. Tylko szukałem Terminalu 2F, aby zdążyć na samolot. Podobnie jak kilkoro innych Polaków, ale oni mieli paszporty polskie, jednak szedłem za nimi, aby się nie zgubić. :( Tak więc przeszedłem przez tą bramkę i potem kawałek dalej dołączyłem do kolejki (ściąganie butów, kurtki, rentgen itd.). Przez to przeszedłem, jakaś pani też sprawdziła mój bilet i paszport, ale bez skanowania i czegokolwiek. Tylko się popatrzyła. No i udałem się dalej do mojego wyjścia (Gate) na samolot. I tak się spóźniłem, więc przebookowano mi bilety, ale to już mniej ważne. Zaczekałem na mój lot. Skontrolowano paszport i przepuszczono bilet przez maszynkę. Do samolotu i sio do Polski. A w Polsce tylko udałem się po bagaż i do wyjścia. Nic więcej. Żadnych kontroli, pieczątek w paszporcie itd.

Czy dobrze zrobiłem? Czy będę mieć teraz jakieś problemy przy wylocie z Polski?

Jeszcze tylko dodam, że na tej ulotce wraz z biletami, którą dostałem (z mapką lotniska w Paryżu itd.) jest informacja:

You are arriving at Terminal 2F from one of the Schengen* countries, Geneva or Basle-Mulhouse

I teraz wymienione państwa z układu Schengen: Germany, Austria, Belgium, Denmark, Spain, Finland, France, Greece, Iceland, Italy, Luxembourg, Norway, Holland, Portugal and Sweden.

A gdzie Polska? Mają nieaktualne ulotki/informacje?

Napisano

Maja nie aktulane ulotki to po 1 .Druga sprawa jakie mozesz miec klopoty jesli pokazales paszport niemiecki wiec po co Ci byla pieczatka w paszporcie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...