Skocz do zawartości

Skilled Worker Visa Kanada

regedit

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 22
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Tak o obywatelstwo można się ubiegać po 1095 dniach (29 luty sie w to nie wlicza) we wszystkich prowincjach

Tak w ogóle orientuje sie ktoś ile trwa tzw proces naturalizacji Czyli od momentu gdy minie te 1095 i złożymy aplikacje o obywatelstwo do momentu zostania obywatelem Kanady. (W USA to trwa 12-16 miesięcy. Czy w Kanadzie krócej)

Napisano

Czyli pozostaje zakasać rękawy i wypełniać po kolei wszystkie wytyczne. Motywacji mi nie brakuje a o wyjeździe do tego kraju myślałem już od dawna (całe Liceum i teraz studia). Długo rozważałem wszystkie za i przeciw ale w końcu spróbować nie zaszkodzi. Życie jest tylko jedno. Kocham wyzwania i staje na głowie, żeby spełniać swoje marzenia. Może mam trochę odmienne spojrzenie na świat, i wydawać by się mogło, że jestem kolejnym młodym zapaleńcem który chce 'podbić amerykę'. Chyba największym minusem jest rozłąka z rodziną. Na pewno nie jedną noc będę wyglądał za okno i płakał z tęsknoty. Mam nadzieje, że z biegiem czasu będzie to mniejszą dolegliwością :) Pewnie też nie za fajnie będzie powiedzieć matce, że jest babcią i, że jak chce zobaczyć swojego wnuka to niech włącza skype albo wsiada w samolot... a jak nikogo sobie nie znajdę i zostanę sam w tej swojej Kanadzie? Albo jak poznam kogoś jeszcze w PL i ta osoba nie będzie chciała ze mną jechać a nie sądzę, żeby było tak:

- Słuchaj kochana, pakuj walizki bo lecimy na stałe do Kanady bo mam takie widzimisię.

- Ok, kiedy wylot?

sorki, wiem że problemy natury egzystencjalnej to nie specjalizacja tego forum ale gryzą mnie pewne wątpliwości :) Kanada to moje największe marzenie i boje się, że coś (lub ktoś) może mi stanąć na drodze do 'sukcesu'.

Na razie zapisuję się na 100% na jakiś W&T. Po odbębnieniu pracy jest jeszcze miesiąc (około) czasu na zwiedzanie, to sobie zobaczę USA i oczywiście Kanadę (wschodnie wybrzeże + ON i ew. Montreal). Zdaje sobie sprawę, że ten Camp to wyzysk i nie jest tak super jak wypisują na stronach, żeby złapać naiwniaków ale nie ma nic za darmo. Myślę, że warto zabrać trochę swojej kaski bo te $1000-1500 co proponują to chyba nie wystarczy na 3-4 tygodnie nawet oszczędnego egzystowania (być może się mylę).

Zastanawia mnie tylko, czy opłaca się robić mgr w PL skoro nie jest (a może jednak jest) on honorowany w Kanadzie. Czy nie lepiej zrobić licencjat (prawie tyle samo pkt co mgr) i popracować rok i zacząć starania o wizę co zajmie w umiarkowano-optymistycznym wariancie kolejny rok czasu. Szybko licząc w moim przypadku, mógłbym myśleć o wyjeździe w wieku ok. 24 lat (teraz mam 19).

Co o tym myślicie? :)

Napisano

a czego sie uczysz?sa pewne strony gdzie to jest opisane co nalezy zrobic aby ten magister byl uznany..

A moze wybierzesz sie do Kanady na ta wymiane,cos bedzie wiadomo w styczniu o tym :)

Napisano

ja tylko sprostuje-uzupelnie dwie rzeczy:

1. odciski palcow nie sa pobierane od wszystkich (a przynajmniej nie byly)

2. rozmawialem z jeszcze jednym znajomym u niego i jego znajomych uzyskanie obywatelstwa trwalo (od momentu zlozenia wniosku) od 3 miesiecy do nawet dwoch lat, w zaleznosci gdzie zlozono papiery (i nie chodzi tutaj o prowincje)

EDIT:

Co do mgr w kanadzie to sprawa sie rozchodzi o to w jakiej dziedzinie, jesli ktos np. chce np. robic badania usg, lub fizjoterapia, to istnieje cos takiego jak nostryfikacja dyplomu.

Sa dziedziny, w ktorych wyksztalcenie nie jest tak istotne jak uzyskane juz doswiadczenie w pracy: wystarczy rzucic okiem na monster.com (monster.ca) i poprzegladac obecne oferty pracy.

W wielu zawodach w kanadzie (i pewnie podobnie ma sie to w USA) mgr z Polski nic nie znaczy. Nie przeszkadza, ale nie 'otwiera' drzwi do kariery.

Napisano

Zarządzanie i Marketing (dzienne) a niestety moja uczelnia swoich studentów nie wypuszcza za ocean (tylko Erasmus)

No właśnie nie mogę doczekać się tych innowacji jakie zostaną wprowadzone na 'początku następnego roku' :)

Jeśli okaże się, że marne to ułatwienia - wtedy dalej zbieram punkty na SW.

• 1 miesiąc później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...