asia_ Napisano 8 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2008 witam. mam w planach wyjazd do stanów na całe przyszłe wakacje. jestem maturzystką i moje przyszłe wakację będą trwały od 1 czerwca do 30 września. mam rodzinę i znajomych w stanach, jednak palnuję wyjechać do tych drugich. są to ludzie, którzy powiedzieli, że będą mnie utrzymywać i będą mogi mi załatwić pracę. chcę, żeby wszystko odbylo się legalnie, nie chce mieć żadnych problemów. teraz druga sprawa - jeśli by się udało, to chciałabym zacząć studia w stanach, ale nie od razu, tylko troche później, żeby mieć czas na zaklimatyzowanie się w nowym otoczeniu. co w takiej sytuacji polecacie, żebym zrobiła? dziękuje z góry za odpowiedz
sly6 Napisano 8 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2008 Pisalas ze chcesz jechac na Camp wiec moze taki wyjazd sobie zalatw.Bedziesz legalnie pracowac i bedziesz miala potem czas aby zwiedzic USA,odwiedzic kogos. A Ty wiesz ile kosztuja tam studia,co nalezy zrobic aby legalnie tam zaczac studia i ze byc przyjetym... O tym poczytasz na Forum o wizach studenckich.
asia_ Napisano 8 Listopada 2008 Autor Zgłoś Napisano 8 Listopada 2008 no właśnie chciałam jechać na camp, ale w sumie mi się to nie opłaca, zarobie strasznie mało. jakbym mogła pojechać tam do znajomych, to zarobiłabym więcej, mogłabym więcej czasu w stanach spędzić na zwiedzaniu. co do studiów, to wiem niestety ile kosztują i co należy zrobić dzieci moich znajoych chodzą do collegów i wiem jak to działa może na poczatek poszłabym do szkoły językowej, żeby móc dłużej zostać i się "przestawić" na stany, potem najwyżej na studia. czy jest może jakaś szansa na uzyskanie gc albo jakieś wizy rodzinnej? rodzina, która jest w stanach to siostra mojego taty (która ma obywatelstwo) z mężem i córką, oraz żona brata mojego taty (brat już nieżyje, a też był w stanach - wszyscy na gc) również z córką.
sly6 Napisano 8 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2008 Ta siostra musiala by zlozyc papiery na Twojego tate i wtedy TY mogla bys dostac GC ale po 1 czas oczekiwania na GC jest 12-14 lat w tym przypadku a Ty juz bys do tego czasu przekroczyla 21 lat a do 21 lat miala bys szanse na GC. Jesli mowa o pracy to chyba nie na wizie turystycznej ? widze tez ze napisalas w temacie Kariny ,zobaczymy czy wogole masz szanse na taka wize i taki wyjazd. Co do Camp to jesli masz tak dobrych znajomych,rodzine to nie problem z zarobku bo przeciez i tak Ci pomaga prawda?a sadze ze tutaj mogla bys wiele zyskac.
asia_ Napisano 8 Listopada 2008 Autor Zgłoś Napisano 8 Listopada 2008 12-14 lat? wow. nie da się tego jakoś przyspieszyć, trochę dłuugo. co do pracy, to oczywiście, że nie na turystycznej, nie chce sobie kłopotów narobić. jak to teraz wygląda z losowaniem? wiem, że nie ma Polski w tym roku na loterii, ale może w jakiś inny sposób da się gc otrzymać? tak bardzo chciałabym wyjechać do usa i zacząć normalne życie... mój tata jest już emerytem. czy gdyby jemu udało się dostać wize na dłuższy pobyt u rodziny, to czy i ja bym się załapała jako że jeszcze nie mam 21 lat?
sly6 Napisano 8 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2008 Nie da sie tego w zaden sposob przyspieszyc no chyba ze zwieksza ilosc wydawanych wiz .Twoj tata musialby wziasc slub z obywatelka USA i wtedy moglabys sie zalapac na GC przed 21 rokiem zycia . Co do loterii to w tym roku Polska jest wylaczona a co bedzie za rok to narazie nie wiadomo,jak nie wiadomo czy bedzie loteria wizowa.
asia_ Napisano 8 Listopada 2008 Autor Zgłoś Napisano 8 Listopada 2008 czyli ogólnie nie mam żadnych szans na stały pobyt w usa? a żeby wyjechać tam na chwilę to muszę albo na turystycznej albo na camp?
sly6 Napisano 8 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2008 A dobrze przeczytalasz to co napisalem?jesli tak to ja Ci napisalem jak sie maja te sprawy jakie podalas co do Twojego taty,loteri wizowej. Jest cos takiego jak wyjazd do narzeczonego ,wyjazd do meza i wtedy dostaje sie GC,mozesz tez pobyt legalizowac na terenie USA przez malzenstwo ale o tym poczytasz w dziale emigracja. Jesli chcesz tam wyjechac na chwile to wiza turystyczna,na Camp,wiza studencka na nauke lub wiza pracownicza
asia_ Napisano 8 Listopada 2008 Autor Zgłoś Napisano 8 Listopada 2008 tak, czytałam wszystko dobrze w moim przypadku wyjazd do narzeczonego, do męża odpada, gdyż takowych w stanach nie posiadam. jeśli chodzi o pobyt legalizowany małżeństwem w usa, to nie sądze, żebym sobie kogoś znalazła przez wakację i żebyśmy od razu po takim czasie brali ślub. moje pytanie dotyczyło wizy jaką mam wybrać. jak w moim przypadku wygląda to z wizą pracowniczą? co musieli by mi przesłać ze stanów od pracodawcy, abym o taką wizę mogła się starać?
sly6 Napisano 8 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2008 Przeczytaj dobrze dzial wizy pracownicze oraz strone ambasady: http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...niv_h_visa.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.