Skocz do zawartości

raz jeszcze 212e

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej

wiem ?e ju? du?o pisaliscie o tej regulacji 212e, ale nie znalaz3am tam odpowiedzi na swoje pytanie. Mianowicie ...moja historia.... by3am ju? w Usa na wizie J1 i mam wbite 212e does apply w paszporcie ... co oznacza ?e powinnam osied3ia sie w Polsce na 2 lata, a chce wyjechaa na internship.... i w3aśnie nie wiem czy dostane wize. Z tego co wiem sekcja ta dotyczy wiz typu H, L i imigracyjnych...nic nie ma o wizie J1. Czy ktoś z was spotka3 sie z podobnym przypadkiem? Czy wiecie coś na ten temat. Bo w sumie programy wymiany takie jak internship to co innego ni? wizy pracownicze, prawda?

Prosze piszcie co wiecie, bo sie stresuje

Justyna

Napisano

Nie ma zadnych przeszkod prawnych abys dostala wize J ponownie. Podlegajac pod sekcje 212(e) nie mozesz - tak jak juz zaznaczylas - starac sie ani o wizy pracownicze typu H,L ani o Green Card. Nie ma powiedziane nigdzie, ze nie wolno ci sie starac o wize J.

Pamietac nalezy, ze wize J dostaja tez czasem np. nauczyciele jadacy z wykladami badz do krotkotrwalej pracy w USA - w tym przypadku dostalabyc odmowe wizy. Ale jesli jest to internship - to inna sprawa.

Jednakze - co wazne - po powrocie z internship musisz dalej byc PELNE 2 lata w Polsce zanim zaczniesz starac sie o Green Card badz wize pracownicza.

Powodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...