Skocz do zawartości

Ojciec Obywatel Usa - Jak Wyjechac ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój ojciec w 2004 r otrzyma3 obywatelstwo USA i przebywa ca3y czas w USA. Ja jestem synem mam 33 lata jestem ?onaty i mam 2 dzieci i mieszkamy w Polsce. W jaki sposób mo?emy wyjechaa na sta3e do USA ( otrzymaa zieloną karte). Jaki procedury nale?y przejśa i jak d3ugo trzeba czekaa na sfinalizowanie sprawy. Gdzie 3atwiej za3atwiaa te sprawy w USA czy w Polsce. Czy są jakieś biura pomagające w takich sprawach ?

Napisano

Twoj tata - jako obywatel USA - moze cie sponsorowac ( i to ta dobra wiadomosc )

Ale na wyjazd do USA bedziesz musial czekac dosc dlugo - okolo 6 lat na dzien dzisiejszy ( i to jest ta gorsza wiadomosc ).

Jesli tata bedzie cie sponsorowal to bedzie sie zaliczal do kategorii : Zonate dziecko obywatela USA ( F-3 ).

Aby tata zaczal was sponsorowac musi zaczac od wypelnienia formy I-130 na ciebie ( bo to ty jestes synem obywatela USA ). Oprocz tego wymagana jest forma G-325a ( 4 sztuki na ciebie, 4 sztuki na tate ). I cale mnostwo dokumentow uzupelniajacych: m.in. kopia twojego aktu urodzenia ( zupelna ), kopia zawarcia zwiazku malzenskiego przez ciebie, kopie aktow urodzenia twoich dzieci, kopia aktu urodzenia twojej zony - dokumenty te musza byc przetlumaczone na jezyk angielski !!!, kopia aktu naturalizacji twojego taty, zdjecia.

To wszystko - poniwaez tata mieszka w USA - sklada sie w USCIS pod ktory podlega adres taty - i tak bedzie to albo Nebraska, Vermont, Texas California

Aha, trzeba tez dolaczyc czek.

I tyle. Czekacie na zatwierdzenie petycji kilka lat. Poniewaz w tym czasie bedziecie mieli zlozona petycje na sponsorowanie to nie dostaniecie wizy turystycznej gdybyscie chcieli sie o nia ubiegac.

Potem, po zatwierdzeniu ( approval ) petycja trafia do National Visa Center i tam bedzie dosylana inna jeszcze wymagana forma : I-864 (czasem wymagana tez forma I-864a ), i inne dokumenty ( m.in. kopie podatkow taty itp. ).

To wszystko.

W takich sprawach pomagaja zwykle adwokaci ( uwaga : nie znaczy to ze sprawa bedzie w jakikolwiek sposob przyspieszona, co obiecuja rozni "adwokaci" ), pomagaja polskie agencje ( te nie biora odpowiedzialnosci za dokumenty, bo nie maja takich uprawnien, wiec jesli bedzie potrzebne odwolanie to bedziecie w kropce.. ). Jesli ktos zna angielski to moze swobodnie wypelnic sam aplikacje, bo nie wymagaja tam nic szczegolnego - naprawde.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...