nienorka Napisano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2009 Witam Przeszukalam forum a'p mojego zapytania, poniewaz nie chcialabym sie powtarzac. Niestety nie znalazlam. Zatem pytanie; Skradziono mi w NJ torebke wraz z dowodem osobistym. Czy ktos moze orientuje sie co w tej sytuacji powinnam zrobic? Czy zglosic utrate dowodu w polskiej ambasadzie? Ogolnie nie mam pojecia jak sie do tego zabrac:/ Bylabym wdzieczna za odpowiedz i jakies wskazowki. Dzieki i pozdrawiam
asiaoko Napisano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2009 Hej. Mi też kiedyś skradziono dowód osobisty, tyle że w UK. Musisz isc na policje i zgłosić to, dostaniesz tzw. numer referencyjny, który bedzie potrzebny Tobie do wyrobienia nowego dowodu osobistego i który będzie "dowodem" na to , ze dokumentu tymczasowo nie posiadasz. No i jak najszybciej złozyć wniosek o nastepny dowód osobisty. To chyba tyle.
sly6 Napisano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2009 nienorka dowodu nowego nie dostaniesz w Konsulacie a w Polsce.Jak przylecisz to zloz papiery o nowy dowod przedstawiajac to pismo z Policji. .
asiaoko Napisano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2009 jest jeszcze prostsze rozwiązanie. nie musisz leciec do polski, zeby zlozyc wniosek o nowy dowód. wystarczy, ze z internetu sciagniesz sobie wniosek o dowód, wypełnisz, podpiszesz, wyslesz komus z rodzinki i ktos za ciebie zlozy wniosek w urzedzie miasta. odebrac bedziesz musiala osobiscie.
Magnum Napisano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2009 jest jeszcze prostsze rozwiązanie. nie musisz leciec do polski, zeby zlozyc wniosek o nowy dowód. wystarczy, ze z internetu sciagniesz sobie wniosek o dowód, wypełnisz, podpiszesz, wyslesz komus z rodzinki i ktos za ciebie zlozy wniosek w urzedzie miasta. odebrac bedziesz musiala osobiscie. Wg. strony MSWiA tak nie można... * Wniosek o wydanie dowodu osobistego składa się osobiście. osoby małoletnie, które ukończyły 13 rok życia w obecności rodzica/opiekuna prawnego osoby małoletnie, które nie ukończyły 13 roku życia składają wniosek w obecności obojga rodziców/opiekunów prawnych * Wniosek wypełnia i podpisuje wnioskodawca. W przypadku małoletniego lub osoby niepełnosprawnej, która nie może złożyć podpisu, wnioskodawca oraz opiekun prawny lub przedstawiciel ustawowy składa stosowne oświadczenie o niemożności złożenia podpisu. * W obecności interesanta, pracownik sporządza formularz (druk ścisłego zarachowania) zawierający w części A dane osobowe, zdjęcie, termin ważności dowodu osobistego, pieczęć wystawcy oraz podpis osoby upoważnionej do sporządzania formularza a w części B potwierdzenie złożenia wniosku oraz termin odbioru dowodu osobistego. Część B otrzymuje wnioskodawca. Dokument ten stanowi podstawę do odbioru dowodu osobistego. * Wnioskodawca potwierdza zgodność danych osobowych zawartych w części A formularza własnoręcznym podpisem * Dowód osobisty odbiera się osobiście
asiaoko Napisano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2009 to dziwne, ze ja moglam jesli nie mozna
Magnum Napisano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2009 to dziwne, ze ja moglam jesli nie mozna Bo to Polska właśnie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.