Skocz do zawartości

Kanada - kraj mozliwosci?

emjoter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam grupowiczow! Powiedzcie mi szanowni Panstwo cos wiecej na temat tego kraju. Bylem juz USA, pracowalem tam 11 lat przy automatycznych systemach do podlewania trawy. Aktualnie jestem w Polsce ale nosi mnie po swiecie i chcialbym zobaczyc Kanade. Czy tam tez maja takie systemy? Ile kosztuje zycie w Kanadzie? Czy ten kraj bardzo rozni sie od USA? Jaka jest mentalnosci mieszkancow? Jak sa nastawieni do Polakow? Czy Polakow jest tam tyle co w tej chwili w Wielkiej Brytanii? Nastepna wazna informacja dla mnie to czy mozna rozpoczac procedure emigracyjna bedac juz na miejscu w Kanadzie-gdy wyjade na wize turystyczna? Powiedzcie prosze lub dajcie linki gdzie dowiem sie jak wyglada kanadyjska procedura emigracyjna. W zamian sluze taki samymi informacjami w temacie USA. Mam naprawde duze doswiadczenie. Z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje. Pozdrawiam.

Napisano

Zgadzam sie z Toba Muchatek... masz racje chcialem sie czegos dowiedziec ale chyba sie nie dowiem Sam musze grzebac i sprawdzic Sadzilem ze forum zaoszczedzi mi zmudnego szukania i bladzenia po necie. Dzieki wielkie za zrozumienie. SantaCruz_Ca i tak mimo wbrew Twojej woli dales/as (przypuszczam) mi jakies wskazowki. Czy tak czy inaczej konstruktywna dyskusja ;->. Pozdrawiam!

• 1 miesiąc później...
Napisano
Witam grupowiczow! Powiedzcie mi szanowni Panstwo cos wiecej na temat tego kraju. Bylem juz USA, pracowalem tam 11 lat przy automatycznych systemach do podlewania trawy. Aktualnie jestem w Polsce ale nosi mnie po swiecie i chcialbym zobaczyc Kanade. Czy tam tez maja takie systemy? Ile kosztuje zycie w Kanadzie? Czy ten kraj bardzo rozni sie od USA? Jaka jest mentalnosci mieszkancow? Jak sa nastawieni do Polakow? Czy Polakow jest tam tyle co w tej chwili w Wielkiej Brytanii? Nastepna wazna informacja dla mnie to czy mozna rozpoczac procedure emigracyjna bedac juz na miejscu w  Kanadzie-gdy wyjade na wize turystyczna? Powiedzcie prosze lub dajcie linki gdzie dowiem sie jak wyglada kanadyjska procedura emigracyjna. W zamian  sluze taki samymi informacjami w temacie USA. Mam naprawde duze doswiadczenie. Z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje. Pozdrawiam.

Pewnie ze takie systemy istnieja (cywilizacja nie konczy sie na pn granicy USA heheheh), ale to nie jest moja domena, wiec ci nie moge pomoc.

Zycie jest tansze i latwiejsze w Kanadzie, choc podatki sa wieksze. Masz opieke socjalna, szpitale za darmo, lekarza za darmo, bardzo mocna ochrone jako wynajmujacy mieszkanie, duzo silnych zwiazkow zawodowych. Jednym slowem Socjalizm, prosze pana :D

O emigracje musisz sie starac z zewnatrz. Radze nauczyc sie troche francuskiego (kurs intensywny 6 miesiecy) i zglosic sie do konsulatu Quebec zamiast do ambasady kanadyjskiej. Jako miejsce docelowe podac Montreal i powiedziec ze sie kocha kulture francuska - jest ona rzeczywiscie ciekawa, wyrafinowane wina, sery, super jedzenie no i luzik w relacjach miedzyludzkich...Jak juz dostaniesz emigracje i przylecisz do Montrealu to i tak bedziesz mogl sobie pojechac gdzie zechcesz.

Co do tego jaka jest Kanada, to ludzie nie sa rasistami (w porownaniu z Europa), Polakow za duzo nie ma (moze oprocz jednej dzielnicy w Toronto), ludzie sa bezposredni, prosci, szczerzy, w znakomitej wiekszosci nie za bardzo wyksztalceni, ale zyje sie z nimi dobrze.

Poza tym jak lubisz Nature, to sie tu zaaklimatyzujesz latwo. Miasta sa multikulturalne, pelno knajpek roznych narodowosci, a w Montrealu sa one znakomitej jakosci. Turystyka jest doskonale zorganizowana, pelno parkow narodowych, jezior i prawdziwej dziczy gdzie nawet trudno wejsc, takie krzaki prosze pana 8)

Ja mieszkam w Montrealu wiec opisuje Quebec i Ontario, inne regiony maja inne atrakcje.

• 3 miesiące później...
Napisano

Hej!

Ciekawe rzeczy opowiadasz o Montrealu, wlasnie ze wzgledu na nieszczesny francuski nie bralam tego regionu pod uwage w ogole. Moze jednak sie podszkole. Czytam rozne opinie na tematy Kanady, jedni mowia, ze jest fajnie a inni, ze ciezko, ze zejdzie kilka lat zanim staneisz na nogi bo nei uznaja zadnego doswiadczenia spoza ich granic bla bla bla. Mysle, ze kazdy jest indywidulanym przypadkiem i wszystko zalezy od nas, kim jestesmy, co soba reprezentujemy.

Ja mieszkam w UK ale juz za dlugo chyba...czas isc za glosem serca. Myslalm bardzej o Manitoba lub Alberta bo tam maja pogramy nominacji w danej prowincji. Co o nich sadzisz?

Pozdrowka

Napisano

jesli bys umiala jezyk francuski to mozesz aplikowac do Quebecu ,

a do tych programow Nominacyjnych to jest tez dobre rozwiazanie i szybko przydzielaja wizy takim osobom np teraz duzo ludzi wybiera sie do Alberty poniewaz w sile idzie biznes naftowy a po drugie szybko sie ta prowincja rozwija

Napisano

Fenx. Ciekawe info podajesz o Alberta. Masz moze w zanadrzu jakies konkretne linki coby sie czegos blizej dowiedziec.

ALberta mi sie znacznie podoba i szukam kontaktow tam. Zaczelam tez wczoraj uczyc sie francuskiego - nie zaszkodzi:-)

Mam juz aplikacje Alberty i ciekawe co z tego wyjdzie. Czy jes tu ktos kto szedl ta droga?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...