Mgdalena123 Napisano 7 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2009 Hej, Mam pytanie . Czy moge bez problemu leciec do polski kiedy mam zielona karte z moim nowym nazwiskiem a w paszporcie mam panienskie ? Jesli to jest mozlliwe to ktorego nazwiska mam uzywac przy zakupie biletu ?? Tego z zielonej karty czy panienskiego z paszportu ? Dzieki wielkie za pomoc.
milka83 Napisano 7 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2009 Ostatnio tez szukalam odpowiedzi w tej kwestii i ten temat byl juz na Forum. Pani Karina odpisala ze zgodnie z prawem bilet musi miec identyczne nazwisko jak widnieje w paszporcie. A tutaj jest link do tematu: Paszport na nazwisko panienskie a bilet
aneta77 Napisano 10 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2009 a co jezeli paszport i bilet na to samo nazwisko np. Aneta x-y a GC tylko na nazwiskox??
milka83 Napisano 11 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2009 Wydaje mi sie, ze prawo jest prawem - bilet na i nazwisko takie jak w paszporcie. Na wszelki wypadek jednak wzielabym akt malzenstwa, zeby przy wlocie z powrotem do USA, pokazac i udowodnic skad rozbieznosc nazwisk na GC i w paszporcie. Pisze to, na podstawie tego, co wyczytalam na Forum, nie mialam jeszcze okazji wyprobowac
aneta77 Napisano 11 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2009 Witam! Właśnie chodzi mi o wjazd do Stanów-czy może oprócz aktu ślubu zawieranego w Stanach zabrać jeszcze stary paszport?
Dallas Napisano 1 Marca 2009 Zgłoś Napisano 1 Marca 2009 Ja bylam w identycznej sytuacji i bez problemu odwiedzilam Polske. Bilet musisz zamowic na to samo nazwisko co paszport. Wszedzie gdziekolwiek lecisz patrza na paszport i bilet. Jak wracalam i bylam na granicy US urzednik poprosil mnie o GC i oczywiscie paszport. Oddal bez zadnych pytan. Takie przypadki czesto sie zdazaja. Jedyne co prawnik mi doradzil to miec ze soba akt malzenski - tak tylko w razie czego..... mnie wogole nie przydal sie na granicy. Pozatym GC i paszport maja twoje zdjecie a i imie jest to samo. Powodzenia
mikaj Napisano 2 Marca 2009 Zgłoś Napisano 2 Marca 2009 hej ja polecialam na swieta do polski i mialam to samo maz kupil bilety na swoje nazwisko a w paszporcie mam panienskie co do czego sie okazalo ze musialam miec i pokazywac za kazdym razem oryginal aktu malzenstwa ze zmiana nazwiska polecialam i wrocilam bez jakichkolwiek problemow powodzenia!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.