gwizdek Napisano 15 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2009 Witam ! Zastanawi mnie jaka jest procedura zakupu nowega badz uzywanego auta - jakie dokumenty sa wymagane - mam SSN, prawo jazdy z USA i karte kredytowa wydana przez Bank of America - jakie dokumenty mam przygotowac i jak cala procedura wyglada ?
plamka Napisano 15 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2009 to jeszcze napisz jak dlugo mieszkasz w USA ,czy masz historie kredytowa ,czy masz stala prace ,czy masz wklad wlasny . Generalnie teraz sa problemy z kredytami na wieksze kwoty ,ale jak odpowiesz na pytania to bedzie mozna cos wiecej napisac .
FUGAZI Napisano 15 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2009 Te dokumenty które masz są wystarczające (plus 2 albo 3 ostatnie payslipy), żeby iść do dilera, on się wszystkim zajmie, z tym, że jeżeli Twój score nie jest 'dobry' albo 'doskonały' to albo będziesz miał roczne oprocentowanie na poziomie +/- 16% albo będą chcieli dużego downpayment'u, w granicach 30% wartości auta. Albo jedno i drugie, w różnych wariacjach.
gwizdek Napisano 15 Lutego 2009 Autor Zgłoś Napisano 15 Lutego 2009 ok co do score jak sie mozna dowiedziec jaki jest wynik - po prostu isc do dealera i probowac kupic ? bo gdzies czytalem ze jesli sprawdze przez internet to przez takie sprawdzanie score maleje - jak by bylo 30 % wplaty to nie jest zle - natomiast jakie sa widelki oprocentowania w skali roku jesli mam slaby score a jakie jesli dobry score ?
FUGAZI Napisano 15 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2009 Tak, każde sprawdzenie Twojego score przez kredytodawcę nieco go zaniża, ale jakoś trzeba zacząć. Jeżeli nigdy nie brałeś nic na kredyt i nie masz kart kredytowych to nie masz score w ogóle, wtedy oprocentowanie będzie takie jak napisałem ok. 15% rocznie, co przy 3 letnim kredycie daje ok. 45%. Jeżeli masz score na poziomie excellent to wtedy oprocentowanie jest normalne 5-7%, może mniej. Nie sądzę żeby Ci ktoś dał jakieś dokładne kwoty bo to zależy od wielu czynników: jakie auto kupujesz, na ile miesięcy kredyt, jaki masz dokładnie score, jak wygląda jego historia, ile masz kart kredytowych, ile zarabiasz, jaki będziesz miał wkład własny, jakieś promocje u dilera też mogą wchodzić w grę etc. Jeżeli idziesz do dilera to zawsze weź ze sobą kalkulator i kogoś, kto nie koniecznie zna się szczególnie na rzeczy ale kto nie jest bezpośrednio zainteresowany zakupem, taka osoba pomaga w podejmowaniu decyzji na chłodno. Zawsze sobie policz ile finalnie zapłacisz za auto.
gal Napisano 16 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2009 I koniecznie shop around najpierw. Czasem mozesz dostac dobra pozyczke w banku lub unii kredytowej. PSFCU (Polska Unia Kredytowa daje dosc dobre warunki jesli nie masz historii) Bank jest porzadny nie popadl ostatnimi czasy w "g***o finansowe to zapytaj. Jako Polski czlowiek masz przywileje jako ze unie rzadza sie troche innymi prawami niz banki (duze zlodziejskie banki) https://pl.psfcu.com/Strona_gwna_165.html
gwizdek Napisano 16 Lutego 2009 Autor Zgłoś Napisano 16 Lutego 2009 ok wielkie dzieki za cala pomoc dla wszystkich
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.