slicznotka19 Napisano 19 Marca 2005 Zgłoś Napisano 19 Marca 2005 Bardzo prosze pomozcie mi bo wkrotce bede miala spotkanie w ambasadzie i nie mam pojecia o co mnie zapytaja!! czy musze mowic po angielsku czy wystarczy tylko po polsku, jade do USA na zaproszenie i jak myslicie mam jakies szanse na dostanie wizy?? chce tam tylko zostac 2 tygodnie. Aha, gdyby ktos znal jakie tanie biuro podrozy zeby zarezerwowac bilet na samolot do USA i czy idac do ambasady musze pokazac ze mam zarezerwowany juz bilet? prosze o pomoc!! z gory dziekuje i pozdrawiam
SantaCruz_CA Napisano 19 Marca 2005 Zgłoś Napisano 19 Marca 2005 posiadanie rezerwacji jest wskazane tylko wtedy, gdy chcesz jechac na wycieczke do USA - wtedy trzeba miec rozne papiery od biura o tej wycieczce... w przypadku podrozy prywatnej do USA nie pytaja o rezerwacje. zreszta, rezerwacja to jest cos takiego, co mozna za 5 min anulowac i jest zupelnie niezobowiazujace... wiec nie rozumiem konsulatow roznych krajow ktore takie cos wymagaja przy staraniu sie u nich o wize... :? a co do taniego biura podrozy.... polecam jedno z biur "mlodziezowych" np campus (www.campus.pl) albo almatur itd itp - one maja czesto specjalne taryfy dla posiadaczy kart mlodziezowych (np euro26 itd) - sa one zazwyczaj tansze i/lub mniej restrykcyjne.... a tak poza nimi, mozesz isc do ktoregokolwiek biura - i tak wlasciwie to wszystko na jedno wychodzi.... :wink: (teraz koszt biletu lotniczego nie jest zryczaltowany jak w "dawnych czasach", tylko zalezny od ilosci juz wykupionych miejsc, czasu do wylotu itd itp) a co do Twoich szans na wize..... jest jak u kazdego innego - czyli jak na loterii ;-)
Kati Napisano 19 Marca 2005 Zgłoś Napisano 19 Marca 2005 Witam, Przede wszystkim postaraj sie wyluzowaa. Wiem, ?e 3atwiej powiedziea ni? zrobia ale warto. Rozmawiając z konsulem uśmiechaj sie i odpowiadaj na pytania. Co do jezyka to zapewne konsul zacznie rozmowe po polsku a potem zapyta sie czy znasz angielski i je?eli powiesz, ?e tak to zapewne rozmowa bedzie kontynuowana po angielsku. Co do tego jakie masz szanse na wize to - jak napisa3(a) SantaCruz_CA 50% na 50%. Rezerwacji biletu nie musisz miea (w zasadzie to nie ma ?adnego znaczenia czy ją masz czy nie - nie ma to wp3ywu na decyzje konsula) Pozdrawiam
wiola Napisano 19 Marca 2005 Zgłoś Napisano 19 Marca 2005 Witaj Mialam zaproszenie-okazalo sie, przynajmniej w konsulacie, niepotrzebne. BYc moze przyda sie na lotnisku w USA :wink: Rozmawialam z konsulem po polsku, jesli sama nie zaproponujesz j.angielskiego, on tez tego nie zrobi, przeciez jedziesz turystycznie Mozesz, ale nie musisz znac jezyk. Szanse masz, takie same jak ja, mialam. I dostalam Powodzenia
sly6 Napisano 20 Marca 2005 Zgłoś Napisano 20 Marca 2005 pewnie sie zapyta do kogo jedziesz,kto to jest dla Ciebie itp...
Biedronka Napisano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2005 Wiola bylas w konsulacie w Krakowie czy w ambasiadzie? Mozesz napisac mniej wiecej jakie pytania mialas od konsula, co ogladal i czy studiujesz czy pracujesz, jakies info prosze. Zblizam sie wlasnie do tego sadnego dnia...grrrrrrrr:( Pzdr, Aga
dominika Napisano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2005 Hej Biedronka, ja bylam niedawno w Krakowie z chlopakiem Pytania: co studiuje, ktory rok, czy pracuje (pokazalam zaswiadczenie z pracy i indeks), kim sa dla mnie osoby do ktorych jade, na jak dlugo, czy rodzice byli w stanach kiedykolwiek i czy maja wizy, hmmm to chyba wszystko. Wize dostalismy oboje na rok . Powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.