Skocz do zawartości

o co pytaja w ambasadzie?wyjazd..samolot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bardzo prosze pomozcie mi bo wkrotce bede miala spotkanie w ambasadzie i nie mam pojecia o co mnie zapytaja!! czy musze mowic po angielsku czy wystarczy tylko po polsku, jade do USA na zaproszenie i jak myslicie mam jakies szanse na dostanie wizy?? chce tam tylko zostac 2 tygodnie. Aha, gdyby ktos znal jakie tanie biuro podrozy zeby zarezerwowac bilet na samolot do USA i czy idac do ambasady musze pokazac ze mam zarezerwowany juz bilet? prosze o pomoc!! z gory dziekuje i pozdrawiam :lol:

Napisano

posiadanie rezerwacji jest wskazane tylko wtedy, gdy chcesz jechac na wycieczke do USA - wtedy trzeba miec rozne papiery od biura o tej wycieczce... w przypadku podrozy prywatnej do USA nie pytaja o rezerwacje.

zreszta, rezerwacja to jest cos takiego, co mozna za 5 min anulowac i jest zupelnie niezobowiazujace... wiec nie rozumiem konsulatow roznych krajow ktore takie cos wymagaja przy staraniu sie u nich o wize... :?

a co do taniego biura podrozy.... polecam jedno z biur "mlodziezowych" np campus (www.campus.pl) albo almatur itd itp - one maja czesto specjalne taryfy dla posiadaczy kart mlodziezowych (np euro26 itd) - sa one zazwyczaj tansze i/lub mniej restrykcyjne.... a tak poza nimi, mozesz isc do ktoregokolwiek biura - i tak wlasciwie to wszystko na jedno wychodzi.... :wink: (teraz koszt biletu lotniczego nie jest zryczaltowany jak w "dawnych czasach", tylko zalezny od ilosci juz wykupionych miejsc, czasu do wylotu itd itp)

a co do Twoich szans na wize..... jest jak u kazdego innego - czyli jak na loterii ;-)

Napisano

Witam,

Przede wszystkim postaraj sie wyluzowaa. Wiem, ?e 3atwiej powiedziea ni? zrobia ale warto. Rozmawiając z konsulem uśmiechaj sie i odpowiadaj na pytania. Co do jezyka to zapewne konsul zacznie rozmowe po polsku a potem zapyta sie czy znasz angielski i je?eli powiesz, ?e tak to zapewne rozmowa bedzie kontynuowana po angielsku.

Co do tego jakie masz szanse na wize to - jak napisa3(a) SantaCruz_CA 50% na 50%.

Rezerwacji biletu nie musisz miea (w zasadzie to nie ma ?adnego znaczenia czy ją masz czy nie - nie ma to wp3ywu na decyzje konsula)

Pozdrawiam

Napisano

Witaj

Mialam zaproszenie-okazalo sie, przynajmniej w konsulacie, niepotrzebne. BYc moze przyda sie na lotnisku w USA :wink:

Rozmawialam z konsulem po polsku, jesli sama nie zaproponujesz j.angielskiego, on tez tego nie zrobi, przeciez jedziesz turystycznie :lol: Mozesz, ale nie musisz znac jezyk.

Szanse masz, takie same jak ja, mialam. I dostalam :lol:

Powodzenia

• 5 tygodni później...
Napisano

Wiola bylas w konsulacie w Krakowie czy w ambasiadzie? Mozesz napisac mniej wiecej jakie pytania mialas od konsula, co ogladal i czy studiujesz czy pracujesz, jakies info prosze. Zblizam sie wlasnie do tego sadnego dnia...grrrrrrrr:(

Pzdr, Aga

Napisano

Hej Biedronka, ja bylam niedawno w Krakowie z chlopakiem :lol:

Pytania: co studiuje, ktory rok, czy pracuje (pokazalam zaswiadczenie z pracy i indeks), kim sa dla mnie osoby do ktorych jade, na jak dlugo, czy rodzice byli w stanach kiedykolwiek i czy maja wizy, hmmm to chyba wszystko.

Wize dostalismy oboje na rok :lol: .

Powodzenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...