Skocz do zawartości

Work&travel Pytanie O Wizę J1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym wyjechać na program W&T, a co się z tym wiąże otrzymać wizę J1. Chciałbym się poradzić odnośnie sprawy z przeszłości. Miałem sprawę w sądzie, dotyczyła nielegalnego odbioru sygnału TV. Otrzymałem "Wyrok nakazowy" w którym sąd informuje ze nałożył na mnie grzywnę. Czy powinienem zaznaczyć na wniosku o wizę, że byłem karany? Mam co prawda wyrok "nakazowy"- w sumie to nie wiem czy to jest taki normalny wyrok, ale była to grzywna... Czy to może przesądzić o odmowie wizy? Czy razem z wnioskiem wizowym powinienem załączyć kopię "wyroku nakazowego"?

Jestem studentem 3 roku. Nidgy nie byłem w USA.

Proszę o pomoc.

Napisano
Witam, chciałbym wyjechać na program W&T, a co się z tym wiąże otrzymać wizę J1. Chciałbym się poradzić odnośnie sprawy z przeszłości. Miałem sprawę w sądzie, dotyczyła nielegalnego odbioru sygnału TV. Otrzymałem "Wyrok nakazowy" w którym sąd informuje ze nałożył na mnie grzywnę. Czy powinienem zaznaczyć na wniosku o wizę, że byłem karany? Mam co prawda wyrok "nakazowy"- w sumie to nie wiem czy to jest taki normalny wyrok, ale była to grzywna... Czy to może przesądzić o odmowie wizy? Czy razem z wnioskiem wizowym powinienem załączyć kopię "wyroku nakazowego"?

Jestem studentem 3 roku. Nidgy nie byłem w USA.

Proszę o pomoc.

A czy jak bys dostal mandat za przekroczenie predkosci albo za oddawanie moczu w miejscu publicznym to tez bys chcial go dolaczyc do wniosku wizowego?

Nie dajmy sie zwariowac.

Napisano

Dzięki za tak podbudowywującą radę, ale w DS-156 jest pytanie czy kiedykolwiek skazano Pana/Panią za jakiekolwiek wykroczenie bądź przestępstwo (nawet jeśli później ułaskawiono Pana/Panią, objęto amnestią, lub innym podobnym aktem prawnym)? Nie wiem czy mnie skazano, nigdzie nie ma takiego stwierdzenia na "wyroku nakazowym" i zamiast słowa przestępstwo czy wykroczenie jest użyte słowo "czyn". Myślicie, ze to nie stanowi poważnej przeszkody do wizy W&T? Też mam taką nadzieję :blink: To było takie jednorazowe i nie zamierzone "fo pa". Do ambasady lepiej zrobic ksero? Doradźcie proszę.

Napisano

Poczytaj dobrze Forum i sam zobaczysz ze sa pewne przestepstwa ktore uniemozliwiaja dostanie wizy czy to na work i travel czy tez na wyjazd staly.

Napisano

Mam nadzieję, ze dobrze mi radzicie i życzycie :blink: Wnioskuję, z tego że nie trzeba się tym przejmować i DS-156 nic nie zaznaczać że byłem "karany"? - chodź sam nie jestem pewien że byłem z definicji "karany" ...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wyrok nakazowy to jednak wyrok w pełnym słowa tego znaczeniu. Jednakże było to wykroczenie, prawda? Nie powinieneś się więc przejmować - jak pisali poprzednicy - to tak, jakbyś dostał mandat za przejście na pasach na czerwonym świetle. Nie figurujesz w rejestrze skazanych bo obejmuje on jedynie sprawców przestępstw (z kodeksu karnego, nie kodeksu wykroczeń). Poza tym bodajże po roku od zapłaty grzywny wyrok ulega zatarciu :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...