thacrow Posted May 1, 2009 Report Share Posted May 1, 2009 Zaczalem studia w USA rok temu zmieniajac status wizy z J-1 na F-1. Chce przyjechac do Polski w sierpniu. Problem w tym, ze nie mam w paszporcie wizy F-1. Chce zlozyc wniosek wizowy juz teraz,a moze uda mi sie miec interview w czasie kiedy bede w Polsce. Czy wniosek ten mam skladac jak kazdy inny czy jest jakas krotsza droga,z ktorej moglbym skorzystac uprzejmie prosze o jakakolwiek informacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gal Posted May 1, 2009 Report Share Posted May 1, 2009 Zmiana statusu to nie wiza Moga cie nie wpuscic ponownie do USA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rademedes Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 na spotkanie z konsulem po wiekszosc typow wiz czeka sie maksymalnie kilka dni, wiec nie wiem czy jest sens umawiac jakies spotkanie z takim wyprzedzeniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
thacrow Posted May 2, 2009 Author Report Share Posted May 2, 2009 To co mam zrobic???Pojechac do Polski i tam aplikowac o wize F-1 mam I-20 i I-94 te papiery pozowla mi jakos szybciej to zalatwic czy musze zlozyc wszystkie dokumenty tak jakbym po raz pierwszy staral sie o wize? Naprawde tylko kilka dni zajmuje caly proces? moze sie cos zmienilo jak wyjezdzalem 2,5 roku temu to 3 miesiace wszystko trwalo...CHcialbym wiedziec jak sprawnie sie zabrac za temat poniewaz konsulat udostepnia tylko wizowy serwis informacyjny ktory nic nie wyjasnia: -Co ma zrobic student ktory zmienil tylko statusu wizy z J-1 na F-1?? Nie bylem w Polsce od tego czasu nie wiem jak wyglada ten proces prosze o porade. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mesio007 Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 Jak zmieniales status w USA to tak jak pisal gal, raczej na nim spowrotem nie wjedziesz, pozostaje staranie sie o wize F-1. Pytanie teraz czy ja dostaniesz, bo ogolnie przedluzenia czy zmiany statusu nie sa zbyt dobrze widziane, czasem sa pozniej problemy z kolejnym wjazdem do USA. Ale to tez zalezy, mi sie na przyklad udalo. Bylam na J-1 rok, przedluzylam w USA na kolejny rok, wrocilam do Polski na tydzien, wlasciwie tylko po nowa wize i w okienku tylko o I-20 prosili, wiec jak widac jest to mozliwe. Nie wiem na ile czasu chcesz przyjechac do Polski, ale teraz czeka sie na spotkanie z konsulem 1-2 dni, zreszta nawet w sezonie nie powinno to byc wiele dluzej. Na wszelki wypadek sprawdzaj sobie co jakis czas tutaj: http://travel.state.gov/visa/temp/wait/tem...p;x=85&y=21. Jak jestes bardzo ograniczony czasem mozesz poprosic, zeby paszport (z wiza, oczywiscie jezeli ja dostaniesz) wydali Ci tego samego dnia. Generalnie umawiasz sie na spotkanie, wypelniasz formularze, przynosisz I-20, gwarancje finansowe, zwiazki z Polska i dobra wymowke, ze wrocisz do Polski i powinno byc ok, czyli ubiegasz sie o nowa wize na zasadach ogolnych. Oznacza to, ze nie masz zadnych preferencji z okazji tego, ze juz byles w USA, rozpoczales tam nauke etc. W takiej sytuacji tez zdarzaja sie odmowy, wiec rozwaz dobrze wszelkie za i przeciw. Ja uwinelam sie ze wszystkim w tydzien, lacznie z dostawa paszportu przez DHL, a nie odbiorem osobistym tego samego dnia, wiec znacznie krocej niz 3 miesiace. Niemniej jednak proponuje zostawic sobie ciut wiecej czasu, bo nie zawsze wszystko idzie gladko. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaagoda Posted May 10, 2009 Report Share Posted May 10, 2009 Ja bylam w tej samej sytuacji co Ty, czyli zmienilam z J-1 na F-1. Jesli jestes w collegu, a nie w szkole jezykowej, to nie powinno byc zadnych problemow z dostaniej wizy. Ja sama w tamtym roku po raz pierwszy od rozpoczecia studiow polecialam w wakacje do Polski i bez problemow dostalam wize studencka(tak jak i moje 2 kolezanki - przypadek? nie sadze) Nic nie musisz zalatwiac naprzod, tylko miej pewnosc, ze podczas wizyty w konsulacie bedziesz miec ze soba wszystkie wymagane dokumenty. Mnie konsul prosil o pokazanie wszystkich I-20(bo mialam ich ze 3, ze wzgledu na to, ze chodzilam do szkoly jezykowej przed pojsciem do collegu) oraz dokumentow z czasow kiedy bylam na J-1. Jezeli chodzi o sama wizyte w konsulacie, to zadnych "zwiazkow" z Polska udowadniac nie musialam. Nie pytal mnie takze o same studia. Pytal natomiast kto jest moim sponsorem i dlaczego akurat ta osoba mnie sponsoruje(moim sponsorem byla kuzynka oraz jej maz, takze wcisnelam mu bajke, ze oni nie maja wlasnych dzieci, ze jestem w USA pod ich "opieka" i dlatego postanowili mi pomoc w finansowaniu studiow)... Zapytal jeszcze gdzie mieszkam i ile place za czynsz. To wszystko, wiza zostala dostarczona do mnie po kilku dniach Pamietaj, zeby pojsc do international student office twojego collegu i zawiadomic ich, ze jedziesz do Polski i bedziesz staral sie o wize studencka. Powodzenia i glowa do gory. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaxx Posted August 31, 2009 Report Share Posted August 31, 2009 Ja tez zmienilam status w USA i niedlugo wybieram sie do Polski. Jakich jeszcze pytan mozna sie spodziewac? I co mowic, a czego lepiej nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.