marbella Napisano 16 Maja 2009 Zgłoś Napisano 16 Maja 2009 Przedstawię swoją sytuację. Wakacje 2005 i 2006 spędziłam pracując legalnie oczywiście na J1. Po tym ostatnim ostatnim pobycie przyszedł mi do głowy pomysł aby się ubiegać o wizę turystyczną. Chciałam wyjechać w wakacje 2007 do pracy na czarno. Wizę turystyczną dostałam ma 10 lat. W 2007 w wakacje jednak nie wyjechałam, bo przestraszyłam się, że na nielegalu może być ciężko z pracą. Zmieniłam więc kierunek i wyjechałam do Londynu. Od 2006 roku czyli od ostatniego pobytu nie byłam w Stanach. W czasie pobytów wszystko było ok, nic nie przeskrobałam. Nie mam na nielegalu bliskiej rodziny, jedynie jacyś kuzyni mojego dziadka, ale nie utrzymuję z tymi ludzmi kontaktu, na oczy ich nie widziałam. W tym roku postanowiłam wyjechać na W&T. Mam już zaklepaną pracę, bilety kupione, kasa do ambasady wpłacona więc interview może być wyznaczony lada dzień. I tutaj pojawia się pytanie: jak spojrzy na coś takiego urzędnik?? Boję się, że pomyśli, że mam zamiar posiedzieć jeszcze na turystycznej i nielegalnie pracować. Ani mi to w głowie, bo mam we wrześniu obronę. A jak dostanę wizę to czy nie będzie problemów na granicy w USA??? Co myślicie o takim przypadku?
sly6 Napisano 16 Maja 2009 Zgłoś Napisano 16 Maja 2009 Jak jedziesz po J-1 to wtedy to beda brac pod uwage czy sie kwalifikujesz a ze masz wize turystyczna to abys nie pokazala na rozmowie ze tam zostaniesz i bedziesz robic nielegalnie ...I dlatego tez wrazie pytan powiesz ze sie bronisz,ze masz plany co do pracy i ze polecisz jako turysta za jakis czas Sa osoby ze maja wize turystyczna,ida po J-1 i wjezdzaja bez problemu
w0jn4 Napisano 16 Maja 2009 Zgłoś Napisano 16 Maja 2009 Czesc Marbella! Nie wydaje mi sie, ze bedziesz miec jakiekolwiek problemy. Moim zdaniem nawet lepiej to bedzie wygladac poniewaz zobacza, ze masz turystyczna ale chcesz jechac do pracy i dlatego wyrabiasz sobie wize J-1, ktora Ci umozliwi podjecie pracy legalnie na terenie Stanow Zjednoczonych. Wedlug mnie nic zlego nie robisz. Pozdrawiam!
muzzy Napisano 21 Maja 2009 Zgłoś Napisano 21 Maja 2009 Nie powinno byc problemu, poza tym jak wjezdzasz na j-1 to nie na turystycznej, mozesz zostac tyle ile masz na DS. Na twoja korzysc dziala ze nie pojechalas gdy mialas wize. Nie moze byc tak ze zostaniesz po j-1 i bedziesz sie tlumaczyc ze mialas turystyczna, musisz wyjechac i tym razem wjechac na turystycznej
marbella Napisano 4 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2009 Dziekuje za Wasze odpowiedzi, w konsulacie poszło gładko, zapytali tylko gdzie się wybieram i czy jade z mezem (napisałam z formularzu single), w każdym razie udało się, mam nadzieję, że tak samo pojdzie na granicy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.