Nyla Napisano 21 Maja 2009 Zgłoś Napisano 21 Maja 2009 Dostałam właśnie czek ze zwrotem podatku federalnego, na którym jest błąd w moim imieniu: zamiast ANNA jest ANNAS... Mam wrażenie że jakieś głąby wypełniają te czeki, bo za każdym razem jest błąd, jak nie w imieniu czy nazwisku, to w adresie. Przy czym w USA nie ma problemu ze zwrotem takiego czeku, lecz polskie realia są inne :/ Czy wie ktoś który bank zrealizuje mi taki czek? Dzwoniłam do PKO BP i mi powiedzieli że oni nie mogą, bo dane muszą się zgadzać z tym w dowodzie :] Co w takiej sytuacji zrobić?
gal Napisano 21 Maja 2009 Zgłoś Napisano 21 Maja 2009 Rozumiem twoja frustracje ale literowka bardzo czesto sie zdarza tu poniewaz nazwiska sa z calego swiata i wiele z nich jest trudno pisac Nie jest to zadnym usprawiedliwieniem jakkolwiek wiem jedynie co mozesz zrobic to najlepiej wyslij maila aby przeslali ci czek z wlasciwym nazwiskiem i imieniem,niech poprawia je w bazie danych u siebie a ty po prostu poczekasz na wlasciwy czek,zapytaj co masz zrobic z tym czy sami go anuluja. Tak mi sie zdaje
kubakj Napisano 21 Maja 2009 Zgłoś Napisano 21 Maja 2009 Dostałam właśnie czek ze zwrotem podatku federalnego, na którym jest błąd w moim imieniu: zamiast ANNA jest ANNAS... Mam wrażenie że jakieś głąby wypełniają te czeki, bo za każdym razem jest błąd, jak nie w imieniu czy nazwisku, to w adresie. Przy czym w USA nie ma problemu ze zwrotem takiego czeku, lecz polskie realia są inne :/ Czy wie ktoś który bank zrealizuje mi taki czek? Dzwoniłam do PKO BP i mi powiedzieli że oni nie mogą, bo dane muszą się zgadzać z tym w dowodzie :] Co w takiej sytuacji zrobić? Z tylu czeku w okienku Endorse wpisz: Pay to the order Anna (nazwisko) i podpisz Annas .... i potem nizej podpisz FOR DEPOSIT ONLY i podpisz sie Anna (nazwisko). Szybko, latwo i bez problemow.
Nyla Napisano 21 Maja 2009 Autor Zgłoś Napisano 21 Maja 2009 Nie wiem czy w PL to przejdzie... W PKO BP w każdym razie robią problemy... A w innych bankach trzeba będzie długo czekać, a jak wiadomo dolar spada, więc chciałam od razu zrealizować czek.
Wojtek-J Napisano 11 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2009 Watpie, zeby udalo sie przeskoczyc ten problem - ale probuj. Chodz od jednego banku do drugiego, od oddzialu do oddzialu - czasem przez zwykla nieuwage pracownika banku moze udac Ci sie realizacja czeku 'nie do zrealizowania'. Nie moglem kiedys zrealizowac w PKO czeku, na ktorym widnial moj amerykanski adres (podobno realizacja takiego czeku jest 'absolutnie niemozliwa') - 20 minut pozniej zalatwilem sprawe w banku WBK (trafilem na osobe, ktora zajmowala sie tym pierwszy raz w zyciu - moze to byl powod?). O otrzymanie tego czeku staralem sie zreszta okolo trzech lat (IRS w stanie Virginia wysylal ciagle czek stanowy na adres w USA, zamiast do Polski). W koncu na koperte wracajaca kolejny raz do IRSu ktos normalnie myslacy nakleil etykiete z moim polskim adresem (mieli go caly czas, byl we wniosku o zwrot podatku) i czek dotarl do Polski. Staralem sie tez kiedys o wydanie duplikatu czeku (uszkodzonego w glupi sposob poza Polska przez agencje realizujaca czeki z USA) - czekalem na list z IRS z nowym czekiem nieco ponad pol roku. Wyslalem e-maila do biura, z ktorego uslug skorzystalem starajac sie o zwrot podatku ( www.zwrotpodatku.pl ) i pracownik firmy odeslal mi tego samego dnia w e-mailu zwrotnym wypelniony odpowiednio wniosek o wydanie duplikatu (po wydrukowaniu i podpisaniu wyslalem go tylko w odpowiednie miejsce w USA i sprawa zostala zalatwiona). Staralem sie wczesniej zdzialac cos samemu na stronie https://sa1.www4.irs.gov/irfof/lang/en/irfofgetstatus.jsp (konieczne jest podanie numeru SSN, stanu cywilnego i kwoty zwrotu) - niestety moje dwie wiadomosci zostaly calkowicie zignorowane, do dzis nie pojawila sie odpowiedz na proste pytania Generalnie rozumiem Twoje zdenerwowanie na matolkow, ktorzy zajmuja sie wstukiwaniem danych do komputera. Dwa razy mialem naprawde spore problemy z otrzymaniem pracy przez to, ze w bazie Social Security Office moj SSN byl zle wpisany. Na karcie SSN wszystko bylo OK (brak literowek i bledow), natomiast w bazie przekrecono moje nazwisko, zamiast koncowki *a wpisano *ski (co wydaje mi sie bardzo dziwne - skad te rozbieznosci?). Za pierwszy razem staralem sie o 'druga prace', przeszedlem przez wszystkie etapy rekrutacji, zostaly mi jeszcze tylko Background Test i Drug Test - niestety na Background Test wyskoczyl w komputerze komunikat "Brak SSN". Zalatwilem sprawe w SSO, po kilku tygodniach przyszly do mnie papiery potwierdzajace wyeliminowanie z bazy bezsensownego bledu, dane zgadzaly sie calkowicie. Niestety stracilem wtedy mozliwosc pracy w firmie, ktora chciala mnie zatrudnic (zreszta dozywotnio - polityka firmy nie pozwala na zatrudnianie osob, ktore mialy problemy z SSN, wtopili kiedys powaznie zatrudniajac nielegalnych, wyszlo to na jaw i pozniej bardzo sie pilnowali, zeby sie o ten problem nawet nie otrzec). Rok pozniej starajac sie znow o 'druga prace' w jeszcze innej firmie ... nie przeszedlem Background Testu. "Brak SSN" byl powodem. Najlepsze jest to, ze mialem ze soba jeszcze papiery z SSO potwierdzajace zmiane moich danych w bazie - gdy opuszczalem USA rok wczesniej, byly poprawne, po powrocie okazalo sie, ze zmienilem calkowicie imie (nazwisko tym razem bylo poprawnie zapisane)... Na szczescie firma, w ktorej staralem sie o druga prace, nie podchodzila tak restrykcyjnie do problemow z SSN i po kolejnej korekcie zostalem zatrudniony (oczywiscie z kilkutygodniowym opoznieniem).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.