Skocz do zawartości

Studia Nagraniowe Ny

Ami

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Już nie chodzi o to, jeżeli trzeba byłoby to skończyłbym nawet i studia ale po co żeby robić w sklepie za 800 zł tak jak moja sąsiadka, która ma magistra turystyki chyba i robi w sklepie za kilkaset złotych (uczyła się bardzo dobrze i pracy nie może znaleźć).

Przeliczyłem tak na szybko i wyszło że zarabiasz ok. 4000 USD miesięcznie, chociaż przypuszczam że będzie kilkaset $ mniej. Jakie są koszty utrzymania w Chicago w Twoim przypadku, albo może zapytam tak ile zostaje miesięcznie. Wiem że to już nie pytanie związane z tematem, ale jestem ciekaw, niektórzy mówią że koszt utrzymania to od 1500 do 2500 zł to norma, inni że norma to 3500.

Napisano

ok...nie ma problemu, juz wyjasniam: zarabiam $990 tygodniowo ( w USA pieniadze dostajesz co tydzien, albo czasem co dwa tygodnie, zalezy do pracodawcy), mieszkam w centrum Chicago (Chicago Loop), mieszkam z laska w 1-sypialniowym apartamencie za ktory place $1500 miesiecznie. Jesli wynajmiesz sobie mieszkanie z dala od centrum, za jednosypialniowy apartament zaplacisz okolo $750-800. Koszty utrzymania zaleza do tego , jaki Prowadzisz tryb zycia. Jesli Zyjesz zdrowo i oszczednie, to i pieniadze zaoszczedzisz, jesli Zyjesz rock'n'rollowo (jak ja:) ), to czasem zostanie Ci cos extra:)...Nie jest zle...i mysle, ze Chicago jest tansze od NY...Pamietam, jak 5 lat temu koles z NY powiedzial mi, ze w NY Marlboro czerwone kosztowaly $8.00, to mi szczeka opadla. W tamtym czasie za paczke tych fajek w Chicago placilem $4.50. teraz Marlboro kosztuja $10 za paczke. Szaleje kryzys, ludzie sa zwalniani z pracy, paliwo drozeje caly czas....to juz nie jest US jak na filmach z lat 70-tych.

Napisano

która ma magistra turystyki chyba

To moze sie dowiedz co skonczyla itp ..po drugie to nie te czasy ze konczysz studia to masz prace nie wiadomo jaka i gdzie,musisz sie sprzedac i zaprezentowac i jak dobrze wypadniesz wtedy cos moze miec-bo mozna dobrze sie uczyc a zle wypadac i zle sie sprzedawac ,,w innym przypadku majac samego magistra bedziesz w tym samym miejscu..tak samo masz wszedzie na swiecie gdzie bys sie nie pojawil .

Napisano

Dowiem się dziś. Weź pod uwagę że większość osób z wyższym zarabia do 4 - 5 tyś, nie liczni zarabiają powyżej 5 tyś ale są tacy. Dla przykładu w kwietniu w Internecie, bez wyższego i średniego zarobiłem 11 530 złotych (freelancing), w marcu było to nieco ponad 7 tyś. Więc odpowiedź jest sama sobą.

Napisano

Ami tak odpowiedz sie sama nasuwa,,nie liczy sie to co skonczyles a liczy sie to jak sie sprzedaz i co umiesz,,znam takie osoby co sa po zawodowkach i maja wiecej kasy od tych co maja studia ..

Napisano

Magister turystyki czy europeistyka to zaden zawod. Szczegolnie jesli chce sie pracowac i godnie zarabiac

Magister fizyki matematyki czy chemii to sa zawody z przyszloscia

Dlatego twoja sasiadka bedzie pracowac w sklepie bo teraz z tymi powymyslanymi studiami mozna tylko dostac prace w sklepie.

Prawdziwe zawody w tych kierunkach zarezerwowane sa dla prawdziwych talentow w tych kierunkach.

Z muzyka jest dkladnie to samo plus kontakty oho porzadne kontakty

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...