Skocz do zawartości

Internship-zatrudnienie u pracodawcy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kochani, szukam i szukam na forum, ale nie znalazlam jeszcze odpowiedzi na nurtujace mnie od jakiegos czasu pytanie. Otoz przebywam juz od paru miesiecy na internshipie w duzej firmie. Wize J1 mam na poltora roku, i DOES NOT apply w paszporcie. Podejrzewam, ze pracodawca moze mi zaproponowac prace w firmie po zakonczeniu programu (a jak nie to go jakos bede starala sie do tego przekonac :lol: )

Z tego co sie orientuje bylaby to wiec zmiana J1 na H1B. W zwiazku z tym chodzi mi o wszelkie informacje na temat tego jak taka procedura wyglada, jednym slowem co krok po kroku bedzie musial zrobic pracodawca? Ile to go bedzie kosztowalo (pracuja u nas rowniez prawnicy, moze oni pomoga) I jak dlugo trwa zalatwianie takich formalnosci?

Napisano
Z tego co sie orientuje bylaby to wiec zmiana J1 na H1B. W zwiazku z tym chodzi mi o wszelkie informacje na temat tego jak taka procedura wyglada, jednym slowem co krok po kroku bedzie musial zrobic pracodawca? Ile to go bedzie kosztowalo (pracuja u nas rowniez prawnicy, moze oni pomoga) I jak dlugo trwa zalatwianie takich formalnosci?

Chyba nic nie powie Ci wiecej od przeczytania oficjalnych informacji na stronie: http://uscis.gov/graphics/howdoi/h1b.htm :lol:

oraz:

http://uscis.gov/lpBin/lpext.dll/inserts/s...b-8cfrsec2142h4 ...

Moze byc ciezko, bo co roku limit przyznawanych wiz konczy sie bardzo szybko, zdaje sie, ze w tym roku podatkowym chyba nawet nie zaczal sie, a juz skonczyl, poniewaz bylo mnostwo zaleglych petycji z roku poprzedniego.

Jesli macie dobrych prawnikow, to powinni tez wiedziec dokladnie dokad sie udac i musza trzymac reke na pulsie, bo skladanie aplikacji juz sie niedlugo zaczyna. Choc mniemam, iz Ciebie to interesuje dopiero w perspektywie ponad roku.

Powodzenia...

Napisano

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Widze, ze ciezko bedzie... Na to wyglada, ze juz zaraz teraz taka procedure musialaby firma dla mnie rozpoczac :lol: Nic tylko sie hajtac z tubylcem :lol:

Moze ktos ma takie doswiadczenie i wie jak to jest w praktyce (sponsorowanie H1B, nie hajtanie :D )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...