Skocz do zawartości

Osoba Rozliczająca Podatek A Konsekwencje...

kopan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. na wstępie napisze ze sytuacja jest czystko hipotetyczna. Mam pytanie odnośnie rozliczenia rocznego w USA. Wiadomo dostaję od pracodawcy W2 i ide sobie do jakiegos biura ktore rozlicza podatki. I teraz rodzi sie pytanie, co jesli nic nie zataiłem przed osobą ktorej zlecam rozliczenie mnie, i jesli ta osoba popełni błąd w rozliczeniu??? Kto ponosi konsekwencje takiego czegoś. Ja czy osoba ktorej zleciłem rozlicznie. Ostatnio dyskutowalismy ze znajomymi o tym i zdania były podzielone wiec chciałem się upewnić jak to jest.

Napisano

to zalezy od biura, wiekszosc pomaga Ci wypelnic dokumenty rozliczeniowe a koniec koncow i tak podpisujesz sie Ty pod nimi, ewentualna odpowiedzialnosc spadnie zatem na Ciebie

chcesz sie rozliczyc za parce na WAT czy poprostu mieszkasz w USA i chcesz sie rozliczyc?

pierwsza mozliwosc jest o tyle moim zdaniem prostsza, ze latwo wyliczyc ile zwrotu podatku sie nalezy i czy sie nalezy

Napisano

NIe nie, tak jak napisałem sytuacj jest czysto hipotetyczna. Ostatnio prowadzilismy w gronie dyskusje na ten temat dlatego bylem ciekawy jak to wyglada. Wlasnie tez tak tak obstawialem ze to ja pod wszystkim sie podpisuje wiec to moje podatki w zwiazku z czym moja odpowiedzialność. Pozdrawiam.

Napisano
Witam. na wstępie napisze ze sytuacja jest czystko hipotetyczna. Mam pytanie odnośnie rozliczenia rocznego w USA. Wiadomo dostaję od pracodawcy W2 i ide sobie do jakiegos biura ktore rozlicza podatki. I teraz rodzi sie pytanie, co jesli nic nie zataiłem przed osobą ktorej zlecam rozlicznie mnie, i jesli ta osoba popełni błąd w rozliczeniu??? Kto ponosi konsekwencje takiego czegoś. Ja czy osoba ktorej zleciłem rozlicznie. Ostatnio dyskutowalismy ze znajomymi o tym i zdania były podzielone wiec chciałem się upewnić jak to jest.

TY.

Jedynie jak wykupisz od nich jakies ubezpieczenie na wypadek pomylek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...