Skocz do zawartości
Łukasz1992

Studia W Polsce A Póżniej Praca W Usa?

Recommended Posts

Mam Parę Pytań:

1.Czy po skończeniu Uniwersytetu Ekonomicznego specjalność Bankowość (Magister) znajomość j.angielskiego.Można znaleźć pracę w USA w banku jakie są szanse na zdobycie takiej pracy??????.. i jakie są stawki za godzinę?????

2.I na jakiej zasadzie wyjechać bo gdyby mi się udało wygrać Zieloną Kartę za parę lat to bym wyjechał na Tą Kartę ale gdyby mi się nie udało to co mam robić na jaką wizę wyjechać bo chciałbym tam już na stałe zostać w USA. I jak można dostać obywatelstwo USA?????????

Dziękuję i czekam na odpowiedzi!!!!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach


Rozpoznawalność żadna, oni często nawet nie wiedzą iż Polska istnieje, by pracować w zawodzie bankowca albo należy mieć bardzo dużą siłe przebicia (pokazać iż jest się dobrym) albo jednak uzupełnić wykształcenie o dyplom amerykański (kurs, szkolenie, studia).

Zresztą tak samo w Polece nie wyobrażam sobie by ktoś np z Kamerunu z kameruńskim dyplomem był przyjęty do polskiego banku i zajmował się analizą kredytową dla kilientów indywidualnych. Chyba że ten Kameruńczyk byłby naprawdę dobry lub posiadał polskie przygotowanie do takiego zawodu (polski dyplom, może jakieś polskie kursy...).

Zresztą USA to mekka szkół związanych z bankowością czy biznesem, wszystko zależy co chciałbyś robić w tym banku.

Co do CFA to jest właśnie taka międzynarodowa przepustka i swiadczaczy o wysokim poziomie kwalifikacji zawodowych z zakresu zarzadzania inwestycjami.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Też się na tym zastanawiałem żeby wziąść ślub ale wtedy gdy np. nie wygram zielonej karty..Czyli wyjechać tam na wize i wziąść ślub...A na jak długo można wyjechać na wize??Czy to zależy od wizy??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

co do wklejki w paszporcie to ta wiza jest wazna od paru miesiecy do max 10 lat

ale juz na granicy ta waznosc pobytu zalezy od urzednika na lotnisku i moze Ci dac pobyt na pare tygodni lub tez na max. 6 miesiecy..

a co do rodziny to roznie znia bywa,czasami lepiej nie myslec ze tam sie kogos i nie wspominac..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

oki dzięki!Ale np. ożenie sie z Polką która jest w USA i ma obywatelstwo amerykańskie.Czyli po ślubie mogę się starać ubiegać o obywatelstwo lecz odrazu mi nie dadzą więc na jakich zasadach tam mogę zostać?I po ilu latach mogę dostać obywatelstwo??A oni nie będą mieli jakiś wątów że się ożeniłem z Polką i chce dostać to obywatelstwo USA??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jesli ozenisz sie

dostajesz staly pobyt

A po 3 latach jesli malzenstwo jest prawdziwe (co oboje musicie bardzo mocno udowodnic) dostajesz obywatelstwo.

Tego tematu watki sa na forum

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Czyli jak dostane stały pobyt w USA to także dadzą mi zieloną kartę która umożliwia że mogę legalnie pracować w USA?

I jeszcze jedno pytanie:

1Czy naprawde sie lepiej żyje w USA jak mi mówią znajomi??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Pojedz,to zobaczysz jak jest w USA..nawet jest post o tym ze jednym sie dobrze zyje innym ze nie zbyt...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam,Tak,jak dostajesz staly pobyt to masz pozwolenie na prace.Jezeli chodzi o Twoja szkole to musisz przywiesc tlumaczenia swojego indeksu i dyplomu i Tutaj evaulowac to przez Foreign Credential Evaluation http://www.naces.org/aboutnaces.htm .Wiekszosc przedmiotow Tobie zalicza ale bedziesz musial wziasc reszte klas w College lub University , zalezy w jakim Stanie bedziesz.Oczywiscie wiaza sie z tym spore koszty,ale mozesz dostac pozyczke Student Loan.

Powodzenia :-)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A co by było np. jak bym ukończył Uniwersytet Ekonomiczny Magister z Bankowości i dodatkowo bym miał ten kurs CFA.

Czy ten kurs CFA by mi wystarczył żeby pracować w banku w USA??Wtedy chyba bym nie musiał tłumaczyć ten dyplom Ekonomiczny tylko ten kurs CFA?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×