bigguy Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 moze ktos polecic kursy CPA (Certified Public Accountant) - chodzi mi oczywiscie o przygotowanie do egzaminu w stanie illinois, jakies szkoly warte uwagi, czy moze jakies kursy online jesli ktos juz jest CPA to chetnie bym sie podpytal o kilka spraw tez, wiec jak co to prosze o odzew tu na forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
KW Posted August 25, 2009 Report Share Posted August 25, 2009 zdaje się ze polecają książki Becker Review i trzeba się uczyć i uczyć i uczyć do tego musisz mieć ileś tam godzin kursów z księgowości i w każdym stanie jest troszkę inaczej ja niestety mogę pogadać jedynie o CFA Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigguy Posted August 25, 2009 Author Report Share Posted August 25, 2009 no tez przegladalem Beckera i wydaje mi sie warty uwagi tez wiem ze musze sie zakwalifikowac w ogole zeby byc dopuszczonym do egzaminu CPA musze miec 150 punktow kredytowych ze studiow, jak narazie mam 120 za Bachelor z Polski, ktory zreszta mi uznali tu w stanach i mam na to dokument, studiowalem rowniez rok na studiach magisterskich na Universytecie Lodzkim i teraz jestem w trakcie zalatwiania wszystkich transkryptow z UL bo to powinno mi dac jakies kolejne 40 punktow i wtedy bym sie spoko zakwalifikowal a tak w ogole to co to jest CFA??? jakis Certified Financial Analyst czy cos w tym stylu????? powiedz cos wiecej o tym, jakies wymogi itd no i czy ewentualnie bys polecil CFA zamiast CPA??? pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
KW Posted August 25, 2009 Report Share Posted August 25, 2009 a tak w ogole to co to jest CFA??? jakis Certified Financial Analyst czy cos w tym stylu?????powiedz cos wiecej o tym, jakies wymogi itd no i czy ewentualnie bys polecil CFA zamiast CPA??? Chartered Financial Analyst czyli analityk/doradca finansowy wymagaja bachelor degree lub quivalent, 4 lat doswiadczenia w inwestycjach, 2 referencji, 3 mega egzaminy jest tyle samo studiowania co CPA a moze i wiecej, duzo metematyki , statystyki, troche ksiegowosci no i cala magia finansow zalezy co lubisz i gdzie chesz pracowac, po CPA masz duzo mozliwosci, po CFA to juz tylko banki CPA to glownie zakowanie, na CFA masz zadania i duzo logicznego myslenia i pamieciowka tez Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigguy Posted August 26, 2009 Author Report Share Posted August 26, 2009 no czyli CFA i CPA sa mniej wiecej podobne po CPA z tego co sie orientuje to tez mozna jako analityk finansowy robic mnie interesuje najbardziej praca jako auditor bankowy choc rowniez ksiegowosc i finanse ogolnie, jako doradca finansowy tez ale ja glownie chce uciec z wszelkiego rodzaju customer service, mam naprade dosyc uzerania sie z ludzmi wolalbym po prostu jakos robote papierkowa, wlasnie ksiegosoc, rozliczenia podatkowe, bank auditor, a inwestycje to juz tylko i wylacznie dla siebie i na wlasna reke no i wiec dobrze ze mam bachelor deegre z Polski tutaj zaakceptowany przez WES i ten jeden rok magisterskich tez wiec teraz tylko sciagnac te wszystkie papierki a potem to juz pozostaje nauka i nauka do egzaminow Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.