Skocz do zawartości

Wyjazd Do Kanady Na Wizie Studenckiej

wingsofmaybe7777

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobry Wieczor Wszystkim,

Miesiac temu wrocilam z USA. Bylam tam okolo 6 lat przy czym 5 lat niestety out of status. Ukonczylam tam dwu-letnie studia i pracowalam jako lektor j. angielskiego. Po przyjedzie do Polski zlozylam papiery na roczne podyplomowe studia na jedna z uczelni w Toronto. Za dwa tygodnie wybieram sie do Konsulatu Kanadyjskiego w Warszawie po study permit. Posiadam wszystkie srodki finansowe do studiowania w Kanadzie, przygotowalam rowniez inne dokumenty, ktore beda mi potrzebne do uzyskania wizy studenckiej. Mam do Was kilka pytan, poniewaz bardzo obawiam sie ze moj pobyt w USA moze negatywnie wplynac na otrzymanie takowej wizy.

Jakie sa szanse na sprawdzenie, ze bylam w USA przez tyle czasu?

Jakie dokumenty mozna jeszcze uwzglednic, ktore by potwierdzily moj silny zwiazek z ojczyzna, no i ze oczywiscie tutaj wroce po ukonczeniu studiow?

Jak wyglada odprawa takich osob jak ja na lotnisku w Toronto?

Planowane rozpoczecie studiow to 6 styczen 2010.

Dziekuje wszystkim za pomoc.

Napisano

o ile wiem, ze przy wizach emigracyjnych w Kanadzie, wczesniejszy nielegalny pobyt w USA nie ma zadnego znaczenia, o tyle w Twoim przypadku poprostu nie wiem

i teraz tak: wiem, ze istnieje mozliwosc sprawdzenia przez konsulat kanadyjski czy ktos np. zostal zawrocony z USA o tyle juz nie sam pobyt - duzo osob ma zielone karty w USA i w Kanadzie i tak podrozuja miedzy tymi krajami, zeby nie stracic kart albo, siedza tylko w jednym kraju a w drugim tak jakby udaja ze sa - troche zboczylem z tematu, ale chodzi o to ze moga niewiele wiedziec

ja jestem zwolennikiem mowienia prawdy (o ile ktos o to zapyta), problem w Twoim przypadku jest taki, ze na wnioskach o wizy itp do kanady jest chyba punkt mowiacy mniej wiecej cos takiego:

- wymien kraje (z ostatnich X-lat) w ktorych przebywales dluzej niz 6 miesiecy (musisz to sprawdzic)

i tak jesli jest to musisz to podac, niby nie ale co wtedy jak zdecyduja sie sprawdzic i okaze sie ze sklamalas?

znam jeden przypadek, kiedy ambasada Kanady kontaktowala sie faksem z ambasada USA w celu zapytania o jednego aplikanta (dzialo sie to w dniu w ktorym ten aplikant ubiegal sie o wize) i otrzymala odpowiedzi na swoje watpliwosci (w skrocie poprzednie pobyty w USA)

co do samego faktu czy moga sprawdzic to, ze bylas nielegalnie to powiem Ci tak, gdybys zapytala czy w USA moga to sprawdzic powiedzialbym ze teoretycznie tak, ale wielu nielegalnych osobach nie wiedza jednak - wiec moze byc tak ze i w USA i w Kanadzie nie maja zielonego pojecia

Podsumowujac: sama musisz podjac decyzje co powiedziec, moze lepiej tego nie ukrywac, ale przygotowac duzo dokumentow, wymaganych do uzyskania "study permit" o ktory sie starasz: duzo tzn. wiecej niz lista wymaganych, ktora zapewne jest Ci znana ;)

Powodzenia!

Napisano

Tak to jest moj problem. Owszem jest na aplikacji o "study permit" czy przebywalo sie w jakimkolwiek kraju dluzej niz 6 m-cy i tutaj zaczyna sie moj dylemat. Jezeli powiem prawde, zaczna sie ogromne pytania, z jakiego pwodu, na jakich zasadach (jakim stausie), w jaki sposob utrzymywalam sie itd, itp. W tej sytuacji urzednik imigracyjny bedzie w pelni mogl podejrzewac, ze jezeli juz raz odwazylam sie na taki krok, to i drugi raz nic mnie moze nie powstrzymac. Z tym ze ja bardzo dobrze nauczylam sie na swoich bledach i w zadnym kraju nigdy wiecej nie pozostalabym nielegalnie.

Moim planem bylo zaryzykowac i zaznaczyc, ze nie bylam w zadnym kraju dluzej niz 6 miesiecy. Wczesniej wiele razy podrozowalam do USA i nigdy nie przesiedzialam wizy, dopiero za ostatnim razem, kiedy zlozylam o jej przedluzenie i dostalam odmowna decyzje, odwazylam sie na taki (bezmyslny) krok.

Co o tym sadzisz?

A co do prawdy, ja rowniez jestem za, ale w moim przypadku po prostu nie mam pojecia jakie jeszcze dokumenty musialabym przedstawic aby moja aplikacja o "study permit" zostala pomyslnie rozpatrzona.

Dziekuje i prosze o rade.

Napisano

Jesli sie czegos niby nauczylas to dlaczego nadal chcesz klamac?nie wiesz ze klamstwo ma krotkie nogi..Urzednik jak zobaczy ze chcesz byc legalnie i bedzie ok to wyda Ci wize w innym przypadku dostaniesz odmowe w wpisaniem w papiery za klamstwo a to gorsze niz male zwiazki z Polska

wyobraz sobie ze podoba Ci sie w Kanadzie i ze chcesz tam zostac juz na stale i powstaje dylemat czy masz wpisac swoj pobyt w USA jako nielegalny jesli mialby Ci w tym pomoc i wtedy moze wyjsc ze oklamalas Ambasade Kanady(urzad) a jesli wtedy klamiesz to i teraz wiec kto Ci tak latwo uwierzy ?pamietaj o tym

druga sprawa to taka ze masz wykaz dokumentow na stronie Ambasady:

http://www.canadainternational.gc.ca/polan...r.aspx?lang=pol

I teraz jak napiszesz ze bylas w USA tyle czasu bedziesz musiala przedstawic zaswiadczenie o niekaralnosci

Pytasz sie jeszcze co jest na granicy,,,jak urzednik zobaczy,sprawdzi ze podalas bledne informacje-klamstwa to Cie zawroci z granicy a do tego wpisze w system za co to bylo ,tak wiec o tym pamietaj tak samo

Napisano

tak naprawde problem mozesz miec, jesli kiedys zdecydujesz sie czy to na pobyt staly w USA czy w Kanadzie, wtedy jedna ze stron moze zarzadac dokumentu, ktory pokaze, ze wczesniej w swoich deklaracjach klamalas

czesto ludzie mysla tylko jeden krok do przodu, deklaruja cos, a potem sie okazuje ze klamali i zamykaja sobie skutecznie mozliwosc ubiegania sie o staly pobyt

trudno jest zakladac w 2009 roku ze za 5 lat nie najdzie Cie ochota na to, aby starac sie o pobyt staly w Kanadzie i co wtedy? jesli Twoj wniosek z jakiegokolwiek powodu zostanie poddany weryfikacji, to bedziesz musiala pamietac co wpisywalas lub deklarowalas kilka lat wczesniej starajac sie o "study permit"

"swiadectwo o niekaralnosci" jest wymagane przy wielu aspektach przyjazdu do Kanady, ze wszystkich krajow, w ktorych przebywalo sie dluzej niz 6 miesiecy, ale sa odstepstwa od reguly, ja musialem takie swidectwo przedstawic z USA pomimo tego, ze nigdy nie przebywalem tam dluzej jak 4 miesiace, wzieli moze pod uwage ilosc pobytow

• 3 tygodnie później...
Napisano

a czytales strone Ambasady,CIC ?

tam masz pewne sprawy wyjasnione

Musisz raz pokazac ze masz za cos sie uczyc,ze nie zostaniesz tam dluzej niz wiza bedzie wydana i nie bedziesz robic nielegalnie

ps biora pod uwage czy kiedys byles w Kanadzie,czy byles np deportowany

Napisano

Przeczytałem wszystko na stronie ambasady, ale dalej nie wiem jak można przekonać urzednika do tego że nie zostanę tam nielegalnie, właściwie teraz aby zostać nielegalnie wystarczy wjechać na nowym paszporcie bez całego zachodu ze szkołą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...