meya Napisano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2005 Podbijam pytanie Chomika!! Jakie warunki internshipow oferuja biura - jakie stawki, jakie oferty? Bardzo interesuja mnie opinie osob, ktore wyjezdzaja/byly/sa w trakcie praktyk biznesowych. Na czym polega wasz staz?
nadia Napisano 12 Kwietnia 2005 Autor Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2005 Czesc Chomik! Nie odrzucam posrednictwa, tylko chce skorzystac z mozliwosci opcji "Independent", co oznacza jakies $1000 do przodu. Natomiast jezeli chodzi mi moja wypowiedz "...ze smiac sie chce..." to chodzi o oferty z pewnej firmy amerykanskiej (ktory ma przedstawicielstwo w Polsce rowniez), przy opcji w ktorej posrednik znajduje Ci pracodawce. Konkretnie chodzilo o praktyke 40godz/tydzien za $400 na miesiac z mozliwoscia zamieszkania. Takze smiac mi sie chce jak czytam tego typu oferty na CT, bo wiem, ze za takie pieniadze to naprawde trudno sie utrzymac w Stanach.Z tego co udalo mi sie ustalic, to stawki za godzine ksztaltuja sie ok. od $8-10, lub mozna znalezc oferty od $900-1400 na m-c. Wiec to juz jest cos. Poza tym sadze, ze w opcji "independent" mozna negocjowac "benefits" wiec dlatego chce sprobowac sama znalezc pracodawce. Jezeli natomiast chodzi o posrednikow polskich, to oni z reguly nie wystawiaja ofert on-line, wiec nie wypowiadalam sie na ich temat i jezeli moja wypowiedz zostala odebrana jako naruszenie ich dobrego imienia, to przepraszam za to. Nie mialam na mysli posrednikow polskich, bo jeszcze nie kontaktowalam sie z nimi, a tylko zapoznalam sie z warunkami programu i mozliwosciami wyjazdu, ktore znajduja sie na ich stronach www. Dzieki Chomik za pomoc! Pozdrawiam, Nadia
Chomik Napisano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2005 Nie odrzucam posrednictwa, tylko chce skorzystac z mozliwosci opcji "Independent", co oznacza jakies $1000 do przodu. 1000 USD? Gdzie? W ktorym biurze? W jakiej organizacji? Bo jak sie dowiadywalem w niektorych organizacjach, to roznica miedzy wlasnym, a ich praktykodawca wcale nie byla tak wielka... Konkretnie chodzilo o praktyke 40godz/tydzien za $400 na miesiac z mozliwoscia zamieszkania. Bez komentarza... Jezeli natomiast chodzi o posrednikow polskich, to oni z reguly nie wystawiaja ofert on-line, wiec nie wypowiadalam sie na ich temat i jezeli moja wypowiedz zostala odebrana jako naruszenie ich dobrego imienia, to przepraszam za to. Nie, ja Cie tak nie odebralem, ale bardzo mnie interesuja Twoje kontakty ze strona amerykanska. Czy w wolnej chwili mozesz wiecej o tym napisac, z konkretami, z wymienieniem ich nazw i warunkow? Prosze...
nadia Napisano 12 Kwietnia 2005 Autor Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2005 Czesc! Z tego co ja zdazylam sie doczytac na www, to wiekszosc polskich firm posredniczacych chce by uczestnicy sami znalezli praktyki, z tych firm ktore organizuja praktykodawce za uczestnika to znalazlam: www.guliwer.edu.pl/programy/praktyki.php?ID=47 www.experience-it.pl/sub.php?page=internship⊂=finanse z tad moj wniosek o tych $ 1000. Nie kontaktowalam sie z zadna firma w Polsce jeszcze, wiec moze mi poradzisz kogos kto jest warty polecenia? Jezeli chodzi o Twoja prosbe, to co masz na mysli "moje kontakty ze strona amerykanska"? Jezeli chodzi Ci o strony internetowe z ktorych korzystam to sa prawie wszystkie te ktore podala Bozka, no i dodatkowa jedna z najbardziej znanaych to: http://www.craigslist.org poza tym to ja opieram sie przede wszystkim na stornach konkretnych firm. Podaj mi jaki przemysl i stanowisko Cie interesuje to postaram sie cos wyszukac dla Ciebie! Pozdrawiam, Nadia
Chomik Napisano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2005 Czesc!Z tego co ja zdazylam sie doczytac na www, to wiekszosc polskich firm posredniczacych chce by uczestnicy sami znalezli praktyki, z tych firm ktore organizuja praktykodawce za uczestnika to znalazlam: www.guliwer.edu.pl/programy/praktyki.php?ID=47 www.experience-it.pl/sub.php?page=internship⊂=finanse stad moj wniosek o tych $ 1000. Nie kontaktowalam sie z zadna firma w Polsce jeszcze, wiec moze mi poradzisz kogos kto jest warty polecenia? Jezeli chodzi o Twoja prosbe, to co masz na mysli "moje kontakty ze strona amerykanska"? Jezeli chodzi Ci o strony internetowe z ktorych korzystam to sa prawie wszystkie te ktore podala Bozka, no i dodatkowa jedna z najbardziej znanaych to: http://www.craigslist.org poza tym to ja opieram sie przede wszystkim na stornach konkretnych firm. Podaj mi jaki przemysl i stanowisko Cie interesuje to postaram sie cos wyszukac dla Ciebie! Pozdrawiam, Nadia Czesc! W porzadku, uwierz mi, ze nie musisz za mnie szukac ofert, ale dziekuje za troske. Chodzilo mi np. o to czy kontaktowalas sie z ktoryms ze sponsorow amerykanskich, czyli organizacji, ktora mialaby Ci wystawic DS-a (bo oczywiscie wiesz, ze znalezienie pracodawcy to jedno, a otrzymanie papierow to drugie...). Chodzilo mi o to czy kontaktowalas sie z firmami/biurami/organizatorami amerykanskimi, ktore maja oferty na Internship, bo sa i takie... To mialem na mysli. Jesli chodzi o polskie biura, ktore maja oferty na Internship, to jest ich o wiele wiecej, niz te, ktore wymienilas, rzeklbym, ze napisalas o dwoch, ktore bym wymienial raczej na dalszych miejscach, zreszta tego drugiego biura to nawet nie znalem. Choc patrzac na ceny w tym biurze(?) faktycznie wychodzi wszystko o 1000 USD taniej. Zaskocze Cie jednak - nie dlatego, ze Independent jest zawsze tyyyyle tanszy, ale poniewaz maja oni skandaliczne ceny za wyjazd do praktykodawcy przez nich organizowanego. :shock: Dlatego wciaz uwazam, ze nie ma mowy o roznicy tak wielkiej w wypadku wyjazdu do wlasnego praktykodawcy, a tego, ktorego proponuje biuro.
nadia Napisano 14 Kwietnia 2005 Autor Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2005 Czesc! Dzeki za informacje i mam nadzieje, ze teraz moje poszukiwania beda owocniejsze Pozdrawiam, Nadia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.