ntier Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Witam. Jakiś czas temu moja mama która jest obywatelem USA złożyła na mnie petycję imigracyjną. Rzecz w tym że mama ostatnio mieszka cały czas w Polsce. Czy urząd imigracyjny nie przyczepi się do tego? W końcu chce sciągnąc syna do USA a sama tam nie przebywa Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikey78 Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Przyczepi sie...na etapie wypelniania affidavit of support nalezy przedstawic rozliczenie podatkowe sponsora za ostatni rok i podac income z 3 ostatnich lat, podac adres zamieszkania i wpisac pracodawce sponsora...skoro jestes w F1 to sprawa moze potrwac ok 7 lat od momentu zlozenia petycji, USCIS nie bedzie sie czepial az do momentu kiedy twoja data bedzie 'current' w visa bulletin bo dopiero wtedy trzeba wysylac papiery...wiec zeby dokonczyc twoje sponsorstwo rodzic musi byc w USA przynajmniej do momentu do kiedy nie wjedziesz na wize imigracyjnej i staniesz sie rezydentem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ntier Posted December 6, 2009 Author Report Share Posted December 6, 2009 Dzięki za odpowiedź. Zapomniałem dodać że mama ma stały dochód bo otrzymuje rente w USA, jej adres w stanach jest aktualny. Mam nadzieje ze to zmienia postać rzeczy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikey78 Posted December 7, 2009 Report Share Posted December 7, 2009 Od obywatela US wymaga sie przy sponsorowaniu dzieci zeby mial domicile (czyli zamieszkiwal na stale) w USA...wszystko zalezec bedzie od tego jak wnikliwie konsul bedzie patrzyl w dokumenty, to znaczy czy cokolwiek bedzie budzilo jego podejrzenie ze twoj rodzic nie mieszka w US na stale. Czesto jesli chodzi o udowodnienie tego ze ktos ma domicile w US przedstawia sie rachunki za prad, wode, czynsz, telefon (utility bills), rozliczenia podatkowe z poprzednich lat, czeki od pracodawcow, umowa najmu mieszkania, itd. Musisz byc ostrozny bo w szczegolnie w przypadku f1/2/3/4 chodzi o laczenie rodzin...a skoro sponsor siedzi w kraju pochodzenia to znaczy ze rodzina jest w komplecie. Poza tym, USCIS ma mozliwosc sprawdzenia czy obywatel jest w kraju czy nie, nawet jesli ma adres pod ktory naplywa korespondencja. Oczywiscie nie znaczy to ze sprawdzaja we wszystkich przypadkach (bo jak ktos pracuje i w Affidavit of Support wpisze pracodawce to wiadomo ze jest w kraju, albo przynajmniej nie boi sie ze pod podany adres zadzwonia tak czy inaczej, jest duze ryzyko otrzymania odmowy podczas interview jesli mama bedzie przebywala caly czas w PL i to wyjdzie na swiatlo dzienne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.